Last news in Fakti

17 Юни, 2020 10:05 4 027 4

Рецепта на деня: Торта "Фереро Роше"

  • торта-
  • фереро роше-
  • шоколад-
  • лешници-
  • какво да сготвя

За специални рожденици

Рецепта на деня: Торта "Фереро Роше" - 1
Снимка: Shutterstock

Пищна, шоколадова, богата торта, която дълго ще усещате на небцето си, след като сте опитали. Ако обичате съчетанието на шоколад с лешници, няма да сгрешите да си приготвите тази торта и да си подарите незабравимо усещане, пише tortichkablog.wordpress.com.

Необходими продукти:

за блатовете:
90 г масло на стайна температура
50 мл олио
80 г кафява захар
2 яйца
125 мл много гъст айран
80 мл сладкарска сметана
30 г какао
170 г брашно
щипка сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
25 мл топла вода

за крема:
150 г масло на стайна температура
50 г пудра захар
400 г течен шоколад на стайна температура
150 г тъмен шоколад
200 мл сладкарска сметана
50г кристална захар

още:

125 г мини шоколадови вафли с лешници

за глазурата:

160 г млечен шоколад с натрошени лешници
40 мл сладкарска сметана

за украса:

60 г разтопен тъмен шоколад
лешници
бонбони „Фереро Роше“

Начин на приготвяне:

Включете фурната да се загрява на 180 градуса и си пригответе две тавички с диаметър 20см. Намазнете ги добре и покрийте дъната им с хартия за печене.

Разбийте маслото със захарта на пухкав крем. Добавете последователно олиото, двете яйца едно по едно,айрана и сметаната, като след добавянето на всеки продукт разбивате за кратко. В друга купа смесете добре брашното, какаото, солта, содата и бакпулвера и ги добавете към течните съставки. Разбъркайте много добре. Накрая добавете водата и отново разбъркайте. Разделете сместа в двете тавички и ги печете, докато забита клечка в тях излиза суха и чиста (в моята фурна около 20-25 мин). Извадете ги и ги охладете добре. Ако са се образували издутини при печенето, ги заравнете с нож.

За крема разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар и добавете речния шоколад. Продължете да разбивате до пълно хомогенизиране. Разтопете на водна баня тъмния шоколад и го оставете настрана да се охлади малко. През това време разбийте сметаната с кристалната захар на пухкав крем. Добавете към нея стопения шоколад и разбъркайте много добре, за да се смесят. След това смесете двата крема в един – масления и сметановия. Разбъркайте, докато се смесят много добре.

В тортена чиния поставете единия блат и го стегнете с ринг за торта, по стените на който има ацетатно фолио. Отгоре разпределете 1/2 от крема. Върху крема подредете цели вафлички с лешници и ги притиснете леко в крема. Отгоре разпределете половината от останалия крем и сложете втория блат. Притиснете го леко, за да прилегне добре. Върху блата разпределете последната част от крема. Приберете тортата в хладилника за 6-7 часа, най-добре за една нощ.

Освободете тортата от ринга и пригответе глазурата, като разтопите на водна баня шоколада с лешници и сметаната. Охладете я леко и залейте тортата така, че да се стече от глазурата по стените ѝ. Приберете я в хладилника до стягане на глазурата. След това украсете с натрошени лешници и бонбони "Фереро Роше".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щурецъ

    2 0 Отговор
    После да направим и торта "Тоблерон". Скъпоценна.
  • 2 Лорчето, ценител на хубавото...!

    1 1 Отговор
    Ох тортичка,много трудоемка, аз съм по бързите работи...!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шоколадова торта 💩

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Лорчето, ценител на хубавото...!":

    С подправки за досадата 💀