Last news in Fakti

20 Март, 2020 11:31 1 461 2

Google показа как и защо е важно да се мият ръцете в специален doodle (ВИДЕО)

  • google-
  • doodle-
  • медицина-
  • лекар-
  • откритие-
  • хигиена-
  • дезинфекцията

Търсачката почете постиженията в медицината на д-р Игнац Земелвайс

Днес Google отдава почит на една от най-знаковите фигури в медицината - Игнац Филип Земелвайс. Земелвайс се прочува с прилагането на антисептичните методи, които сериозно са ограничили разпространението на зарази и са свели до минимум смъртните случаи.

Земелвайс е лекар и учен в Австрийската империя, специализирал хирургия и акушерство. През 1847 г. той прави един от първите опити за изследване на причините на следродовата треска (т.нар. сепсис) у много родилки. Той прави проучвания в болниците, където смъртността при раждане често била между 30 и 50%, като това много превъзхождало смъртните случаи в домашни условия. Лекарят първоначално прави предположения, че инфекцията се донася от инфекциозното и патологоанатомичното отделение на лечебните центрове.

За тогава се е знаело, че медиците практикували в патологоанатомията, а веднага след работата върху трупове, отивали да израждат, почиствайки ръцете си единствено с обикновени носни кърпи или парцали. Земелвайс започва да си дава сметка, че случаите на родилна треска в акушерските клиники спадат драстично след прилагането на елементарни хигиенни мерки като дезинфекция на медицинските пособия и най-вече на ръцете на персонала.

Още през въпросната 1847 г. Земелвайс въвежда масова дезинфекция, като за целта използва разтвор на хлорна вар. Благодарение на това смъртността сред родилките и новородените спада с над седем пъти – от 18 до 2,5%. За съжаление, медицинската общност гледала на публикациите на лекаря, меко казано, с неодобрение. Неговите предположения и опити за доказателства на хипотезата му за дезинфекцията на помещения, прибори и ръце, преди каквито и да било медицински манипулации, са остро отхвърлени от колегите му.

На 30 юли 1865 г. Земелвайс е вкаран с измама в лудница в предградието Дьоблинг (днес окръг на Виена). Той разкрива измамата, прави опити да избяга, но е заловен от персонала, който го пребива по особено жесток начин. Земелвайс умира след 14-дневен престой в лудницата от септицемия (обща гнойна инфекция - бел. ред.) на 47-годишна възраст. Правилата за хигиена на Земелвайс са актуални и днес. През 1906 г. в Будапеща му е издигнат паметник с надпис „На Спасителя на майките“, а родният му дом на улица „Апрод“ е превърнат в Музей на историята на медицината, предава acutlano.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 консерва

    2 1 Отговор
    Проф. д-р Земелвайс е унгарски евреин. Ако живееше днес,медицината още щеше да напредне.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.