ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Домашна пица "Калцоне"

Затворена пица с вкусен пълнеж

Публикувана: 18 Януари, 2020 10:05
7 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 10687
Рецепта на деня: Домашна пица "Калцоне"
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 29 гласа.

Ако обичате да си носите храна от вкъщи на работното място или да приготвяте храна за училище на вашите деца, то домашното калцоне е удобно за пакетиране.

Необходими продукти:

За тестото:

500 гр. брашно
½ чаена лъжичка захар
1 кубче прясна мая
50 мл олио
250 мл вода (хладка)
малко сол

За плънката:

150 гр мляно месо
250 гр. кашкавал (настърган)
50 гр. наденица или суджук (нарязан)
1 глава лук (нарязана)
200 мл доматен сок
сол, черен пипер и риган
1 яйце (за намазване)

Начин на приготвяне:

В дълбок съд поставете 100 мл хладка вода, добавете малко брашно и ½ супена лъжица захар, натрошете маята и оставете да шупне, пише az-jenata.bg.
В друг голям съд поставете останалата част от водата, също топла, добавете брашното и олиото и хубаво разбъркайте.
Щом маята втаса, добавете и нея в сместа с брашното и разбъркайте, а след това омесете (с бавни и внимателни движения). Тестото трябва да бъде меко, но не прекалено меко, за да може да се оформят пиците. Ако ви се струва сухо, добавете малко хладка вода.
Оставете тестото да втаса хубаво (да получи поне 2,5-3 пъти по-голям обем) и в същото време пригответе плънката.

Плънка:

Запържете каймата с малко сол, черен пипер и след това добавете и нарязания лук. Доматения сос подправете с малко черен пипер и риган.

Втасалото тесто разделете на 4 части и оформете топки. Разтеглете топките като за пица в кръгла форма с дебелина около 3 мм.

Цялото тесто намажете с доматения сос на тънък слой, за да не стане лепкаво тестото при печенето, като не мажете краищата на тестените кръгове.

Върху половината от тестените кръгове сложете плънката от каймата, нарязаната наденица и кашкавала.

Прегънете ненамазаното тесто върху половината с плънката и натиснете краищата, за да се запечатат. Оставете пиците да почиват (втасат) още поне 30 минути.
Междувременно загрейте фурната на 200 градуса, разбийте яйцето с малко олио (за блясък) и намажете пиците непосредствено преди печене. Печете около 25 минути, докато добият червеникав цвят.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 29 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Коmapak
1 Отговор
Вени, кайма в калцоне звучи еретично в ушите италиански! Ако ще е името Калцоне поне продуктите трябва да са като оригинала.

Оценка:
-4 +11

Всичко е точно..!
2 Отговор
Пица е вкусно нещо, приготвено наистина от специалист...!

Коментиран от #3, #6


Оценка:
-5 +3

Иди на специалист
3 Отговор

До коментар #2 от "Всичко е точно..!":


Да ти приготви точната доза куку

Коментиран от #4


Оценка:
-6 +2

Това с кукуту..!
4 Отговор

До коментар #3 от "Иди на специалист":


Нещо го бъркаш, аз бях вече, ти иди...!

Оценка:
-3 +2

5
Този коментар е премахнат от модератор
6
Този коментар е премахнат от модератор
Портокал
7 Отговор
Вени, я по добре остави тия пици, явно е че готвенето не ти е силната страна. Пиши си на твоите секс тематики. Там си неотразима, да не кажа незадоволена сексуално

Оценка:
-2 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

ТОП 5