9 Март, 2020 18:19 4 487 17

Последният пирон в ковчега на Венеция

  • венеция-
  • коронавирус-
  • туризъм-
  • жители-
  • разделение-
  • спад-
  • приходи-
  • наводнение

Жителите на града се изправиха пред нов проблем след сериозните наводнения в града

Последният пирон в ковчега на Венеция - 1
Снимки: EPA/БГНЕС

„Чакахме карнавалът да оправи икономиката след „високата вода“, но сега имаме нов проблем“, оплакват се местните

На площад „Сан Марко“ миналата седмица масите и столовете на известното кафене „Кафе Флориан“ останаха празни. Едва няколко туристи се появяват, за да си направят селфита.

Десетки празни гондоли се поклащат във водата.

Последният пирон в ковчега на Венеция
Снимки: shutterstock

След като Венеция отмени повечето от ежегодните си празненства заради опитите на Италия да ограничи разпространението на коронавируса, градът на каналите се превърна в призрачен град. По улиците почти няма хора, защото повечето туристи не смеят да пътуват до страната, в която върлува новият опасен вирус.

Туристическата индустрия на Венеция все още не може да се съвземе от тежките наводнения през ноември, които оставиха голяма част от града под вода. Сега нов вид криза обхвана града. Близо 4000 души са заразени с щама COVID-19 и близо 150 смъртни случая, съобщава вестник Guardian.

Последният пирон в ковчега на Венеция
Снимки: EPA/БГНЕС

„Чакахме карнавалът да оправи икономиката след „високата вода“, но сега имаме нов проблем“, споделя пред изданието Сабрина, местна жителка, която работи в моден магазин.

Наводнението свали приходите на Венеция с 40% за последната четвърт на миналата година, а коронавирусът се очаква да предизвика загуби от нови 30-40% в първата четвърт на 2020 г.

Над 40% от хотелските резервации са отменени, съобщават от венецианската хотелиерска асоциация.

Последният пирон в ковчега на Венеция
Снимки: shutterstock

„Пълно мъртвило е. Никой не идва, улиците са празни, а хората се страхуват. Не знам как ще се оправим този път. Това е последният пирон в ковчега“, казва Паола Бертолдо, която продава ръчно изработени бижута от стъкло.

"Цялата икономика е засегната. Истинските щети ще са дългосрочни. Има много малко резервации за Великден и Биеналето през май", казва Симоне Вентурини, градски съветник по икономическото развитие.

„Вярваме, че до няколко седмици вирусът ще бъде далечен спомен като SARS, но трябва да разберем, че това е бизнес като всеки друг“, казва още той.

Последният пирон в ковчега на Венеция
Снимки: EPA/БГНЕС

Венеция, която всяка година се радва на посещаемост от между 20 и 30 млн. души, има противоречиви отношения с туристите. Огромните тълпи предизвикват разделение между местните хора.

От едната страна са онези, които изкарват прехраната си от туризма, а от другата са онези, които вече се задушават от непрестанния поток от чужденци, които заливат града целогодишно.

Именно заради това разделение има много хора, които смятат спада в туризма за нещо положително и доста облекчаващо.

Последният пирон в ковчега на Венеция
Снимки: EPA/БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    62 2 Отговор
    Нека малко да погладуват -има една книга "Целебният глад" на Лидия Ковачева май беше....10 евро кафето на площада, и по 50-100 евра за такси не беше нормално.
  • 2 Кобрата

    35 2 Отговор
    .... в капитализма е така, свиквайте, 1999 година кафето беше 10 дойлера ве ! га ядохте кифтетата ни ривахте, нали !?
  • 3 qwerty

    22 0 Отговор
    Еспресото е 5, ама го пиеш, като се пие...екс и на бара.
  • 4 Турист

    40 1 Отговор
    Миналата година ограничаваха туризма, прекалено много туристи имало. Обичайно било Венецианците да са арогантни и да не харесват туристите - ха сега, хак да ви е :)
  • 5 ганио

    19 6 Отговор
    Пийте бира като ви е скъпо кафето
  • 6 внимавай за какво

    35 0 Отговор
    се молиш, че може да се сбъдне. Нали се оплаквахте, че туристите ви замърсяват града и не можете спокойно да живеете от тях, та мислехте да ги ограничавате. Е, Господ чу молбата ви и сега се очертава голямо спокойствие, поне до другия карнавал.
  • 7 Някой

    15 9 Отговор
    Не злобейте за Венеция че и нас ни чака същото.Тази година ще е черна за туризма в Европа

    Коментиран от #9

  • 8 травълър

    19 1 Отговор
    Всъщност доста голяма е вероятността точно от там да е тръгнала короната в Италия и съответно ЕС, защото Венеция и регион Венето се посещава от милиони китайски туристи всяка година? Толкова китайски туристи на едно място, колкото във Венеция никъде другаде не съм виждал!!!
  • 9 Гост

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Не злобея, никога не съм имал таков отношение към наши туристи. Колкото до лошата година, чака ни стабилна криза не само в туризма
  • 10 Другия с коня

    16 3 Отговор
    Спокойно.Ще става и по зле.Венецианци да вадят златото и диамантите крадени през вековете от други народи...Та те ограбиха Константинопол безнаказано....Потъвайте под вода Боклуци.....
  • 11 гост

    2 17 Отговор
    Ей,плоскоглави ганьовци,стига сте плюли! Вие нещо друго можете ли ? Все другите са ви виновни,ами излезте от село и се поразходете по света ,но без хладилна чанта.Да видите белите хора как живеят.
  • 12 БГ Реалност

    2 10 Отговор
    Българите си заслужават живота който живеят.Освен да плюят и завиждат за нищо друго не стават затова са и на такова дередже и за всичко им е виновен някой друг.Те никога не са виновни все друг им е виновен за жалкия живот който живеят.Не искат да си признаят че са мързеливи и затова че 90% от населението не знае как са изкарват добри доходи само знаят да мрънкат вместо да създадат някакъв бизнес и да си вадят пари те хем искат да работят по макс 8 часа на ден хем да искарват по няколко хиляди лева на месец което няма как да стане ако продължавате само да мрънкате и да плюете по богатите и успели хора
  • 13 Джедай Манго скопения астронафт

    6 2 Отговор
    В момента Корона вируса причинява големи проблеми в Италия, но за разлика от нас, те имат изключително добро здравеопазване. След една година Италия все още ще съществува, а България ще е като пустиня, един човек няма да е останал жив.

    Коментиран от #14

  • 14 todo

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Джедай Манго скопения астронафт":

    .. нали не очакваш ти да си извън прогнозата ти?

    Коментиран от #15

  • 15 Джедай Манго скопения астронафт

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "todo":

    Очаквам да оцелея, защото нося противогаз и като чукам комшийката си слагам по три капута един върху друг.
  • 16 зара

    1 2 Отговор
    италия е отдавна фалирала държава и странно защо корона.та удари най- яко там - може би имаха въпиюща нужда от щедрата"инжекция" на пари от ЕС за да се свестят ....уж са най-закъсали значи най-много парички за тях - това е вариант,защото факта ,че имат мноооого китаешен като черно работници не е фактор - нашите китаешен не са се върнали от китай след новата си година, защото нямат доверие на нашето здравоопазване, така ,че сме лишени от подозрителна присъствие на евентуално заразени, но и в италия пък също не са се върнали ...размишлявам си просто по блонди маниер...
  • 17 незнайко

    0 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е ДА ЗАПОЧНАТ ДА РАБОТЯТ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ !!!