Last news in Fakti

10 Февруари, 2020 10:33 9 025 6

"Том и Джери" навърши 80 години

  • том и джери-
  • юбилей-
  • рожден ден-
  • анимация-
  • анимационен филм

Най-популярните котка и мишка от екрана празнуват юбилей

"Том и Джери" навърши 80 години - 1
Снимка: Shutterstock

Анимационен котарак, непрекъснато дразнен от досадната мишка, която живее в дома му, измисля подъл план да я залови, като залага капан с вкусно сиренце. Умната мишка, разгадала плана, безопасно измъква сиренето и препуска към дупката си с пълен корем, пише БГНЕС.

Вероятно можете да се досетите какво се случва след това. Историята завършва по един и същи начин почти винаги: котаракът пищи от болка, след като поредният му унищожителен план се е обърнал срещу него.

Сюжетът може да е познат, но историята зад него може да не е. Анимационната поредица извървява пътя от наградата на Академията до филмова продукция, проникнала зад Желязната завеса от Студената война. Така Том и Джери, които тази година навършват 80 години, се превръщат в една от най-известните двойки анимационни герои в света.

Дуото се ражда от отчаянието на анимационния отдел на MGM, където работят създателите му - Бил Хана и Джо Барбара. Те се мъчели да постигнат успеха на едно друго познато студио, създало хитови герои като Мики Маус.

От скука аниматорите, и двамата ненавършили 30 години, започнали да рисуват собствените си идеи. Барбара си спомня, че харесали простата концепция за анимационен филм за котката и мишката, с конфликти и преследване, въпреки че това било правено безброй пъти преди.

Първият епизод вижда бял свят през 1940 г. Дебютът е хит и студиото печели "Оскар" за най-добър анимационен късометражен филм. Въпреки успеха на работата си, аниматорите нямали мотивацията да продължат със сериала.

Промяната настъпва след писмо от влиятелен индустриалец от Тексас с питане кога ще види още епизоди за „прекрасните анимационни котка и мишка“. Така Джаспър и Джинкс, както се казват в първия епизод, стават Том и Джери.

Понякога приятели, понякога врагове - тяхното съперничество и карикатурно насилие става любимо и на възрастните в киносалоните. Благодарение на този успех днес можем да празнуваме 80-ия рожден ден на Том и Джери.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аниматор

    7 0 Отговор
    Не знам защо, но Том все го асоциирам със Слави Трифонов.
  • 2 Ивайло

    20 0 Отговор
    Едно от любимите ми детски!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Лорче

    2 10 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    Защо се пишеш Ивайло ?!? Май си за лудница !

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тост

    1 7 Отговор
    Котките и мишките не живеят толкова дълго!Аз мисля, че рисуват техни двойници 🤓
  • 6 Ивайло

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лорче":

    А ти що се пишеш Лорче??? И това как се пишеш не показва какъв си и за къде си!!! ;)))