ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Кюфтета по чирпански

Една от най-обичаните тракийски рецепти

Публикувана: 28 Януари, 2020 10:05
5 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4349
Рецепта на деня: Кюфтета по чирпански
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.

Яхнията с кюфтета в богат ароматен сос с домати, чушки и картофи, популярна в националната ни кухня с името „Кюфтета по чирпански“, е любимо домашно ястие. Ето как се приготвя:

Необходими продукти за кюфтетата:

500 гр. мляно месо (кайма), свинско или смес

1 яйце (46 гр.)

90 гр. кромид лук, нарязан на ситно или настърган на едро ренде

24 гр. (2 супени лъжици) галета

1 чаена лъжица чубрица

сол и черен пипер на вкус

2-3 супени лъжици брашно за овалване на кюфтетата

вода за варене на кюфтетата

Необходими продукти за соса:

40 гр. олио

180 гр. кромид лук, нарязан на ситно

50 гр. стъбла от целина (селъри), нарязани на ситно

540 гр. (3 бр.) картофи, нарязани на едри кубчета

125 гр. (2 бр.) моркови нарязани на едри парчета

240 гр. цветни чушки, нарязани на едри парчета

1 чаена лъжица червен пипер

3 чаени чаши (750 мл.) гореща вода

2 чаени лъжици сол или количество на вкус

250 гр. доматено пюре разтворено

1 чаена лъжица чубрица

Начин на приготвяне:

Налейте вода в голяма тенджера с широко дъно. Сложете я на котлона и оставете водата да заври. През това време омесете каймата, като смесите всички продукти в голяма купа. Получената смес разделете на 12 топчета (кюфтета). Оваляйте ги в брашното и едно по едно ги пуснете във врящата вода. Възможен вариант е да се запържат в горещо олио.

Когато са готови, отцедете кюфтетата с помощта на решетъчна лъжица и ги оставете настрани.

В подходящ съд на умерен огън се загрява олиото. В него задушете нарязаните на ситно лук и целина. Разбърквайте периодично в продължение на 4-5 минути, докато омекнат. Добавете морковите, картофите и чушките. Задушаването продължава още 3-4 минути, с периодично разбъркване. След това в тенджерата добавете червения пипер. Бъркайте, докато пиперът полепне равномерно по зеленчуците и пусне аромата си. Залейте с горещата вода.

Добавете доматеното пюре солта. Когато сместа в тенджерата заври, добавете кюфтетата. Тенджерата се похлупва с капака, който не е плътно прилепнал и оставете да къкри за 20-25 минути.

Овкусете с чубрицата и варете още 5 минути. Поднесете, докато е топло, с люти чушки по желание.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.6 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
боцмана
1 Отговор
Или писюр кюфтета , мерси яжте си ги.

Оценка:
-7 +1

Еххххх
2 Отговор
Екстра са-ама баба да ги направи на село.Сьс собствено производство зеленчуци и кайма ...И като му седнем сьс селски хляб и домашно вино...айде че се олях

Оценка:
-0 +8

Франкенщайн
3 Отговор
Това е много,, селско ядене,, аз не съм,, умен, за него..! ((Храна от вкъщи и столово, а те вече почти не съществуват...!)

Оценка:
-8 +3

4
Този коментар е премахнат от модератор
Бравос
5 Отговор
Давай ги на лилафка или на друга 🐷...!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Таня Буруджиева
Политологът Таня Буруджиева с коментар за БСП
Корнелия Нинова била като Вълко Червенков"

Още бисери
ТОП 5