ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Плодова пита

Много сочна и красива

Публикувана: 12 Април, 2020 10:05
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3396
Рецепта на деня: Плодова пита
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.

В очакване на топло време и много плодове, поглезете се с този сочен и пълен с витамини десерт.

Необходими продукти:

За блатовете:

6 яйца

захар

8 с.л. брашно

За сиропа:

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. вода

1 пакет ванилия

За крема:

3 с. л. царевично нишесте

1 яйце

1 литър прясно мляко

5 с.л. захар

1 пакет ванилия

1 с.л. желатин

200 мл сладкарска сметана, охладена

За плодовете:

200 г, нарязан ананас

200 г едри ягоди

200 г грозде без семки

200 г киви

1 портокал

За желиране:

1 с. л. желатин

2 с.л. захар

1/2 ч.ч. вода

1 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Разбийте на пухкав крем яйцата и захарта, добавете пресятото брашно и внимателно объркайте до хомогенизиране. Сипете сместа във форма с хартия за печене и сложете да се изпече в загряна на 180 градуса фурна до суха клечка. Изстиналия блат разделете внимателно на 3 части, пише gotvach.bg.

Сложете водата и захарта да врат за 5 минути за захарния сироп. Снемете и разбъркайте ванилията.

За крема разбъркайте яйцето с нишестето и 2-3 с.л. студено мляко. Останалото мляко сложете да заври със захарта. Добавете яйцето с нишестето при непрекъснато разбиване и след като кремът се сгъсти, го снемете от котлона. Добавете накиснатия с малко вода и набъбнал желатин. Бъркайте, докато се разтвори и оставете крема да изстине. От време на време го разбърквайте. Щом изстине, внимателно го смесете с разбитата на сняг сметана.

Започнете да подреждате плодовата пита. Сложете 1 блат, напръскайте го със сиропа, намажете с 1/3 от крема и така докрай. След като сиропирате последния блат, намажете плодовата пита с крем отвсякъде. Целият сладкиш се намазва с останалия крем. Сложете я в хладилник за 1 час.

За желирането на плодовете накиснете желатина в 2-3 с.л. вода да набъбне. Сложете водата със захарта да заврат с лимоновия сок. Махнете от котлона и разбъркайте с желатина, докато се разтвори. Сложете купата в друга купа със студена вода и лед. Бъркайте, докато желатинът се охлади.

Подредете нарязаните плодове върху сладкиша, като аранжирате по ваш вкус. С помощта на четка разпределете старателно целия желатин по плодовете. Сложете плодовата пита в хладилник за поне няколко часа преди да поднесете.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.1 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Баро Вкаров
1 Отговор
Тоя десерт,защо е без маска?

Оценка:
-5 +4

2
Този коментар е премахнат от модератор.
Някой си
3 Отговор
Искаме мръвка!
Искаме мръвкааааа! :) :) :)

Коментиран от #5


Оценка:
-4 +3

Плодова ракия
4 Отговор
Ех носталгия

Оценка:
-3 +3

Баро Вкаров
5 Отговор

До коментар #3 от "Някой си":


Нема мръвка,има тиква!

Коментиран от #6


Оценка:
-3 +4

Някой си
6 Отговор

До коментар #5 от "Баро Вкаров":


Тц, тикви обичаме само печени!
На фурна!

Коментиран от #7, #9


Оценка:
-2 +4

7
Този коментар е премахнат от модератор.
8
Този коментар е премахнат от модератор.
9
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Джо Байдън
Настоящият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън не изключва възможността да се кандидатира за президент през 2020 година
Четири години са много време в американската политика. Аз обаче съм тук - няма да ходя никъде"

Още бисери