14 Февруари, 2020 18:41, обновена 15 Юни, 2022 14:13 19 790 8

Какво могат да разберат за вас по цифрите в паспорта

  • паспорт-
  • документ за самоличност-
  • лична карта-
  • код-
  • букви и цифри-
  • информация

При достъп до съответните бази данни дългия набор от цифри и букви разкрива много за собственика на документа

Какво могат да разберат за вас по цифрите в паспорта - 1
Снимка Архив: БГНЕС

Дългият буквено-цифров код под снимката на главната страница на чуждестранния паспорт носи доста специфична информация. Всеки от символите има свое значение.

При достъп до съответните бази данни този набор от знаци може да разкаже много за собственика на документа.

Латинската буква P, стояща в самото начало, означава, че типът документ е Passport. Следва съкращението BGR - България, след което името и фамилията на собственика на паспорта се изписват, също на латиница.

Какво могат да разберат за вас по цифрите в паспорта

Но ако всичко е повече или по-малко ясно за това, тогава по-нататъшните знаци изглеждат просто като случаен набор от числа, но това далеч не е така.

Следващите 9 числа са серията и номера на документа.

В 4 цифри от поредицата се съхраняват данни за вида на паспорта (обикновен, дипломатически, предназначен за служители на държавни институции, стар / нов тип) в криптиран вид, както и информация за срока на валидност и мястото на издаване.

Следва самото число, състоящо се от 5 знака. То е уникално за всеки документ. След него се изчислява контролен номер 1, като се използва помощта на специален алгоритъм.

Какво могат да разберат за вас по цифрите в паспорта

Гражданството на притежателя се кодира и от трибуквено съкращение. Например абревиатурата BGR се прилага за граждани на България.

След него е датата на раждане в обратен ред: последните две цифри на годината, месеца и деня. Следва контролният номер 2. Полът се обозначава с буквите М (мъжки) и F (женски). Накрая, както се досещате, се изписва датата на изтичане на паспорта и след нея - проверете номер 3.

Последното е контролното число 4, което се изчислява от програмата възоснова на предходните три. Необходимо е за идентифициране на фалшификати.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Gdpr

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кокошки мисирки патици":

    Направо да снасят 2 % от оборота
  • 3 qwerty

    12 1 Отговор
    поне личната карта е изтекла в средата на миналата 2019 година, т.е. документа е невалиден
  • 4 Дрън дрън

    14 2 Отговор
    Стига сте писали глупости по-горе. Няма такова лице Марица Раднева, на снимката е лична карта образец. Има я във всяка паспорт на служба. Не сте ли си вадили лична карта/паспорт?
  • 5 БайМилен

    6 1 Отговор
    Всичко ми е ясно. Само ми кажете как сключвате договор за кабелна телевизия. И какви данни искат операторите и вие как не им ги давате. Стига с тия глупости. Не занимавайте народа с глупости.
  • 6 Алфа Вълкът

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кокошки мисирки патици":

    Тоя паспорт е като мостра. Снимка, ЕГН, имена нямат нищо общо.
  • 7 Рошко

    2 0 Отговор
    Последните 4 цифри от егн то за какво са, знам ама няма да ви кажа
  • 8 Скромния

    4 1 Отговор
    Боли на фара