28 Май, 2020 13:56 6 420 7

Спрете да купувате тези неща от супермаркета

  • покупка-
  • пазар-
  • супермаркети-
  • здравословно хранене-
  • магазин-
  • храна

Някои от тези продукти, които се смятат за здравословни, са само такива с цел маркетинг

Спрете да купувате тези неща от супермаркета - 1
Снимка: shutterstock

Всички се опитваме да се храним със здравословни и натурални продукти. Въпреки това, често не осъзнаваме колко вреда се крие в някои от тях.

Понякога опасността се крие в различни добавки, консерванти или дори тежки метали, които в крайна сметка могат да се натрупат в тялото и да съсипят здравето ни.

Красивата опаковка и добрият маркетинг могат да ни убедят да купим някои продукти. Много готови продукти или удобни храни улесняват живота, но на каква цена?

Вижте какво е по-добре да спрете да взимате, когато пазарувате в супермаркети, пише zdrave.to.

1. Сушени кайсии

Мнозина смятат сушените кайсии за полезна закуска или я използват при готвене. Повечето от сушените кайсии, които се продават в супермаркетите, съдържат сулфити - производни на серен диоксид, които се използват като консервант и антисептик.

Те се добавят, за да удължат срока на годност и да убият бактериите от плодовете. Тъй като също така помагат за запазване на цвета, често се използват при производството на светли цветни сушени плодове като сушени кайсии, стафиди, манго, ананас и т.н.

Сулфитите могат да провокират тежки алергии и бронхоспазми при астматици, а в някои случаи хората, които не се считат за чувствителни, също могат да изпитат подобни странични ефекти.

2. Продукти с плодови аромати

Много хора знаят за полезните свойства на плодовете, като боровинките, но когато избирате продукти, най-добре е да изберете истински плодове, а не имитация.

Кифлите, разтворимите зърнени храни, бонбоните и сосовете с аромат на плодове всъщност не съдържат нито едно зрънце/парче от тях.

По-добре е да купувате натурални плодове и да добавяте към зърнени храни, за да получите истински витамини и антиоксиданти.

3. Бутилиран чай

Ако смятате, че такъв чай ​​е нискокалоричен и здравословен, бързаме да ви разочароваме.

Тъй като повечето хора е малко вероятно да искат да пият обикновен чай, към него винаги се добавят различни подсладители. Количеството захар и сироп, съдържащи се в такъв чай, може да бъде същото или по-голямо, отколкото в сладката газирана вода и енергийни напитки.

Всъщност това са само плодови концентрати с много захар и липсата на каквито и да било хранителни вещества.

По-добре е да си приготвите чай у дома и не само ще си спестите килограми, но и пари.

4. Дресинг за салати

Подправките и сосовете в бутилки съдържат повече от дузина различни съставки и доста голям брой калории.

Най-често те представляват смес от подсладители, изкуствени аромати и консерванти. Само няколко супени лъжици от този дресинг ще направят всяка салата не толкова полезна, колкото бихте искали.

По-добре е да си направите собствен сос от пресни съставки у дома. Това ще е просто, бързо и вкусно решение.

5. Многозърнест хляб

Докато хлябът у дома може да се направи само с две съставки, продуктът, продаван в супермаркетите, може да съдържа повече от двадесет. Това са главно различни добавки, консерванти и царевичен сироп.

Когато става въпрос за хляб, най-добре е веднага да прочетете състава на етикета. Най-често многозърнестият хляб е обикновен бял хляб с добавяне на малко количество семена или зърна.

Уверете се, че основната съставка е пълнозърнестото брашно. Само в този случай можем да говорим за някаква полза.

6. Риба Пангасиус

Може би сте забелязали рибата пангасиус, която често се намира в отдела за замразени храни. Изглежда като треска, но струва много по-малко.

Рибата се отглежда в река Меконг във Виетнам, едно от най-замърсените места в света поради наличието на пестициди и други химикали, използвани за наторяване на ориз, и т.н.

Токсикологичният анализ показа, че съдържанието на живак в някои проби от пангасиус надвишава всички допустими стандарти и следователно консумацията на такъв продукт е опасно.

7. Безглутенови продукти

Ако не проявявате непоносимост към глутен или нямате целиакия, не забравяйте, че безглутеновите храни не означават непременно полезни храни.

Хляб, бисквити, крекери и подобни продукти, които са обозначени като "без глутен", често са натъпкани с рафинирано брашно, изкуствени съставки, мазнини и захар. В допълнение, те са по-скъпи от конвенционалните продукти.

8. Енергийни и протеинови барове

Тези барове обикновено могат да бъдат намерени на рафтовете до касовите апарати, тъй като са предназначени за импулсивни покупки от тези, които ги намират за по-полезни от обикновените сладки барове.

За съжаление, тяхното съдържание на мазнини и захар е същото, ако не и повече, което ги прави много богати на калории.

Освен това те често са 2-3 пъти по-скъпи от сладките. Ако искате да закусите, изберете плодове, кисело мляко или малка шепа ядки, които не само насищат, но и носят много повече полза.

9. Салата в опаковка

Измитият и пакетиран зеленчук спестява време, но може да струва 3 пъти повече от обикновена маруля. В допълнение, нарязаните и предварително опаковани зеленчуци могат да бъдат замърсени с опасни бактерии, включително E. coli и салмонела.

В същото време измиването не гарантира липсата на бактерии, които остават по листата и в микроскопичните пукнатини.

Освен това, поради особеностите на съхранението в супермаркетите, зеленчуците бързо могат да изсъхнат и да се развалят. По-добре е да купувате пресни зеленчуци от пазара, където се продават в условията на вентилация.

10. Продукти без мазнини

Свикнали сме да мислим, че е по-добре да ядем по-малко мазнини, за да намалим калориите. Има обаче редица причини, поради които трябва да избягвате храни с ниско съдържание на мазнини. Първо, нашите клетки се нуждаят от мазнини.

В допълнение, съставките, които са необходими за направата на нискомаслени продукти, може да не са толкова полезни.

Често производителите на храни добавят там стабилизатори, емулгатори и други хранителни добавки, за да пресъздадат текстурата и вкуса на мазнините в храни с ниско съдържание на мазнини.

Все още не знаем за потенциалните последици от консумирането им в големи количества за дълъг период от време.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 beast

    5 8 Отговор
    Пангасиуса се отглежда в рибни ферми .

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ясно

    9 2 Отговор
    Аз бих си купил русата какичка от снимката.

    Коментиран от #7

  • 6 Шекспир

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "beast":

    Да де в рибни ферми.Така наричат дупката пълна с кална вода в която изсипват свинските изпражнения с които хранят рибата.Има го клипа в тубата.Пангасиуса е забранен в някой европейски страни но ние нали сме втора ръка хора
  • 7 Фото шоп

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ясно":

    Аз пък си имам фото шоп и други полезни програмки, напр. бюти камера, с които мога да превърна всеки един дебел и космат чичко на 70 г. в руса и сексапилна кака, а такива рибоци като теб да ахкат по снимките!