Last news in Fakti

16 Април, 2020 10:05, обновена 6 Юни, 2022 11:03 3 492 7

Рецепта на деня: Лимонов пай

  • лимон-
  • пай-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Освежаващ и приятно кисел

Рецепта на деня: Лимонов пай - 1
Снимка: Shutterstock

Лимоновият пай е перфектният избор за тези от вас, на които им се хапва нещо леко и свежо. Той се състои от маслен блат, ароматен крем и хрупкава целувка, които ще ви принесат в света на истинското блаженство, пише ladyzone.bg.

Необходими продукти:

За масленото тесто:

2 ч.ч брашно

200 г масло

2 с.л захар

щипка сол

1 жълтък

ванилия

лимонова кора

4 с.л ледена вода

За крема:

сок от 1 лимон

лимонова кора

1 ½ ч.ч захар

2 с.л масло

3 с.л царевично нишесте

3 жълтъка

щипка сол

1 ч.ч вода

За целувчената коричка:

4 белтъка

ванилия

1 ч.ч захар

щипка сол

Начин на приготвяне:

В подходяща за целта купа смесете брашното и солта и прибавете към тях маслото. Мачкайте с ръце до получаването на трохи. Добавете захарта, жълтъка, настърганата лимонова кора и водата и замесете тесто.

Полученото тесто покрийте с прозрачно фолио и оставете да отпочине в хладилника за около 40 минути.

Докато чакате тестото да се охлади, загрейте фурната на 200°C.

Разточете охладеното тесто и прехвърлете в предварително намазана с масло форма. С пръсти притиснете тестото добре по дъното и стеничките.

Покрийте тестото с хартия за печене и отгоре изсипете бобови зърна. Печете около 10 минути, махате зърната и допичате до златисто (още 5 минути).

Извадете от фурната и оставете да се охлади.

Междувременно в тенджера смесете лимоновия сок, лимоновата кора, захарта, маслото и водата и ги сложете да заврат.

В друг съд смесете царевичното нишесте, 3 с.л. вода и жълтъците. Разбъркайте добре до хомогенност.

Когато лимоновият сироп заври, добавете нишестяната смес и бъркайте без да спирате. Варите, докато кремът се сгъсти. След това сваляте от огъня и го оставяте да се охлади.

Докато чакате крема, разбивате останалите белтъци на сняг с помощта на миксер, прибавяйки първо солта, а после и захарта.

Когато всички компоненти на десерта са готови, изливате крема във вече охладената форма, като отгоре добавяте целувчения завършек. Печете до получаването на златиста коричка.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    1 2 Отговор
    Обожавам го но го правя с тикви !

    Коментиран от #7

  • 2 джедай

    1 0 Отговор
    Моята мадама също е хрупкава целувка. Топла,зеленоока и тъмнокоса котка.
  • 3 Да седиш при тъпата и грозна Бойка

    2 0 Отговор
    Заради един лимоноф пай,поне да беше от качествен БГ сой .!
  • 4 Някой си

    3 0 Отговор
    Вени, веннага да даваш рецепта за пай с мръвка (мазничка), това вече на нищо не прилича :)
  • 5 Johansson

    4 3 Отговор
    Спрете с тия тъпи кулинарии. Отклоняване само темата от това как вече да приключва тази ситуация и да се търси наказателна отговорност на правителството.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.