Last news in Fakti

31 Март, 2020 17:35 4 053 17

5 стоки, с които руснаците се запасяват

  • русия-
  • стоки-
  • запасяват-
  • руснаци-
  • коронавирус-
  • социална изолация-
  • елда-
  • чесън

Сред най-купуваните продукти се оказва и чесънът

5 стоки, с които руснаците се запасяват - 1
Снимка: shutterstock

Изправени пред пандемията от новия коронавирус, руснаците се запасяват, помнейки опита от предишни социално-икономически трусове и лишения. Франс прес представя пет от стоките, които хората в Русия купуват най-много.

Елда

5 стоки, с които руснаците се запасяват
Снимка: shutterstock

Символ на руския бит и барометър на икономическите страхове в страната, елдата приема най-разнообразни форми от всички видове зърнени каши, типични за традиционната руска кухня.

За руснаците елдата е като пастата за италианците - вездесъща, трайна и съвсем обичайна храна. Според статистиките руснаците се втурнаха да купуват елда още по-миналата седмица, след като градските власти в Москва обявиха първите мерки срещу разпространението на вируса. Сайтът за онлайн търговия "Озон" е регистрирал скок в продажбите на варивото до 2-2,5 пъти, включително и заради постите. В Москва се примиряват с поскъпването на месото, но с повишаването на цената на елдата някои хора не могат да се примирят. Тя е една от суперсилите в местнто селско стопанство и Русия изглежда не изпитва недостиг от тази култура. Въпреки това цената на елдата нарасна с 2,8 на сто от 16 до 22 март.

Стоки за възрастни

5 стоки, с които руснаците се запасяват
Снимка: shutterstock

Затварянето на парковете, ресторантите и музеите ще осигури на руснаците повече време, което да прекарат с близките си. Продажбите на "стоки за възрастни" чрез различни сайтове за продажба на стоки, са скочили през март с 300 %. Само от 14 до 17 март, щом се чуха първите призиви хората да си стоят вкъщи, продажбите на презервативи и лубриканти на тези сайтове нарастнаха съответно със 147 и 124 на сто. Същото стана със секси бельото и еротичните тоалети, по-специално с костюмите на "палави"... медицински сестри, търсени 2,5 пъти повече.

Техника

5 стоки, с които руснаците се запасяват
Снимка: shutterstock

Продажбите на електроника са се увеличили и заради курса на рублата, изгубила тази година към 20 % от стойността си спрямо долара. Очаква се това обезценяване да предизвика в близките месеци значителна инфлация и да се отрази по-специално на вносните стоки. Сега е моментът да грабиш с две ръце мобилни телефони, компютри и монитори с плосък екран, докато още има или докато рублата не се е сринала още повече. Друга причина за такива покупки е нуждата мнозина да си оборудват домашен офис, за да работят дистанционно. Сред стоките с изненадващо скочило търсене заради инфлационните прогнози операторът на данъчна информация "Платформа ОФД" нарежда и бейзболните бухалки (плюс 30 на сто).

Хладилници

5 стоки, с които руснаците се запасяват
Снимка: shutterstock

През зимата някои храни не се развалят и могат спокойно да отлежават на балкона. А балкони има има във всички пететажни блокове от съветско време. Тази година март се оказа необичайно топъл за Русия. Метеорологичните условия се оказаха благоприятни за продавачите на бяла техника и по-специално на хладилници и фризери. С оглед растящите покупки на нетрайни провизии, тези уреди се поръчват двойно по-често на сайтовете.

Чесън

5 стоки, с които руснаците се запасяват
Снимка: shutterstock

В светлините на прожекторите попадна и чесънът. Търсенето му нарасна (скок от 30 на отбеляза през март в Озон), увеличи се и цената - за 11-процентно поскъпване съобщи през февруари статистическата служба Росстат. "Пийте вода с лимон и мед (. . .) Яжте чесън. Така ще си пречистите кръвта", препоръча преди две-три седмици Рамзан Кадиров, авторитарният лидер на Чечения, омаловажавайки рисковете, свързани с COVID-19. Наложи се слуховете за силата на чесъна срещу новия коронавирус да бъдат опровергани от Световната здравна организация: "Чесънът е здравословна храна с потенциално действие срещу микроорганизми. Няма обаче никакво доказателство. . ., че яденето на чесън спомага за защита от COVID-19".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руснак

    40 9 Отговор
    Без да съм чел съм сигърен, че се запасяват с водка!

    Коментиран от #12

  • 2 Аноним

    2 7 Отговор
    Ужас
  • 3 иде глад

    35 10 Отговор
    Руснаците са железни, когато му дойде времето могат и земя да ядат и кошки да варят. Ние да му мислим, че без кренвирши, ще изпукаме за месец.

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ю Кортес

    18 3 Отговор
    Не са познали в статията.
    Най вече се запасяват с долари.
    Централната банка за една седмица е интервенирала с 50 милиарда долара за да спаси рублата.
  • 8 То е ясно

    10 10 Отговор
    В БГ- кочината се забелязва презапасяване с анални разширители.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дали

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "иде глад":

    Дали,защото помним разпада на сесерето.
    Глада е голяма сила,още никой не го е преборил.
  • 11 Stormtrooper

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "То е ясно":

    От руски туристи.
  • 12 Евро реалист

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Руснак":

    Не , руснаците не се запасяват с водка. Колкото и да имат ,се изразходва бързо-бързо.
  • 13 Танахака Танашиба

    17 2 Отговор
    Телефони, компютри и хладилници. Колко голяма и опашата лъжа. Всички, по целия свят включително и в Русия се запасяват с храна. Да купуваш електроника в момента е все едно да си купиш фабрика на 9.09.1944 г.
  • 14 Хи хи хи

    4 12 Отговор
    Купували лубриканти и презервативи, то от пиене нямат време за предпазни мерки , те не знаят къде се намират !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 цербер

    1 0 Отговор
    Да не гледаме руснаците с какво се запасяват. Русия е далече. Да гледаме в българските магазини какво има и на каква цена. Русия е голяма и ще се оправи,ние да му мислим!

    Коментиран от #17

  • 17 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "цербер":

    Така е, само че краварските тролове като чуят Русия и почват да квичат.