Last news in Fakti

16 Януари, 2020 16:47 10 012 14

Какво изхвърли морето след 44 години (ВИДЕО)

  • пластмаса-
  • откритие-
  • испния-
  • микропластмаса-
  • замърсяване-
  • последици-
  • пластмасови отпадъци

Находката попаднала в морето през далечната 1976 г. в Дания

Какво изхвърли морето след 44 години (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Една жена показа на света една стряскаща находка, на която попаднала по време на разходка по плажа.

Жената, която събирала боклуци на испанското крайбрежие в Коста Бланка, попаднала на пластмасова кофичка от кисело мляко с надпис за Олимпийските игри в Монреал от 1976 г., пише британският вестник Metro.

Маите Момпо разказа, че вниманието ѝ привлякла марката, изписана върху кофичката - "Йопле". причината била, че тя изчезнала от испанските супермаркети отдавна – още през 2001 г.

"Вгледах се по-внимателно и открих, че е от около 1976 г.", разказва Маите Момпо и подчертава, че находката ѝ показва колко е сериозен проблемът с пластмасовите отпадъци. Тя смята, че откритието ѝ е поредното фрапиращо доказателство в подкрепа на идеята, че спешно трябва да бъдат спрени от употреба пластмасовите опаковки.

Какво изхвърли морето след 44 години (ВИДЕО)

Върху пластмасовата кофичка пише: "Официален доставчик на Олимпийските игри в Монреал 1976" на испански език. Според Маите Момпо, за да се разгради тя, ще ѝ трябват 150 години."

"Това е екоцид на планетно ниво. Пластмасата не само убива милиони животни годишно, но е и в хранителната ни верига. Изследвания показаха напоследък, че 90 % от солта ни съдържа микропластмаса/микропластика. Същият процент е и в питейната вода", обяснява Момпо.

"След 44 години живот в морето е практически непокътната, без почти никакви признаци на разлагане. Почти е на моята възраст, но въпреки това ще оцелее още стотици години след мен", пише жената в коментара си към видеото, което публикува в YouTube.

"От 50-те години на миналия век са произведени повече от 8 000 милиона тона пластмаса, като повечето от тях се изхвърлят почти мигновено, след като бъдат използвани. Пластмасата се разгражда и се превръща в микропластика, която е успяла да си проправи път до всяко кътче на нашия живот.
Пластмасата не само убива повече от 1,5 милиона морски животни и птици годишно, но също така попада и в храната ни и ние самите я поглъщаме с почти всичко, което ядем и пием", пише още откривателката на 44-годишната кофичка от кисело мляко.

Микропластика или микропластмаса се наричат най-малките парченца пластмаса, които са по-малки от 5 милиметра. Тя се образува от разграждане на по-големи парчета пластмаса. Този вид пластмасови частици се произвеждат и за целите на козметичната индустрия.

Малките парченца лесно преминават през филтрационните системи и навлизат в световния океан, където са заплаха за морския живот.

Въздействието ѝ върху човешкото здраве още не е уточнено, но се смята, че човек поглъща около 50 000 пластмасови частици годишно и вдишва още толкова.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 панта

    29 1 Отговор
    трябва да се събира разделно пластмасата може да се преработи стотици пъти
  • 2 Психо Диспансер

    7 15 Отговор
    Я ! Розовите хапчета на Милена Трачева
  • 3 Гаргамел

    37 14 Отговор
    В мазата имам бутилка от прясно мляко от ония зелените от 80те, та питам:
    Ако я изхвърля сега на 2 метра от брега и морето я изкара, значи ли, че преди 35 год някой е замърсил океана?

    Коментиран от #4, #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Истината е, че

    35 8 Отговор
    Тая лелка е хвърлила въпросната кофичка и след това се снима с нея за да привлича вниманието....ако наистина е хвърлена преди 40 години, то най-малко натписите по нея щяха да са изтрити.....
  • 6 Митьо

    29 9 Отговор
    Тази стара чанта лъже като дърта циганка!!!!!!!!
  • 7 Гадина

    22 3 Отговор
    Глупости са това. Няма никакъв шанс това да е плувало 40 години в морето и да изглежда така. UV-лъчите отдавна щяха да я направят крехка, а вълните да я разкъсат. За невероятните бои които не са мръднали да не говорим

    Коментиран от #10

  • 8 Петьо

    17 3 Отговор
    Лъжлива Испанска циганка. Умряла е от глад и използва всеобщата психоза да стане известна!
    Догодина, ще се преоблече като джендър!
  • 9 простофоб

    12 0 Отговор
    Достатъчно е да се каже, че коментарите в YT са деактивирани. Няма нужда от повече.
  • 10 Именно

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гадина":

    И аз това си помислих: какво качество е имало едно време , дори на обикновена кофичка, 40 години във вода и цветовете греят като нови... :)
  • 11 Бай Ганя Балкански

    4 1 Отговор
    Местя го ....
  • 12 Jack Bauer

    1 1 Отговор
    И аз мисля че лъже, 1976г. киселото мляко беше в стъклени опаковки, а не в пластмасови.
  • 13 Датчанка

    2 0 Отговор
    Какво общо има тука Дания', като става въпрос за ИСпания!?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.