Last news in Fakti

24 Юли, 2012 15:54 1 726 0

Внимание: Опасен сироп и хранителна добавка

  • сироп-
  • хранителна добавка-
  • цитрогард-
  • цитросепт джуниър плюс-
  • бабх
Внимание: Опасен сироп и хранителна добавка - 1
Снимка: БАБХ

За опасен сироп и екстракт от грейпфрут предупреди Агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Официалните проби, взети от инспекторите и изследвани в акредитирана лаборатория в Хамбург – Германия, потвърдиха наличие на неразрешен за влагане в храни дезинфектант в хранителните добавки Цитрогард и Цитросепт джуниър плюс – произведени от Цитросепт ЕООД и Цитрогард ЕООД.

След получен сигнал по-рано този месец  за наличие на дезинфектант в хранителните добавки Цитрогард и Цитросепт джуниър плюс, БАБХ възбрани цялото налично количество от добавката в страната.

Резултатите потвърдиха наличие на Бензетониум хлорид, неразрешен за влагане в храни дезинфектант. „Ще информираме прокуратурата, тъй като за мен това е криминално деяние“ допълни д-р Йордан Войнов – изпълнителен директор на БАБХ.

Преди три седмици Българска агенция по безопасност на храните предприе действия по изтеглянето на всички налични количества от хранителните добавки Цитрогард и Цитросепт джуниър плюс от търговската мрежа, към момента са изтеглени близо 5000 опаковки, които ще бъдат унищожени. По случая се води разследване и от Икономическа полиция и Прокуратура.

От БАБХ съветват всички потребители, които са закупили от хранителните добавки Цитросепт джуниър плюс и Цитогард, произведени от фирмите Цитросепт ЕООД или Цитрогард ЕООД, да се въздържат от консумация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА