Съвременните домати, които си купуваме от магазина, не са твърде вкусни. Купувачите ги наричат „пластмасови“, може би не без основание.
Често може дори да се чуе мнението, че доматите имат такива вкусови качества заради генни модификации. Но това не е вярно. В момента не се продават генетично модифицирани домати и всички закупени от магазина безвкусни домати са си съвсем натурални, тоест получени чрез традиционните методи на селекция, пише сайтът nauka.offnews.bg.
А доматите можеше да са поне малко по-вкусни, ако обществото не бе направило своя избор в полза на „пластмасата“.
Колкото и да е странно, основният проблем, който възниква при отглеждането на доматите, е зреенето им. Едновременно с узряването, зачервяването и образуването на ароматни вещества започват процеси, които водят до развалянето на продукта. Пулпът става мек, доматът се спуква, губейки търговски вид и създава благоприятна среда за размножаване на плесен и други микроорганизми. Това е естественият ход на нещата - невъзможно е да се разделят процесите на "узряване" и "разваляне" във времето. Затова днес в магазините виждаме едни и същи "недозрели" плодове, чийто вкус е жертва на търговския вид и срока на годност, а селекционерите, подбирайки растенията с по-трайни плодове, са принудени да унищожат вкуса им.
Защо се развалят доматите? Работата е там, че едновременно с узряването настъпва синтез на ензим, наречен полигалактикуназа. Този ензим унищожава пектина в клетъчните стени на домата, което води до омекване, нарушение на формата и всички други неприятни последици, но на самото растение това е нужно, за да разпръсне семената си.
Малко биохимия
По този начин, за да станат доматите вкусни и трайни, трябва да се намали концентрацията на полигалактикуназа в тях, без да се променят други свойства. На пръв поглед изглежда, че това е невъзможно. Но как работи механизмът на синтеза на протеини в клетката.
Първо, информацията за структурата на протеина се чете от ДНК във веригата на матричната РНК, съкратено мРНК (mRNA). Тогава тази информация в рибозомите се превежда в готовия протеин, в нашия случай, в молекулата на полигалактонураза. Теоретично е възможно да се намали концентрацията на ензима в доматените клетки чрез намеса на всеки етап от процеса на синтез. Но не е толкова просто. В живата клетка много процеси протичат едновременно и за да не се наруши жизнената дейност на организма, всяка интервенция трябва да бъде много точна, прецизна и възможно най-избирателна. Не можем да си позволим да регулираме просто синтеза на протеина, трябва да регулираме синтеза на точно конкретен протеин.
И има такъв метод. За тази цел в ДНК се вмъква нов специален ген. РНК, прочетена от този ген, допълваща или комплементарна на оригиналната, от която се синтезира полигалактонураза. РНК от този тип често се нарича антисенс-РНК. Тя е способна избирателно да образува комплекс с първоначалната комплементарна на нея РНК, като намалява концентрацията му. В резултат на това скоростта на синтеза на ензима значително намалява. Манипулациите от този вид са избирателни и не нарушават хода на други процеси в клетката. Така че, те позволяват да се променят желаните характеристики на растението, без да се влияе на останалите.
ГМО домат
През 1988 г. група изследователи от Университета в Нотингам използват този метод. Заедно с учените на британската компания Zeneca Seeds, те успяват да намалят значително концентрацията на полигалактикуназа в домата като вмъкват гореописания „антисенс“ ген и по този начин постигат удължаване на времевия интервал между момента на зреене и загубата на търговски вид. Малко по-късно, използвайки същия метод (с леки разлики), Calgene, базираната в Калифорния компания, получава подобен сорт домати, Flavr Savr (произнася се като flavor saver, "запазващ вкуса").
Този сорт е разработен във Великобритания, където има ограничения за отглеждането на генетично модифицирани растения, така че тяхното производство се премества в САЩ. Но в крайна сметка се връщат в Обединеното кралство, но вече под формата на вносно доматено пюре (създателите на сорта не успяват да получат разрешение за продажба на непреработени домати по това време).
Доматеното пюре под брендовете на супермаркетите Safeway и Sainsbury се появява по рафтовете в началото на 1996 година. Не може да се каже, че това предизвиква сензация. Но е успех. Загубите по време на прибиране и обработка намаляват, а новият продукт е по-евтин от традиционното доматено пюре. Пулпата от новия сорт беше по-богата на сухо вещество и пектин от традиционните сортове, така че доматеното пюре е с 80% по-плътно. И, разбира се, много по-вкусно. Продажбите са много добри, в много магазини изпреварва представянето на „натуралния“ конкурент. И най-невероятното бе, че на всеки буркан на най-видно място има надпис: „Произведен от генетично модифицирани домати”, въпреки че според законите на онова време това изобщо не е било необходимо. И никой от купувачите не се плаши от този надпис, а точно обратното.
Фокус на дискусията
До тук всичко бе наред. Производителите на новото доматено пюре все още не знаят, че известният генетичен учен проф. Арпад Пущай през 1995 г. започва работа по оценка на безопасността на един сорт ГМ картофи, в който е вмъкнат генът, отговорен за синтеза на отровен лектин в кокичетата. И тогава никой не можеше да предвиди, че това проучване, или по-скоро обществената реакция около него, ще блокира пътя към много добри начинания за дълго време.
Тестването за безопасност е стандартна процедура за всяко ГМ растение. Ако по някаква причина новото ГМО се окаже вредно, това е защита срещу пускането му на пазара и гаранция за степента на безопасност, с която никой селектиран сорт не може да се похвали.
Дори да не вземем предвид противоречивостта на изводите от работата на Пущай нищо изключително, всъщност не се случва. Той в продължение на две седмици храни с ГМ картофи с отровен лектин плъхове, които обикновено се хранят със зърно, картофът не е включен в обичайната им диета и Пущай не си вади извода, че картофите са вредни за плъховете, или лектинът, или дори специфичната разновидност на ГМ картофите за бозайниците, а за вредата на ГМО изобщо.
По-точно, нямаше да се случи, ако фокусът на обсъждане на тази работа не бе изместен, както често се случва, от науката към обществото (независимо дали този картоф всъщност е вреден).
А обществото далеч не винаги е способно да се ръководи от факти, а не от емоции, когато взема решения. За съжаление, в ролята на защитници на потребителите най-често не са най-интелигентните представители на човечеството, а почти винаги хора, които не разбират дори основните принципи на това, с което се борят.
Черен PR
Началото на 1999 г. бе отбелязано във Великобритания (и не само) с ежедневни телевизионни предавания и медийни публикации за опасностите от ГМО. Според проучванията през 1999 г. спокойно разумното отношение на европейците към ГМО е заменено с негативно, дори непримиримо. Именно тогава, само три години след такъв многообещаващ дебют, вместо да се разпространи навсякъде в Европа и евентуално да стигне до нас, първото пюре от ГМ домати изчезва от рафтовете на Великобритания. Изчезва, за да не се появи никога повече. Заедно с доматеното пюре изчезват вкусните и трайни домати. И няма да се върнат. Цената на процедурата за проверка на сигурността, отчитайки създадения негативен имидж на ГМО, прави производството на такъв продукт нерентабилно.
Често чуваме, че корпорациите в сговор с държавата не дават избор на потребителите, те ни хранят с ГМО и пестициди. Но всъщност именно тези, които се оплакват от корпорациите и конспирациите, са направили така, че да няма вкусни домати в магазините. Кой знае от колко още вкусни храни се лишаваме благодарение на техните усилия днес?
Как да поправим счупеното
Мнозина вероятно забелязват, че „бабините домати“, с характерни зелени „несъвършенства“ около дръжката, се оказват по-вкусни от равномерно червените плодове в магазина. Но ГМО нямат нищо общо. Просто „бабините“ домати се развалят твърде бързо и затова те не се продават в магазина. Вече знаете как учените успяха да направят доматите трайни. Но „безвкусието“ на съвременните домати от магазините се дължи на напълно различни причини.
Работата е там, че два гена регулират фотосинтезата в доматите - GLK1 и GLK2. Функциите им се припокриват и разграждането на който и да е от тях не води до сериозни нарушения във физиологията на растението. И двата гена работят в листата. При узряване на плодовете работи само GLK2. Активността му в областта близо до дръжката е по-висока, което води до неравномерно узряване, когато половината плод вече е червен, а върхът все още е зелен.
Но през последните 70 години усилията на селекционерите са насочени към отглеждането на „красиви“ сортове домати, плодовете на които са оцветени равномерно: търговският вид, еднаквата „зрялост“ са важни за масовото производство. И изведнъж в течение на селекцията генът GLK2 „се счупва“. Такива растения са жизнеспособни. Плодовете на доматите с неработещ ген започват да се оцветяват равномерно, а красивите сортове с тази характеристика бързо превземат рафтовете и градините. Но в същото време фотосинтезата прекъсва в плодовете, в тях има по-малко захари и ароматни вещества - доматите губят истинския си вкус.
Наскоро международна група учени „вграждат“ в доматения геном работеща версия на някога повредения ген GLK2 и го „задействат“. Но не само в областта на дръжката, а равномерно по целия плод. Резултатите надминават всички очаквания: новите домати се оказват по-вкусни, но равномерността на цвета остава. Все пак трябва да се отбележи, че не може да сме сигурни, че доматите наистина са по-вкусни, тъй като изводите за вкуса не са получени в резултат на дегустация, а само чрез химичен анализ. Причината за това са строгите правила - не може да се дегустират прототипи, докато не се провери тяхната безопасност.
Но е много показателно, че генното инженерство е в състояние да поправи (и подобри) това, което селекцията някога е съсипала. Може би, когато създадените от нас необоснованите страхове около генетичните технологии се разсеят, купувачите ще могат да видят наистина вкусни плодове в магазините, а не само на страниците на научните периодични издания.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Антимилиционер
18:37 24.06.2020
3 Егати
Коментиран от #72
18:38 24.06.2020
4 НАПИШЕТЕ
18:38 24.06.2020
5 турчина
18:38 24.06.2020
6 антрашпиц
18:39 24.06.2020
7 Де е Домата
Коментиран от #51
18:39 24.06.2020
8 Само
18:40 24.06.2020
9 0808
18:42 24.06.2020
10 Радо
Коментиран от #18
18:45 24.06.2020
11 болен шумкар
Коментиран от #24
18:47 24.06.2020
12 журналистически изразни средства
18:49 24.06.2020
13 Гробар съм
18:49 24.06.2020
14 Пурко
18:53 24.06.2020
15 От турция доматите
Коментиран от #17
18:59 24.06.2020
16 Toko
Коментиран от #23
19:04 24.06.2020
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Хасан
19:27 24.06.2020
20 4567890
19:32 24.06.2020
21 Този коментар е премахнат от модератор.
22 Този коментар е премахнат от модератор.
23 123
До коментар #16 от "Toko":
На мой познат му дошли гости от Холандия. Направил им той салата от домати, чушки и краставици. Холандецът попитал: такв вкус ли има домата, такъв ли е вкуса на краставицата. При тах всичко е с еднакъв пластмасов вкус, за това там масово полват дресинги. Честито ви членство в ес.21:43 24.06.2020
24 така е
До коментар #11 от "болен шумкар":
защото тия дето сега се пишат комунисти се занимават с буржоазни дрънкулки компютри, лаптопи, смартфони, и само щракат по копчетата, а истинския комунист знае как да борави със земеделските инструменти и си освежава градината редовно. имали били носталгия, ама само го казват, а нема един който да го покаже, двулични лицемери21:46 24.06.2020
25 Радо
Коментиран от #26, #29
21:47 24.06.2020
26 Ха ха
До коментар #25 от "Радо":
Диктатора ли? Търси си го. Лагери на смъртта. Убити хора без съд и присъда.Коментиран от #62
22:08 24.06.2020
27 Обикновен човек
22:57 24.06.2020
28 Шока
Коментиран от #32
23:34 24.06.2020
29 Не на комунизма!
До коментар #25 от "Радо":
Явно си комуняга и за това веднага са ти дали двустаен!23:46 24.06.2020
30 Тарикат
03:40 25.06.2020
31 Николай
Коментиран от #45, #59
03:48 25.06.2020
32 Овчарче
До коментар #28 от "Шока":
Защото комунистите превзеха мандрите и станаха зърнени босове06:09 25.06.2020
33 Гад
06:31 25.06.2020
34 Стани да си легнеш
07:00 25.06.2020
35 Бате СЕР ГЕЙ
07:10 25.06.2020
36 Дедо Йоцо
07:56 25.06.2020
37 Баш бащицата
08:18 25.06.2020
38 Ягодада
08:21 25.06.2020
39 ШперПЛАТ
08:23 25.06.2020
40 Изрода
08:25 25.06.2020
41 Един
2. Зеленчука/домата се бере в така наречената техническа зрялост - като на практика е все още зелен!
3. Зеленчука/домата узрява по пътя към магазина - в камиона, в склада на борсата , в склада на магазина.
И при всичките тези не естествени условия - как домата да не е пластмасов!
08:30 25.06.2020
42 Чонкин
09:01 25.06.2020
43 Коментар
Гмо растенията били мн добри, домашните домати гниели бързо???????????
Абе псевдо изследователи безподобни, как аджеба ще тествате дадена храна за безопасност, след като някои симптоми се проявяват едва след 10-20г????
Измислено е още преди много години как да продавате "бабини" домати по пазарите и магазините!!!
Купувате доматите от местния производител и ги берете чисто зелени!!!
След това тези домати държат поне няколко дни до гниене!!!!
А за страните, където нямат възможност да си произвеждат им продавате по-издръжливи сортове, които са естествено направени чрез примесване на коренови с-ми, стъбла и др естесвени начини!!!
Знам, че гмо корпорациите искат бързо и огромно презабогатяване, но човека е възникнал именно поради натуралността на природата около него, променете я и ще ядете дървото!!!!!!!
09:15 25.06.2020
44 Мнение
Не случайно е казано - "Човек е това, което яде"!!!
Т.е. в голяма част от случаите такава храна може и да не ви навреди, но дори да има и малък шанс за заболявания след прием на гмо, вие бихте ли рискували живота си и този на близките си,ако имате избор????
09:21 25.06.2020
45 Ленин
До коментар #31 от "Николай":
пръскат със самолети разни гадости нарочно за да нямаш в къщи и да си купиш от Лидъл.Поразрови в нета има статии и снимки.09:27 25.06.2020
46 Гоуст
09:30 25.06.2020
47 цербер
09:43 25.06.2020
48 бушприт
09:51 25.06.2020
49 инж технолог по хранене
09:54 25.06.2020
50 ИДЕАЛ
11:08 25.06.2020
51 Stéphanie 🎲
До коментар #7 от "Де е Домата":
Със сигурност ще ми се смееш много,в България само на село отглеждаме домати,картофи......всичко.За моя изненада във Франция и в градовете си отглеждат на терасата.Домата е любим на много хора и особенно полезен лятото за лицето против бръчки.Единствено биволско сърце ако намериш в магазина има вкус на домат. За щастие ние сме в къща та всеки сезон слагам някой корен в повече.Във Париж и на покрива си правят градинки(приспособления) за зеленчуци.Коментиран от #53
11:56 25.06.2020
52 Driving pleasure
1. Има момент на модифициране на гените
2. По магазините ни лъжата
Като си набера на "баба от доматите" си изкарват по 1 седмица и нямам никакъв проблем със загниването им... тоест нма никакъв проблем да се отглеждат ИСТИНСКИ зеленчуци, а не тия химични бомби
11:57 25.06.2020
53 Една
До коментар #51 от "Stéphanie 🎲":
Ти опитвала ли си им доматите от терасите? Пак никакъв вкус.12:14 25.06.2020
54 Stéphanie 🎲
12:29 25.06.2020
55 геа
12:35 25.06.2020
56 Ам Бубаджан
12:58 25.06.2020
57 някой
13:30 25.06.2020
58 НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТИЯ
13:38 25.06.2020
59 ясно е
До коментар #31 от "Николай":
То след такива "дъждове" хората взеха до повяхват и да се разболяват, та камо ли доматите. Просто конкуренцията ползва факта, че сме разграден двор и ръси отгоре каквото и трябва - то термина хемтрейс вече си е цяла наука.13:48 25.06.2020
60 Владо
Коментиран от #61
14:27 25.06.2020
61 Гад
До коментар #60 от "Владо":
Аз се забавлявах преди с коментарите. Обаче вече съм в постоянен потрес от нивото на интелектуалното развитие на 80% от материала.14:39 25.06.2020
62 Гошо
До коментар #26 от "Ха ха":
Е точно и за това са ги утрепали ,те бяха от тия дето пречеха на хората да имат апартаменти Направи справка и сам ще видиш в какви дупки са живеели преди 9тиНе забравяи 80% от мъжете тогава за първи път са слагали обувки на краката си когато са влизали в казармата
15:13 25.06.2020
63 незнайко
16:21 25.06.2020
64 миш
16:53 25.06.2020
65 Малоумници
18:03 25.06.2020
66 АнатемаНаСашаНерезаИнаСулюПаситто
Коментиран от #69
18:07 25.06.2020
67 Този коментар е премахнат от модератор.
68 Този коментар е премахнат от модератор.
69 Царцарович
До коментар #66 от "АнатемаНаСашаНерезаИнаСулюПаситто":
Шайка се пише с малка буква. Направи справка от коя шайка на сам не се ползва 50% от базата на Напоителни системи поради негодност. Много започнахте да забравяте пършивите поклонници Маркс и Ленин.18:31 25.06.2020
70 Гост
20:54 25.06.2020
71 Селянин
08:42 26.06.2020
72 Деда ти
До коментар #3 от "Егати":
Прав си, такава идиотщина може да роди само болен мозък.Нещата са много прости печалбарите искат домати които могат да издържат дълъг транспорт запазвайки "добрия " си вид като не се интересуват от вкусовите качества.Това е истината а другото е плява за модерния човек ,бля бля.08:42 26.06.2020
73 ????
14:09 26.06.2020
74 Гост
Коментиран от #75
14:26 26.06.2020
75 Дон Франко Де Ла Бранко Барезе
До коментар #74 от "Гост":
Повече не пускай коментари моля.Не ти се отдава бате и помни от мен.Има много по кратък и ясен начин да се изразиш15:56 26.06.2020