Last news in Fakti

17 Март, 2020 09:09 1 872 15

Може ли да работите от вкъщи без да се побъркате?

  • работа-
  • работа от вкъщи-
  • домашен офис-
  • извънредно положение-
  • коронавирус

Специалистите съветват как да организирате работата си в "домашния" си офис

Може ли да работите от вкъщи без да се побъркате? - 1
Снимка: Shutterstock

С въвеждането на извънредното положение поради настъпването на коронавируса много компании у нас и в целия свят преминават на режим на работа от вкъщи, а това много лесно може да предизвика дискомфорт.

Първоначално възможността да работите от вкъщи ви се струва като сбъдната мечта - без пътуване от и до офиса, без разсейване в разговори с колеги. Скоро обаче настъпва отрезвяването. Защото вкъщи започвате да се чувствате самотни и изолирани. Изведнъж домът ви изглежда много по-малък. И няма край на работния ден.

„Според мен това, което най-много подценяваме, е психологическият ефект от това да си сам“, казва съоснователят и изпълнителен директор на компанията за софтуеър за бизнес мениджмънт „15Файв“ Дейвид Хасъл. 40% от служителите на фирмата работят от домовете си.

Сред съветите как да запазите баланса и да оцелеете при принудителната работа от вкъщи на първо място е да си правите почивки. Факт е, че и в офиса не работите плътно по осем часа - има кафе-паузи, обедна почивка, разговори с колегите, с които се разсейвате от работното натоварване. Затова когато работите от къщи, не означава, че не трябва да си почивате от време на време.

„Има тенденция да се работи през целия ден, за да се превъзмогне стигмата, че когато не сте в офиса, не работите“, казва Дейвид Рабин, вицепрезидент по глобалния търговски маркетинг на Lenovo.

Почивката по време на работния ден всъщност насърчава производителността. „Ефективността ви няма да намалее“, уверява Джули Моргенстърн, консултант по производителност на труда. „Кратките почивки са част от производителността, всъщност благодарение на тях човек сменя гледната точка и намира нужните отговори“, добавя тя.

Вероятно ще ви отнеме известно време, докато изберете най-подходящото работно място у дома, предупреждава CNN, цитиран от Нова ТВ. Ако сте свикнали през работния ден да прескачате от бюрото си в конферентната зала и оттам в залата за срещи, не се опитвайте да се ограничите в дома си, съветва Рабин. Намерете обаче най-подходящото кътче в зависимост от това какво трябва да правите, добавя Моргенстърн.

Ако е нужно да се съсредоточите, си избере тихо местенце, а ако трябва да отговаряте на имейли, можете да го направите и от креслото на балкона, съветва тя. Важно е да определите и зоните у дома, в които не се работи. „Много ще ви е трудно да заспите през нощта, ако свързвате леглото или стаята с работното си място“, обяснява Моргенстърн.

Тя съветва и да не започвате работа от дома по-рано, отколкото сте го правили в офиса. Използвайте времето, през което обикновено пътувате до работното си място, за да се разсъните или да се видите със семейството си, препоръчва тя.

Консултантката смята, че трябва ясно да заявите на мениджъра и колегите си, че работата от вкъщи не означава, че ще работите по-дълго време от обичайното. Когато работният ден приключи, оставете настрана техниката и вещите, които сте използвали за работа и дори се преоблечете като знак, че вече сте преминали към личното си време, съветва тя.

Според нея е нужно да се създаде ред и организация у дома, особено ако имате деца, които не ходят на училище по същото време. Трябва да се знае кои са часовете за работа, в които не бива да ви безпокоят и кога настъпва свободното време, подходящо за игра и съвместни занимания.

Дейвид Хасъл препоръчва често да се организират видеоконферентни разговори между колегите по време на принудителната работа от къщи. В компанията „15Файв“ служителите провеждат видеоконференции три пъти седмично, независимо дали работят от вкъщи или в офиса. Отделно от това фирмата поддържа канал за свободни разговори между служителите, където те си разменят шеги, смешни изображения и разговарят по общи теми. Така се опосредстват и личните контакти между колегите, които ще започнат да ви липсват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сесесере

    9 0 Отговор
    Ас сам си побърканяк по рождение и не бачкам на заплата, вземам ТЕЛК по психиатрична преценка и хонурарче от НПОто!
  • 2 Хаха

    9 1 Отговор
    А тези които не можем да работим от вкъщи?Никои не говори за нас сякаш не съществуваме......
  • 3 Хаха

    10 1 Отговор
    Боже, как ми липсва ШЕФА ми, майко мила, как да не се побъркам без НЕГО! Робовладелец на главата си нямам ли, няма живот

    Ба... КВО ВИ СТАВА БЕ ОРА?!
  • 4 Ммм

    6 1 Отговор
    много ми е интересно,как ще стане?Всички почват да работят и учат чрез интернет,ами ако се срине?

    Коментиран от #5

  • 5 Хаджи Смион

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ммм":

    Почти невъзможно. И бързо го възстановяват. Аз работя така от повече от 10 години и знам.

    Коментиран от #8, #13

  • 6 Blackthorn

    5 1 Отговор
    Допълнение - вземете си котка!
  • 7 Фейсбук

    5 0 Отговор
    Това е модерно сега, да се работи от вкъщи, но който го умее и някои добре печелят от това...! (С компютър естествено...!)
  • 8 “Работиш така”

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хаджи Смион":

    Защото, работата ти е от онези “шменти капели”, без които спокойно можем! Я да спрат да работят тези, които наистина вършат нещо реално и затова не могат да го вършат от вкъщи, тези които ни хранят, пък да те видя тогава “работнико”, какви ще ги дъвчеш!!!

    Коментиран от #15

  • 9 Смешници

    6 1 Отговор
    Колко трябва да си смотан да се чувстваш самотен у вас. Самотата е положение на ума което сами си внушаваме. Аз познавам хора с по 10 човека около тях и пак не са доволни и са самотни михлюзите
  • 10 тия ни взеха за мезе

    4 0 Отговор
    трябва да си голям олигофрен за да имаш проблем да работиш от вкъщи !!! ( освен ако не живееш в гарсониера със жената децата бабата и дядото...) нямаш път до работа ! нямаш шеф пред очите си ! не се налага да си купуваш обяд ! не се налага да търпиш някой досаден или миризлив колега ! не се налага да търпиш цигарите на околните ( в зависимост от работната среда) ... и още мноого примери мога да дам но мисля че всеки може да ми продължи мисълтта
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ммм

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хаджи Смион":

    Сега няма да можеш.Хакерите сега ще бъгнат всичко,плюс това интернета ни е демоде.
  • 14 Morgoth

    4 0 Отговор
    Сами, друг път! Децата имат да учат от къщи, което се превръща в постоянно - мамо или тате, това как е, акаунти трябва да им се правят в система, която за пръв път вижда такова натоварване и сдава багажа. А след като си научат и напишат, понеже не могат да излязат започват да скучаят и съвсем ти се качват на главата.
  • 15 Morgoth

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "“Работиш така”":

    Шменти капелите заради които можеш да пишеш тук, заради които имаш мобилен телефон и автомобил ли? Всяко едно съвременно устройство в дома ти за да съществува иска програмист, който може да работи и от къщи. Всяка една финансова операция и всяка една фирма изисква счетоводител, който също може да работи от къщи. Има и много други, за които дори не се сещам, които могат да работят от къщи. Някои хора живеете все още в 19-ти век, когато 90% от хората е трябвало да работят на нивата и не признавате нищо друго за труд.