29 Август, 2012 08:33 10 224 9

МЗ купува 205 105 орални кондома с аромат

  • кондоми-
  • секс-
  • хив/спин-
  • мз
МЗ купува 205 105 орални кондома с аромат - 1
Снимка: Труд

Министерството на здравеопазването (МЗ) е обявило обществена поръчка през миналата за доставка на 205 105 ароматизирани презерватива за орален секс, на 2 000 000 лубрикирани вагинални кондома и на 1 089 667 броя от същия артикул - за анален контакт.

Това показват документи, с които "Труд" разполага. В списъка за търга под рубриката "Други консумативи" пък на 83-то място е поставено изделието "мек тампон за секс по време на месечен цикъл (за еднократна употреба, клинично тестван)".

"Може би и тези консумативи са част от "оръжията" в борбата с ХИВ вируса, но как е възможно, докато миналата година се стигна до липсата на анти-СПИН медикаменти, МЗ да е раздавало меки тампони за секс при менструация", коментираха вчера от Националната пациентска организация.

На два пъти през 2011-а серопозитивни алармираха, че лекарства от трикомпонентната им терапия не се осигуряват от МЗ, независимо че според цялата нормативна уредба ведомството е задължено да плаща лечението им. "Наложи се фирми да правят дарения, а някои хора извадиха пари от джоба си, за да си купуват лекарствата", припомниха от НПО. Тревожното е, че когато се спре единият от медикаментите, има вероятност да се отключи резистентност при започването на лечението отначало.

 

Още

още


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 неутрален

    1 0 Отговор
    Няма нищо особено и странно..
    Генеколозите използват тези "консумативи" при някои видове прегледи, когато гледат как са нещата вътре. Същото се отнася и когато лекари гледат някого "от зад"..

    Съмнявам се, че някой нормален човек ще иска да му натикат камера, която е била в 5000 човека преди него, без някакво предпазно средство..
  • 3 Владимир Йосифов

    1 1 Отговор
    Пак сте недоволни...
    Преди 22 години нямаше кондоми ...

    Коментиран от #8

  • 4 Цар Асан

    3 0 Отговор
    Трябва да се изсипят от тези неща и по ромските гета,за да се сведе до по нормално темпо размножаването им

    Коментиран от #5

  • 5 Дошо

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Цар Асан":

    ДА бе мислиш ли, че ще има ефект.Диваците ще си носят вода в тях вместо да ги ползват по предназначение.
  • 6 някой си

    3 0 Отговор
    Може ли да увеличите бройката, за да се включат Общините и Областите в България, защото не може само в Министерствата да се плющят за сметка на народа, трябва и в тези администрации да могат спокойно да се чаластрят, за сметка на данъкоплатеца!!!!
  • 7 Куромагомедов

    2 0 Отговор
    ...за лична употреба на министЕрката на здравеопазването?
  • 8

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Владимир Йосифов":

    Бе преди 22 години не е било 12 годишните да са изчукали 1/2 град...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.