Last news in Fakti

1 Май, 2020 09:30 8 435 15

Вижте как да се справите със скуката

  • скука-
  • мотивация-
  • цел-
  • хоби

Скуката е състояние, при което човек чувства липса на интерес и мотивация

Вижте как да се справите със скуката - 1
Снимка: Shutterstock

Вероятно сте попадали в състояние на отегчение, когато се чудите какво да правите или вършите обичайните си задължения с досада, когато нищо наоколо не ви вълнува, нищо ново не се случва, а стрелките на часовника се движат едва-едва…С една дума- скука.

Скуката е състояние, при което човек чувства липса на интерес и мотивация, пише sebepoznanie.com. Характеризира се намалена физическа и психическа ефективност и ниски нива на възбуда. Скуката се появява не само в случаите, когато няма какво да правим, а и когато ежедневието ни е монотонно, еднообразно, когато не се случва нищо различно, липсват емоции и вълнуващи преживявания.

Може да сме заети, но въпреки това да изпитваме отегчение и скука, да страдаме от липса на мотивация и ентусиазъм. Продължителната скука води до меланхолично настроение, усещане за безсмислие, депресия. Човек сякаш няма енергия и губи хъс за живот.

Ако в живота ни няма нови предизвикателства, потъваме в така нареченото сиво ежедневие и сякаш не живеем истински.

Какво обикновено правим, когато ни обзема скука? – оплакваме се, гледаме непрекъснато часовника си в очакване да свърши работния ден, да наближи часа за любимия ни сериал или просто да мине време. Ако сме в къщи, пускаме телевизора и сменяйки каналите, мърморим, че няма нищо интересно.

Друго поведение е храненето от скука. При него човек несъзнателно се стреми да премахне чувството на отегчение, да компенсира липсата на емоции като си достави удоволствие с хапването на нещо вкусно.

Ясно е, че ние имаме нужда от нови усещания, от стимули, от разнообразие, от емоции и преживявания, повдигащи адреналина, от нещо, което да ни зарежда и да ни кара да се чувстваме живи. Имаме нужда да постигаме нещо, да се стремим към нещо, да правим нещо.

Затова когато в живота ни липсват такива вълнения, ние търсим заместители. Такива заместители могат да бъдат храненето от скука, филмите, сериалите, клюките. Вживявайки се в приключенията на героите, вълнувайки се от драматичните събития в живота на другите, хората задоволяват емоционалния си глад. Особено се оживяват от скандалите, тъй като те им доставят ударна доза емоции. Дори трагедиите карат хората да се събудят, развълнуват и оживено да коментират. Защото все пак нещо се е случило.

Как да се справим със скуката?

Поставете си цел.

Нищо не мобилизира човек така, както когато има цел, когато се стреми към нещо. Самото движение към целта ни ентусиазира и ни кара да усещаме удовлетворение.

Каква може да бъда тази цел? – помислете какво ви вълнува, какво бихте искали да направите, кое би ви вдъхновило. Не е задължително тази цел да се отнася за бъдещето или да е нещо голямо.

Тя може да е обикновена, като малка задача за деня. Например можете да си поставите за цел днес да накарате колкото може повече хора да се усмихнат или днес да заговорите колегата от горния етаж, с когото все се разминавате и да се опитате да намерите общ език.

Направете си план за деня.

Разпределете задачите си така, че да сте натоварени равномерно през целия ден. В този план може да включите и неща като:

– да си почистя стаята, да купя цветя за масичката в хола, да се обадя на Петър и т. н.

Приемайте нови предизвикателства.

Поискайте още работа от шефа си, кандидатствайте за участие в нови проекти, запишете се като доброволец в кауза, която ви вълнува, поемете нови ангажименти, пробвайте някой нов спорт.

Въобще – не се страхувайте от предзвикателствата, а ги приемайте с радост. Те ще ви накарат да се чувствате живи.

Учете всеки ден нещо ново.

За да работи добре, мозъкът на човек се нуждае от стимулация. Четете книги, енциклопедии, гледайте научно-популярни филми, запишете се на езиков или друг курс.

Вършете нещата по различен начин.

Винаги е забавно да правиш нещо познато по нов начин. В началото ще ви изглежда странно, сякаш правите нещо ново. Примерно пробвайте да пишете с лявата ръка. Използвайте въображението си.

Помислете за идеи.

Не поглеждайте само часовника в очакване нещо да се случи. Не чакайте някой да внесе разнообразие в живота ви. Създайте го вие. Бъдете креативни. Седнете и запишете на един лист всичко, което ви хрумне. Ще видите че всъщност имате доста добри идеи. Не се страхувайте да ги реализирате, да пробвате нещо различно.

Не забравяйте хобитата си.

Понякога хората се оплакват от скука, но казват, че нямат време за хобитата си. Не забравяйте, че нещата, които наистина ни вълнуват и вдъхновяват, които ни зареждат и изпълват с приятни емоции, са най-доброто средство срещу скуката и липсата на мотивация.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОоОоОООоО

    8 1 Отговор
    Както в легнала лесно ще я избавя от скуката ;д
  • 2 родител

    5 3 Отговор
    правете деца и скуката изчезва, особено ако вече сте ги направили..

    Коментиран от #11, #12

  • 3 Ако няма дразнители

    5 1 Отговор
    Няма скука, поне при мен е така...!
  • 4 Но не всички изгкеждат

    7 0 Отговор
    Като тази на дивана, млада и хубава..!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 бушприт

    3 1 Отговор
    Веднага бих приел ролята на диван,само тая щипченка да е върху мен.
  • 7 ами

    5 0 Отговор
    Отваряш 'факти', първата статия, коментарите, праскаш по един минус на всеки /без да ги четеш/. После другата. И т.н., докато свърши деня. От време на време, правиш по някой коментар на заглавие /статията също не я четеш/. И няма скука.
  • 8 духайдуду

    5 0 Отговор
    Ще хвърчат обувки,джинси и блузки!
  • 9 Нестандартен

    1 0 Отговор
    Вярно е, че социалните връзки, активността, любознателността, милосърдието са ключ към щастлив и пълноценен живот, но....Оказва се, че съвремениците ни нямат щастлива визия за живота като цяло, за бъдещето, за общността си. Искат знаци по пътя, за да го следват. Тогава ще излязат от кутията си и ще имат любопитството да познаят света по креативен начин, без да скачат с ластик от моста над реката.
  • 10 Кокорчо🙄

    2 1 Отговор
    Правете секс, лесно е и приятно
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Лесно е за изруда кокорчо

    1 0 Отговор
    Но за другите не, всеки не може да еде екскременти..!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Десислава

    0 0 Отговор
    Кой е истинският автор на тази статия? Защото в един авторски сайт попаднах на същия текст и той е публикуван много преди вашата статия тук. Хайде поне да си назовавате източниците.