7 Април, 2020 19:40 1 885 7

Как звучи коронавируса (АУДИО)

  • covid-19-
  • sars-cov-2-
  • коронавирус-
  • музика-
  • звук-
  • шипов протеин

Учени превърнаха структурата на коронавируса в музика

Как звучи коронавируса (АУДИО) - 1
Снимка: shutterstock

Вече сме виждали множество изображения на новия коронавирус, който успя да разболее повече от милион жители на планетата и уби хиляди. Но замисляли ли сте се как звучи SARS-CoV-2 - вирусът, който причини COVID-19.

Сега учените ни предоставят тази възможност чрез превод на структурата на известния шипов протеин в музика.

Как звучи коронавируса (АУДИО)

Звуците, които чувате - на звънчета, струни, флейта - всички те представляват различни аспекти на шиповидния протеин, който "стърчи" от повърхността на вируса и му помага да се прикрепва към човешките клетки. Както всички протеини, шиповите са направени от комбинации от аминокиселини. Използвайки нова техника, наречена sonification, учени от Масачузетския технологичен институт присвоиха на всяка аминокиселина уникална нота в музикалната гама, превръщайки целия протеин в музикална партитура.

Но в реалния живот тези аминокиселини са склонни да се извиват в спирала или да се разпростират в лист. Изследователите улавят тези характеристики, като променят продължителността и обема на нотите. Молекулярните вибрации, дължащи се на топлината, също получават свои собствени звуци.

Но защо е нужно да "превеждаме" вирус в музика?

Новият формат може да помогне на учените да намерят участъци в протеина, където антителата или лекарствата могат да се свържат - просто чрез търсене на специфични музикални последователности, които съответстват на тези участъци.

Това, казват изследователите, е по-бързо и по-интуитивно от конвенционалните методи, използвани за изследване на протеините, като молекулярното моделиране. Те добавят, че сравнявайки музикалната последователност на шиповия протеин с голяма база данни с други трансформирани по този начин протеини, може един ден да се намери такъв, който може да прилепне към шипа - пречейки на вируса да заразява клетките.

Що се отнася до инструментите, те са изцяло избор на изследователите. В този случай основните ноти са на японско кото - успокояващи звуци, които биха могли да внесат спокойствие в тези времена на неприятности.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХА ХА

    9 0 Отговор
    Е КАК ЗВУЧИ.?ДНЕС НА ОБЯД НАЛИ ГО ЧУХТЕ ХАСКОВСКИЯТ ЩАМ.!
  • 2 Рошко

    14 0 Отговор
    Ама аз вече без майтап си задавам въпроса, само аз ли съм луд, или всички около мене откачиха

    Коментиран от #6

  • 3 Е как звучи?

    3 1 Отговор
    Като пиян "турчин" изпушил 2 наргилета опиум! Почти като българина Кемал Мустафа!Аааа, аллах акбар-аллах е дувар!
  • 4 👑 ВИРУС

    4 0 Отговор
    Ттттрръъъъът охааааа..
  • 5 12121

    4 0 Отговор
    Божееее,Боже....жив да не бях
  • 6 12121

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Не си,не си...много сме ама сме пръснати!
  • 7 Няма нещо

    2 0 Отговор
    Което да се мери със звука от каба гайдата!