ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Плодова пита

Много сочна и красива

Публикувана: 12 Април, 2020 10:05
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3125
Рецепта на деня: Плодова пита
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.

В очакване на топло време и много плодове, поглезете се с този сочен и пълен с витамини десерт.

Необходими продукти:

За блатовете:

6 яйца

захар

8 с.л. брашно

За сиропа:

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. вода

1 пакет ванилия

За крема:

3 с. л. царевично нишесте

1 яйце

1 литър прясно мляко

5 с.л. захар

1 пакет ванилия

1 с.л. желатин

200 мл сладкарска сметана, охладена

За плодовете:

200 г, нарязан ананас

200 г едри ягоди

200 г грозде без семки

200 г киви

1 портокал

За желиране:

1 с. л. желатин

2 с.л. захар

1/2 ч.ч. вода

1 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Разбийте на пухкав крем яйцата и захарта, добавете пресятото брашно и внимателно объркайте до хомогенизиране. Сипете сместа във форма с хартия за печене и сложете да се изпече в загряна на 180 градуса фурна до суха клечка. Изстиналия блат разделете внимателно на 3 части, пише gotvach.bg.

Сложете водата и захарта да врат за 5 минути за захарния сироп. Снемете и разбъркайте ванилията.

За крема разбъркайте яйцето с нишестето и 2-3 с.л. студено мляко. Останалото мляко сложете да заври със захарта. Добавете яйцето с нишестето при непрекъснато разбиване и след като кремът се сгъсти, го снемете от котлона. Добавете накиснатия с малко вода и набъбнал желатин. Бъркайте, докато се разтвори и оставете крема да изстине. От време на време го разбърквайте. Щом изстине, внимателно го смесете с разбитата на сняг сметана.

Започнете да подреждате плодовата пита. Сложете 1 блат, напръскайте го със сиропа, намажете с 1/3 от крема и така докрай. След като сиропирате последния блат, намажете плодовата пита с крем отвсякъде. Целият сладкиш се намазва с останалия крем. Сложете я в хладилник за 1 час.

За желирането на плодовете накиснете желатина в 2-3 с.л. вода да набъбне. Сложете водата със захарта да заврат с лимоновия сок. Махнете от котлона и разбъркайте с желатина, докато се разтвори. Сложете купата в друга купа със студена вода и лед. Бъркайте, докато желатинът се охлади.

Подредете нарязаните плодове върху сладкиша, като аранжирате по ваш вкус. С помощта на четка разпределете старателно целия желатин по плодовете. Сложете плодовата пита в хладилник за поне няколко часа преди да поднесете.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.8 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Баро Вкаров
1 Отговор
Тоя десерт,защо е без маска?

Оценка:
-5 +4

2
Този коментар е премахнат от модератор
Някой си
3 Отговор
Искаме мръвка!
Искаме мръвкааааа! :) :) :)

Коментиран от #5


Оценка:
-4 +3

Плодова ракия
4 Отговор
Ех носталгия

Оценка:
-3 +3

Баро Вкаров
5 Отговор

До коментар #3 от "Някой си":


Нема мръвка,има тиква!

Коментиран от #6


Оценка:
-3 +4

Някой си
6 Отговор

До коментар #5 от "Баро Вкаров":


Тц, тикви обичаме само печени!
На фурна!

Коментиран от #7, #9


Оценка:
-2 +4

7
Този коментар е премахнат от модератор
8
Този коментар е премахнат от модератор
9
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
ТОП 5