Last news in Fakti

21 Юни, 2020 06:00 26 629 11

Ден на всички български светии - ето кой празнува имен ден днес

  • светии-
  • светци-
  • свети-
  • празник-
  • имен ден

Този ден се смята за един от най-подвижните празници

Ден на всички български светии - ето кой празнува имен ден днес - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Неделя след Петдесетница е призната за ден на всички български светии и на всички преподобни и богоносни отци. Този ден е посветен и на тези светци, чиито имена днес не знаем. Измолва се молитвеното им застъпничество и благословение над целия български народ.

Денят на всички български светии е подвижен. Тази година го отбелязваме на 21 Юни 2020г., (неделя).

Днес имен ден празнуват следните имена:

Асен, Асенка, Ася, Аспарух, Десина, Десислав, Десислава, Камена, Камен, Кремен, Кремена, Крум, Румен, Румена, Румяна, Чавдар.

Денят на Всички български светии е уникален празник. На него църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци.

Те са били хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава. Българските светци олицетворяват националната ни съдба, защото всеки период от доосвобожденската ни история има своите мъченици.

Освен тези светии, които са отбелязани в църковния календар, на българската земя са просияли много светители, преподобни, пустинници и мъченици, като се почне от преди покръстването на българите и след това до ново време.

На този ден възпоменаваме и безбройните неизвестни свети хора, които проляха кръвта си за запазването на вярата по нашите земи.

Този ден е за прослава и на онези неизвестни монаси и свети хора, отишли си тихо и скромно от този свят, които светят с невидима светлина от небесния небосклон.

Първият известен по име български светец е едновременно княз и мъченик. Той е св. Енравота или Боян, пострадал за християнската вяра през 30-те години на IХ век. Този най-голям син на хан Омуртаг е екзекутиран в Плиска по заповед на брат си Маламир. Но преди да се прости със земния живот, Енравота изрекъл следните думи: „Вярата, за която сега аз умирам, ще се разпространи по цялата българска земя…“. Действително не изминали и 30 години и цяла България се покръстила.

Канонизираните за светци българи са 104.

Последните канонизации в Българската православна църква са извършени по времето на патриарх Кирил. На 26 юли 1962 г. Св. Синод провъзгласява за светец на нашата църква преп. Паисий Хилендарски по случай 200 годишнината от написване на История Славянобългарска. В този период е канонизиран и Св.Софроний Врачански.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора, внимавай...!!!!

    12 7 Отговор
    Всеки ден е някакъв празник, според църковните канони, който е наистина светец като всички,, светии,, да почита както желае тези празници...! (Харесвам БГ историята, както е описано в статията от преди покръстването до,, 1989" г...!)
  • 2 хахахахахаха

    8 5 Отговор
    много звучно име “ру”...
  • 3 Кочо

    8 13 Отговор
    Ясно! Имен ден на всички ханове, царе, войводи, калинки и първи дами от всякакъв пол!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 rusnak

    19 3 Отговор
    Какви са тези католици на снимката бе???
  • 6 Изненадах се , че има разминаване в църк

    5 0 Отговор
    Изненадах се че има разминаване в църковният календар. На 21.юни БПЦ чества Юлиян Таркийски , а са обявени в календара именници , като Ася , Камен, Асен и т.н.
  • 7 Виж Кремен

    3 1 Отговор
    Не съм срещала...!
  • 8 ГОСТ

    12 0 Отговор
    ДНЕС Е ДЕНЯТ НА БАЩАТА..........ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ТАТКОВЦИ......
    ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ.....!!!!!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Илиана Иванова

    0 0 Отговор
    Камен празнува на Петровден,името е превод от гръцки.Кремен идва от кремък,който също е камък, т.е. ,също имения ден е Петровден.Хайде,моля ви,ограмотете се!