Last news in Fakti

16 Март, 2020 16:47 6 544 7

Откритие в недрата на комета изненада астрономите

  • откритие-
  • комета-
  • чурюмов/герасименко-
  • астрономи

В недрата на въпросните небесни тела може да има спирт, глюкоза и много други „тухлички на живота“

Откритие в недрата на комета изненада астрономите - 1
Снимка: Shutterstock

Планетолози установиха, че в недрата на кометата Чурюмов/Герасименко са скрити големи количества амониеви соли - съединения на амоняка, водорода и киселини, които могат да участват във формирането на „тухлички на живота“, предаде ТАСС, цитиран от "Дарик". Значението на това откритие за историята на еволюцията на живота на Земята е описано в сп. Science.

„Предишни изследвания показаха, че съотношението между дяловете на азота и въглерода в недрата на кометата е значително по-малко, отколкото в материята на Слънцето“, са написали учените. „Подобни разлики може да се обяснят със скриване на неизвестно на нас съединение на азота. Констатирахме, че основната част от азота е скрита под формата на амониева сол в кометите“, посочват те.

По мнението на планетолозите, Земята в първите мигове от живота си не е притежавала значителни запаси вода и органични вещества. Причината е, че молекулите им вероятно са били унищожени от ултравиолетовото лъчение на младото Слънце и отнесени в Kосмоса, преди да се формира зародишът на нашата планета.

Много учени предполагат, че днешните запаси вода и органични вещества са били доставени на Земята след формирането ѝ в резултат на продължителното ѝ бомбардиране от астероиди и комети. Открития през последните няколко години накараха планетолози да подкрепят именно тази теория.

В частност изотопният и химичен състав на кометата Чурюмов/Герасименко разкрива, че в недрата на въпросните небесни тела може да има спирт, глюкоза и много други „тухлички на живота“. Освен това изотопният състав на водата в опашките на няколко комети се оказа много близък до този на Земята.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко, нее

    10 0 Отговор
    Венелина май много тухлички е яла!
  • 2 Без думи

    12 4 Отговор
    Кък кък кък само го откриха това ! Епохално откритие ! Даже са го измерили , че е повече от колкото в слънцето ! Значи преди са мерили и вътре в слънцето !
  • 3 а,наздраве

    7 4 Отговор
    Чурюмов/Герасименко откриват спирт навсякъде.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БАТЕ НЕЦИ

    5 2 Отговор
    ВЕНИ ПОПРАВИ СЕ.НЕ АМОНИАК,А АМОНЯК.НЕ САМО ДА ТРИЕТЕ КОМЕНТАРИ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Избор на начин ...

    1 1 Отговор
    ... как да изкараш за насъщния. Но все пак се озисква и нялаква малка полза за практиката. Може и да не е така но ГОСПОД БОГ е създал всичко - твърди църквата. По лесно, а и по разбираемо.