17 Януари, 2020 18:46 13 545 13

Избихме до перка най-голямата сладководна риба в света (ВИДЕО)

  • изчезна безвъзвратно-
  • сладководна риба-
  • китайски веслонос-
  • река яндзъ-
  • китай-
  • учени-
  • екосистема

Китайският веслонос последва съдбата на други два уникални вида от река Яндзъ -

Избихме до перка най-голямата сладководна риба в света (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Един от най-големите сладководни видове риби в света официално бе обявен за изчезнал.

Китай обяви своя гигантски веслонос (Psephurus gladius) за изчезнал вид, след като нито един екземпляр от този вид не е бил забелязван във водите на река Яндзъ от много дълго време. За последно тази риба е била е виждана през 2003 г. и се смята, че е напълно изчезнала в периода между 2005 и 2010 г.

Видът, наричан "Пандата на река Яндзъ" заради огромните си размери, бе сред най-древните риби, водейки началото си от преди около 200 милиона години.

Избихме до перка най-голямата сладководна риба в света (ВИДЕО)
Снимка: Wuhan Institute of Hydrobiology of Chinese Academy of Sciences

Но сега се смята, че видът е изчезнал в следствие на дейността на човека, причинила загуба на биологичното разнообразие в най-дългата река в Азия и третата по дължина в света. Но намесата на човека и дейностите в и около водите на реката - са довели до унищожение на голяма част от нейната екосистема и био разнообразие, а китайският веслонос е третият вид, обитаващ Янцзъ, унищожен през последните години.

След десетилетия на прекомерен риболов и унищожаване на местната екосистема, видът последва съдбата на други два уникални вида от река Яндзъ - сладководния делфин Байджи и китайската херинга (Tenualosa toli).

Видът е сред най-разнообразните и широко разпространени сладководни риби в света - есетрообразните риби . Китайският веслонос беше една от най-големите сладководни риби в света, достигаща размери от около 4 метра на дължина и тегло от впечатляващите 250 килограма.

Видът е открит през 1862 г. от немския зоолог Едуард фон Мартенс и е получил интересното си име заради необичайната форма на носа си. Поради дългата си стърчаща муцуна, се нарича още китайска риба меч.

До края на 70-те години китайският веслонос е широко преследван от рибарите заради месото му, което е високо ценено от китайските готвачи. Ловът му бива строго ограничен, след като популацията на рибата драстично намалява.

В проучването, на база на което, китайският веслонос бе официално обявен за изчезнал, изследователски екип проследил рибното разнообразие и популации в реката в периода 2017 - 2018 г. Сред откритите и описани 332 вида риба, не е открит и един представител от вида на китайският веслонос.

Избихме до перка най-голямата сладководна риба в света (ВИДЕО)

Последното официално съобщено наблюдение на жив екземпляр от вида е през 2003 г., след което отново е забелязан през 2007 г. Изследователите смятат, че рибата функционално е изчезнала (няма достатъчно двойки за размножаване, за да оцелее видът) някъде през 1993 г., а пълното и окончателното ѝ изчезване е настъпило някъде между 2005-2010 г. в речната система на Янцзъ.

Видът е обявен за „критично застрашен“ от Международния съюз за опазване на природата (IUCN) през 1996 г., китайските власти се опитват да спасят популацията му, а местните журналисти му дават името „пандата на река Яндзъ“.

С публикуването на своя доклад изследователите искат да повишат осведомеността сред хората за загубата на местообитания в системата на река Яндзъ и загубата на китайския веслонос трябва да се приеме като индикатор за подобряване на усилията за опазване на крехката екосистема.

Това е поредният удар за 6 300-километровата речна екосистема. В нея живеят над 4000 водни вида, но те са заплашени от изчезване с увеличаването на замърсяването на реката, трафика и прекомерния риболов на много други видове, които вече са определени като критично застрашени като гладкогръбата морска свиня (Neophocaena phocaenoides) и китайската есетра.

В отговор на тази загуба Пекин обяви 10-годишна забрана за търговски риболов (първата в историята) в Яндзъ, започваща този месец, и която влиза в сила в началото на следващата година.

Изследователите обаче твърдят, че двата язовира, построени на Яндзъ, са били гвоздеите в ковчега на вече бързо намаляващите рибни популации.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мали мали

    53 8 Отговор
    Как е тръгнало и ние българите ще сме в историята

    Коментиран от #9

  • 2 vasik atanasova

    13 16 Отговор
    НАЛИ Е ЯДОХМЕ ВЪВ ВАРНА ПО НИКУЛ ДЕН

    Коментиран от #4

  • 3 vasik atanasova

    6 5 Отговор
    https://fakti.bg/bulgaria/429259-kakvo-chudo-se-prodava-za-nikulden-na-ribnata-borsa-vav-varna-snimka
  • 4 Рибарче 🐙🐡🐳🐋🐟🐟🐋🐡🐙

    10 11 Отговор

    До коментар #2 от "vasik atanasova":

    Ама че си тъпа патка става въпрос за друга риба....."една патка мислила, мислила и умряла друга немислила и пак умряла" че и твойта работа такава.

    Коментиран от #7

  • 5 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    11 7 Отговор
    Тая дето я продаваха в Варна беше внос от САЩ и беше от същият вид в САЩ я има в изобилие даже се води за вредител. Китайците да си купят малко и да си я развъдят пак явно се прави някаква спекулация за пари това е .
  • 6 Balgarin

    8 7 Отговор
    BG reki nema ribs izbiha go fasistite predi deveti septemvri 1944 g.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Брат ми

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Balgarin":

    Пиши на Български бе!
  • 9 Анаболен Чалгар

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "мали мали":

    У нас българския шаран е любим деликатес за брокерите на имоти, митничарите и ало измамниците. Българския шаран няма озбиване! Расте на чалга, српскУ, БНВта и шкембе чорба!

    Коментиран от #10

  • 10 само да допълня че

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Анаболен Чалгар":

    ..и се лОви на гол бастун, даже глист за стръв му не трЕбе...
  • 11 Избияха САЩ и Англия

    11 5 Отговор
    САЩ и Англия превърнаха Китай в масов производител за тяхния ненаситен пазар! Докато САЩ и Англия не се заличат ще продължат издевателствата над цялата планета

    Коментиран от #12

  • 12 Дългия

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "Избияха САЩ и Англия":

    Ти си малоумен идиот.
  • 13 Гошу

    3 1 Отговор
    Как е изчезнал бре, у кайфланда на промоция го има.