ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Лимонов пай

Освежаващ и приятно кисел

Публикувана: 16 Април, 2020 10:05
7 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1310
Рецепта на деня: Лимонов пай
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.

Лимоновият пай е перфектният избор за тези от вас, на които им се хапва нещо леко и свежо. Той се състои от маслен блат, ароматен крем и хрупкава целувка, които ще ви принесат в света на истинското блаженство, пише ladyzone.bg.

Необходими продукти:

За масленото тесто:

2 ч.ч брашно

200 г масло

2 с.л захар

щипка сол

1 жълтък

ванилия

лимонова кора

4 с.л ледена вода

За крема:

сок от 1 лимон

лимонова кора

1 ½ ч.ч захар

2 с.л масло

3 с.л царевично нишесте

3 жълтъка

щипка сол

1 ч.ч вода

За целувчената коричка:

4 белтъка

ванилия

1 ч.ч захар

щипка сол

Начин на приготвяне:

В подходяща за целта купа смесете брашното и солта и прибавете към тях маслото. Мачкайте с ръце до получаването на трохи. Добавете захарта, жълтъка, настърганата лимонова кора и водата и замесете тесто.

Полученото тесто покрийте с прозрачно фолио и оставете да отпочине в хладилника за около 40 минути.

Докато чакате тестото да се охлади, загрейте фурната на 200°C.

Разточете охладеното тесто и прехвърлете в предварително намазана с масло форма. С пръсти притиснете тестото добре по дъното и стеничките.

Покрийте тестото с хартия за печене и отгоре изсипете бобови зърна. Печете около 10 минути, махате зърната и допичате до златисто (още 5 минути).

Извадете от фурната и оставете да се охлади.

Междувременно в тенджера смесете лимоновия сок, лимоновата кора, захарта, маслото и водата и ги сложете да заврат.

В друг съд смесете царевичното нишесте, 3 с.л. вода и жълтъците. Разбъркайте добре до хомогенност.

Когато лимоновият сироп заври, добавете нишестяната смес и бъркайте без да спирате. Варите, докато кремът се сгъсти. След това сваляте от огъня и го оставяте да се охлади.

Докато чакате крема, разбивате останалите белтъци на сняг с помощта на миксер, прибавяйки първо солта, а после и захарта.

Когато всички компоненти на десерта са готови, изливате крема във вече охладената форма, като отгоре добавяте целувчения завършек. Печете до получаването на златиста коричка.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Лора
1 Отговор
Обожавам го но го правя с тикви !

Коментиран от #7


Оценка:
-2 +1

джедай
2 Отговор
Моята мадама също е хрупкава целувка. Топла,зеленоока и тъмнокоса котка.

Оценка:
-0 +1

Да седиш при тъпата и грозна Бойка
3 Отговор
Заради един лимоноф пай,поне да беше от качествен БГ сой .!

Оценка:
-0 +2

Някой си
4 Отговор
Вени, веннага да даваш рецепта за пай с мръвка (мазничка), това вече на нищо не прилича :)

Оценка:
-0 +3

Johansson
5 Отговор
Спрете с тия тъпи кулинарии. Отклоняване само темата от това как вече да приключва тази ситуация и да се търси наказателна отговорност на правителството.

Оценка:
-3 +4

6
Този коментар е премахнат от модератор
7
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Петър Андронов
Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов коментира резултатите от стрес тестовете в банковия сектор.
Ситуацията с банките не е розова, а нормална.."

Още бисери