Last news in Fakti

24 Юни, 2020 18:33 41 734 75

Защо доматите от магазина имат вкус на "пластмаса"?

  • магазин-
  • гмо домати-
  • биохимия-
  • вкус-
  • вкус на пластмаса-
  • храна-
  • домати

За да станат доматите вкусни и трайни, трябва да се намали концентрацията на полигалактикуназа в тях

Защо доматите от магазина имат вкус на "пластмаса"? - 1
Снимка: shutterstock

Съвременните домати, които си купуваме от магазина, не са твърде вкусни. Купувачите ги наричат ​​„пластмасови“, може би не без основание.

Често може дори да се чуе мнението, че доматите имат такива вкусови качества заради генни модификации. Но това не е вярно. В момента не се продават генетично модифицирани домати и всички закупени от магазина безвкусни домати са си съвсем натурални, тоест получени чрез традиционните методи на селекция, пише сайтът nauka.offnews.bg.

А доматите можеше да са поне малко по-вкусни, ако обществото не бе направило своя избор в полза на „пластмасата“.

Колкото и да е странно, основният проблем, който възниква при отглеждането на доматите, е зреенето им. Едновременно с узряването, зачервяването и образуването на ароматни вещества започват процеси, които водят до развалянето на продукта. Пулпът става мек, доматът се спуква, губейки търговски вид и създава благоприятна среда за размножаване на плесен и други микроорганизми. Това е естественият ход на нещата - невъзможно е да се разделят процесите на "узряване" и "разваляне" във времето. Затова днес в магазините виждаме едни и същи "недозрели" плодове, чийто вкус е жертва на търговския вид и срока на годност, а селекционерите, подбирайки растенията с по-трайни плодове, са принудени да унищожат вкуса им.

Защо доматите от магазина имат вкус на
Снимка: shutterstock

Защо се развалят доматите? Работата е там, че едновременно с узряването настъпва синтез на ензим, наречен полигалактикуназа. Този ензим унищожава пектина в клетъчните стени на домата, което води до омекване, нарушение на формата и всички други неприятни последици, но на самото растение това е нужно, за да разпръсне семената си.

Малко биохимия

Защо доматите от магазина имат вкус на "пластмаса"?

По този начин, за да станат доматите вкусни и трайни, трябва да се намали концентрацията на полигалактикуназа в тях, без да се променят други свойства. На пръв поглед изглежда, че това е невъзможно. Но как работи механизмът на синтеза на протеини в клетката.

Първо, информацията за структурата на протеина се чете от ДНК във веригата на матричната РНК, съкратено мРНК (mRNA). Тогава тази информация в рибозомите се превежда в готовия протеин, в нашия случай, в молекулата на полигалактонураза. Теоретично е възможно да се намали концентрацията на ензима в доматените клетки чрез намеса на всеки етап от процеса на синтез. Но не е толкова просто. В живата клетка много процеси протичат едновременно и за да не се наруши жизнената дейност на организма, всяка интервенция трябва да бъде много точна, прецизна и възможно най-избирателна. Не можем да си позволим да регулираме просто синтеза на протеина, трябва да регулираме синтеза на точно конкретен протеин.

И има такъв метод. За тази цел в ДНК се вмъква нов специален ген. РНК, прочетена от този ген, допълваща или комплементарна на оригиналната, от която се синтезира полигалактонураза. РНК от този тип често се нарича антисенс-РНК. Тя е способна избирателно да образува комплекс с първоначалната комплементарна на нея РНК, като намалява концентрацията му. В резултат на това скоростта на синтеза на ензима значително намалява. Манипулациите от този вид са избирателни и не нарушават хода на други процеси в клетката. Така че, те позволяват да се променят желаните характеристики на растението, без да се влияе на останалите.

ГМО домат

Защо доматите от магазина имат вкус на "пластмаса"?

През 1988 г. група изследователи от Университета в Нотингам използват този метод. Заедно с учените на британската компания Zeneca Seeds, те успяват да намалят значително концентрацията на полигалактикуназа в домата като вмъкват гореописания „антисенс“ ген и по този начин постигат удължаване на времевия интервал между момента на зреене и загубата на търговски вид. Малко по-късно, използвайки същия метод (с леки разлики), Calgene, базираната в Калифорния компания, получава подобен сорт домати, Flavr Savr (произнася се като flavor saver, "запазващ вкуса").

Този сорт е разработен във Великобритания, където има ограничения за отглеждането на генетично модифицирани растения, така че тяхното производство се премества в САЩ. Но в крайна сметка се връщат в Обединеното кралство, но вече под формата на вносно доматено пюре (създателите на сорта не успяват да получат разрешение за продажба на непреработени домати по това време).

Доматеното пюре под брендовете на супермаркетите Safeway и Sainsbury се появява по рафтовете в началото на 1996 година. Не може да се каже, че това предизвиква сензация. Но е успех. Загубите по време на прибиране и обработка намаляват, а новият продукт е по-евтин от традиционното доматено пюре. Пулпата от новия сорт беше по-богата на сухо вещество и пектин от традиционните сортове, така че доматеното пюре е с 80% по-плътно. И, разбира се, много по-вкусно. Продажбите са много добри, в много магазини изпреварва представянето на „натуралния“ конкурент. И най-невероятното бе, че на всеки буркан на най-видно място има надпис: „Произведен от генетично модифицирани домати”, въпреки че според законите на онова време това изобщо не е било необходимо. И никой от купувачите не се плаши от този надпис, а точно обратното.

Фокус на дискусията

До тук всичко бе наред. Производителите на новото доматено пюре все още не знаят, че известният генетичен учен проф. Арпад Пущай през 1995 г. започва работа по оценка на безопасността на един сорт ГМ картофи, в който е вмъкнат генът, отговорен за синтеза на отровен лектин в кокичетата. И тогава никой не можеше да предвиди, че това проучване, или по-скоро обществената реакция около него, ще блокира пътя към много добри начинания за дълго време.

Защо доматите от магазина имат вкус на "пластмаса"?

Тестването за безопасност е стандартна процедура за всяко ГМ растение. Ако по някаква причина новото ГМО се окаже вредно,  това е защита срещу пускането му на пазара и гаранция за степента на безопасност, с която никой селектиран сорт не може да се похвали.

Дори да не вземем предвид противоречивостта на изводите от работата на Пущай нищо изключително, всъщност не се случва. Той в продължение на две седмици храни с ГМ картофи с отровен лектин плъхове, които обикновено се хранят със зърно, картофът не е включен в обичайната им диета и Пущай не си вади извода, че картофите са вредни за плъховете, или лектинът, или дори специфичната разновидност на ГМ картофите за бозайниците, а за вредата на ГМО изобщо.

По-точно, нямаше да се случи, ако фокусът на обсъждане на тази работа не бе изместен, както често се случва, от науката към обществото (независимо дали този картоф всъщност е вреден).

А обществото далеч не винаги е способно да се ръководи от факти, а не от емоции, когато взема решения. За съжаление, в ролята на защитници на потребителите най-често не са най-интелигентните представители на човечеството, а почти винаги хора, които не разбират дори основните принципи на това, с което се борят.

Черен PR

Защо доматите от магазина имат вкус на
Снимка: shutterstock

Началото на 1999 г. бе отбелязано във Великобритания (и не само) с ежедневни телевизионни предавания и медийни публикации за опасностите от ГМО. Според проучванията през 1999 г. спокойно разумното отношение на европейците към ГМО е заменено с негативно, дори непримиримо. Именно тогава, само три години след такъв многообещаващ дебют, вместо да се разпространи навсякъде в Европа и евентуално да стигне до нас, първото пюре от ГМ домати изчезва от рафтовете на Великобритания. Изчезва, за да не се появи никога повече. Заедно с доматеното пюре изчезват вкусните и трайни домати. И няма да се върнат. Цената на процедурата за проверка на сигурността, отчитайки създадения негативен имидж на ГМО, прави производството на такъв продукт нерентабилно.

Често чуваме, че корпорациите в сговор с държавата не дават избор на потребителите, те ни хранят с ГМО и пестициди. Но всъщност именно тези, които се оплакват от корпорациите и конспирациите, са направили така, че да няма вкусни домати в магазините. Кой знае от колко още вкусни храни се лишаваме благодарение на техните усилия днес?

Как да поправим счупеното

Защо доматите от магазина имат вкус на
Снимка: shutterstock

Мнозина вероятно забелязват, че „бабините домати“, с характерни зелени „несъвършенства“ около дръжката, се оказват по-вкусни от равномерно червените плодове в магазина. Но ГМО нямат нищо общо. Просто „бабините“ домати се развалят твърде бързо и затова те не се продават в магазина. Вече знаете как учените успяха да направят доматите трайни. Но „безвкусието“ на съвременните домати от магазините се дължи на напълно различни причини.

Работата е там, че два гена регулират фотосинтезата в доматите - GLK1 и GLK2. Функциите им се припокриват и разграждането на който и да е от тях не води до сериозни нарушения във физиологията на растението. И двата гена работят в листата. При узряване на плодовете работи само GLK2. Активността му в областта близо до дръжката е по-висока, което води до неравномерно узряване, когато половината плод вече е червен, а върхът все още е зелен.

Но през последните 70 години усилията на селекционерите са насочени към отглеждането на „красиви“ сортове домати, плодовете на които са оцветени равномерно: търговският вид, еднаквата „зрялост“ са важни за масовото производство. И изведнъж в течение на селекцията генът GLK2 „се счупва“. Такива растения са жизнеспособни. Плодовете на доматите с неработещ ген започват да се оцветяват равномерно, а красивите сортове с тази характеристика бързо превземат рафтовете и градините. Но в същото време фотосинтезата прекъсва в плодовете, в тях има по-малко захари и ароматни вещества - доматите губят истинския си вкус.

Наскоро международна група учени „вграждат“ в доматения геном работеща версия на някога повредения ген GLK2 и го „задействат“. Но не само в областта на дръжката, а равномерно по целия плод. Резултатите надминават всички очаквания: новите домати се оказват по-вкусни, но равномерността на цвета остава. Все пак трябва да се отбележи, че не може  да сме сигурни, че доматите наистина са по-вкусни, тъй като изводите за вкуса не са получени в резултат на дегустация, а само чрез химичен анализ. Причината за това са строгите правила - не може да се дегустират прототипи, докато не се провери тяхната безопасност. 

Но е много показателно, че генното инженерство е в състояние да поправи (и подобри) това, което селекцията някога е съсипала. Може би, когато създадените от нас необоснованите страхове около генетичните технологии се разсеят, купувачите ще могат да видят наистина вкусни плодове в магазините, а не само на страниците на научните периодични издания.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Антимилиционер

    158 10 Отговор
    Значи все пак хората са прави, че пластмасовите домати са гмо с променено днк. Пробутайте ги на западния милиционер - там са всеядни.
  • 3 Егати

    183 21 Отговор
    каква дълга безвкусна статия.

    Коментиран от #72

  • 4 НАПИШЕТЕ

    123 6 Отговор
    НЕЩО И ЗА ХИДРОПОНТИКАТА ТА ДА РАЗБЕРАТ ХОРАТА ЧЕ ЯДАТ ЖИВА ХИМИЯ.
  • 5 турчина

    197 3 Отговор
    Доматите от градината ми имат прекрасен вкус. Хващайте мотиките ако искате да няма вкус на пластмаса
  • 6 антрашпиц

    145 5 Отговор
    Ми на село доматите са вкусни,яко вървят с ракия.
  • 7 Де е Домата

    216 10 Отговор
    Те затова ЕС искаха забрана на "биволско сърце" за да не си спомнят хората вкуса на истинския домат и да плюскат холандските безвкусици с колците ! Ай честити ви либерализми, мултикултита и пр. идиотии !

    Коментиран от #51

  • 8 Само

    109 4 Отговор
    като ги видя всичките с еднаква форма и ги отминавам !
  • 9 0808

    64 10 Отговор
    .... абе кой ще ти чете таз предълга статия по химия....от мен да знаете, видите ли домат отпред с зелен кръг отгоре да знаете, че е развален, дървен... тези новите домати го нямат, но пак са боклук-затова търговците никога не поставят домата освен с задника нагоре..
  • 10 Радо

    43 9 Отговор
    Тез червени домати, кой ги мама разклати?

    Коментиран от #18

  • 11 болен шумкар

    49 42 Отговор
    Демокрацията е виновна. По времето на Тодор Живков ядяхме сочни домани. По монархо-фашистко време пак са били пластмасови.

    Коментиран от #24

  • 12 журналистически изразни средства

    69 4 Отговор
    полигалактикуназа да се чете - полигалактикиназа. Така става, като статията се преписва от невежи. Всичко разрахме за доматите. Яжте си ги сами.
  • 13 Гробар съм

    48 1 Отговор
    И доматите не са домати, и коза не е коз
  • 14 Пурко

    64 8 Отговор
    Отивам да запиша висшо по аграрни култури, като завърша, ще прочета статията.
  • 15 От турция доматите

    54 6 Отговор
    Са, с пластмасов фкус...!

    Коментиран от #17

  • 16 Toko

    131 9 Отговор
    На времето когато още имаше визи и малко хора имаха възможност да излязат от Бг. винаги ми е правило впечатление отвратителният вкус на зеленчуците в Германия и Холандия. Чудех се тия хора как се хранят със тези боклуци .... Е дойде ми до трапезата и на мен .Европа братче ! Едно време Германеца като речеше ШОПСКА САЛАТА и припадаше ! Да ама Шопслката салата се правеше с Български Домати едно.... време беше ... Сега Кауфлант и гумени ботуши

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хасан

    89 2 Отговор
    Браво ..много хубав и обстоен анализ ..поздравления ....на майка от село доматите да вкусиш и да разбереш какво е домат ...е верно не са оформени като в Кауфланд но вкуса и аромата е на домат
  • 20 4567890

    84 5 Отговор
    ПЛАСМАСОВИ СА ЩОТ В ОРАНЖЕРИИТЕ НЯМА ПРЪСТ А ЕДНИ ВАДИЧКИ ОТ ИСКУСТВЕН ТОР И КОРЕНИТЕ ИМ СА ПОТОПЕНИ В ТАЗ ХИМИЯ. ДАЖЕ СА И ОТРОВНИ ДОМАДЕТАТА.НЕ ГИ ЯЖТЕ
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 123

    100 4 Отговор

    До коментар #16 от "Toko":

    На мой познат му дошли гости от Холандия. Направил им той салата от домати, чушки и краставици. Холандецът попитал: такв вкус ли има домата, такъв ли е вкуса на краставицата. При тах всичко е с еднакъв пластмасов вкус, за това там масово полват дресинги. Честито ви членство в ес.
  • 24 така е

    42 2 Отговор

    До коментар #11 от "болен шумкар":

    защото тия дето сега се пишат комунисти се занимават с буржоазни дрънкулки компютри, лаптопи, смартфони, и само щракат по копчетата, а истинския комунист знае как да борави със земеделските инструменти и си освежава градината редовно. имали били носталгия, ама само го казват, а нема един който да го покаже, двулични лицемери
  • 25 Радо

    53 17 Отговор
    Ше го търсим бай Тодора със свещ, ама няма да го намерим....един стар колега навремето ми каза:"Като постъпвах в завода и директорът ми каза - "Сега ти давам веднага двустаен, а догодина ти обещавам тристаен.""

    Коментиран от #26, #29

  • 26 Ха ха

    15 67 Отговор

    До коментар #25 от "Радо":

    Диктатора ли? Търси си го. Лагери на смъртта. Убити хора без съд и присъда.

    Коментиран от #62

  • 27 Обикновен човек

    25 0 Отговор
    Тези червени домати кои ти ги ...................Шшшшшт Бойко да не чуе че.................(Гатанка)
  • 28 Шока

    46 0 Отговор
    Защото хляба е от талашит,а сиренето от тебешир

    Коментиран от #32

  • 29 Не на комунизма!

    12 37 Отговор

    До коментар #25 от "Радо":

    Явно си комуняга и за това веднага са ти дали двустаен!
  • 30 Тарикат

    40 3 Отговор
    Живея в УК и си отглеждам домати в двора на къщата ми.Вкусът им е като тези,които помним в БГ-BEEF. От години го првя и съм много хепи.Не купувам Холандски домати-никога.
  • 31 Николай

    43 2 Отговор
    След няколко превалявания на дъждове доматите пожълтяват.Какво вали от горе не знам но дори тревата лозичките всичко пожълтява.Под оранжериите се запазват но останалото гори.

    Коментиран от #45, #59

  • 32 Овчарче

    9 23 Отговор

    До коментар #28 от "Шока":

    Защото комунистите превзеха мандрите и станаха зърнени босове
  • 33 Гад

    9 20 Отговор
    Една добре преписана статия, и добре издържана в обяснителен план. Обаче коментарите както винаги потвърждават думите на Баце за материала.
  • 34 Стани да си легнеш

    47 2 Отговор
    Как преди години се отглеждаха и продаваха в мрежата истински домати а сега не може ,отвратен съм от вкуса на тия БОКЛУЦИ защо няма държавна политика за забрана категорична да се продава тая отврат .НЕ КУПУВАЙТЕ ТИЯ БОКЛУЦИ БРАТЯ БЪЛГАРИ, ЗА ДА СЕ НАУЧАТ ТИЯ ИДИОТИ, ЧЕ НЕ СТАВА ТАКА, А И БЕЗ ТОВА СТАНАХА ПО 5 ЛВ.
  • 35 Бате СЕР ГЕЙ

    37 3 Отговор
    Няма кой да ме убеди че не са страхотно ВРЕДНИ тия ГМО БОКЛУЦИ не давайте това поне на децата.
  • 36 Дедо Йоцо

    43 2 Отговор
    Дали ще си направиш салата от домати или от кашона в който са били - разлика няма .... само цвета е различен
  • 37 Баш бащицата

    27 1 Отговор
    Тези описаните боклуци не ги купувам. По-добре да не ям изобщо домати. Като е домат искам домат. Домат с вкус на пластмаса не е домат. Срокът на годност не е мой проблем. Искам домат. Боклуците да си ги ядат евроджентърлибералистите, заедно с правите демократични краставици.
  • 38 Ягодада

    22 1 Отговор
    не са само доматите има и ягоди и нямат дори вкус. Вчера купих от едно село натурални ягоди и имаха много различен вкус до ГМО ягодите и си казах ето това са ягоди
  • 39 ШперПЛАТ

    27 3 Отговор
    А защо нашият премиер има вкус на ТОТАЛЕН ПРОСТАК и ЛИЦЕМЕР ?Защо той се гордее с байганьовщината си и парадира демонстративно с нея ? Ха де......
  • 40 Изрода

    25 0 Отговор
    в ГМО храните има рак и всякакви болести. Тези изроди убиват бавно населението на страни като България. Не е нужна никаква война за да изтребиш населението просто яжте ГМО храни и това е.
  • 41 Един

    32 5 Отговор
    Миленче, мноооооооооого си писала ама имаш съществени пропуски и си залитнала в страни от истината! А истината е : 1. Промишленото отглеждане на зеленчуци си е чиста химия - изкуствена "почва", торове, пестициди, фунгициди, изкуствено отопление и осветление.
    2. Зеленчука/домата се бере в така наречената техническа зрялост - като на практика е все още зелен!
    3. Зеленчука/домата узрява по пътя към магазина - в камиона, в склада на борсата , в склада на магазина.
    И при всичките тези не естествени условия - как домата да не е пластмасов!
  • 42 Чонкин

    17 1 Отговор
    Миленче, то туй не е статия,то направо дисертация!
  • 43 Коментар

    22 2 Отговор
    Как не ги е срам да си правят експерименти с хората, продавайки им ГМО храна???
    Гмо растенията били мн добри, домашните домати гниели бързо???????????
    Абе псевдо изследователи безподобни, как аджеба ще тествате дадена храна за безопасност, след като някои симптоми се проявяват едва след 10-20г????
    Измислено е още преди много години как да продавате "бабини" домати по пазарите и магазините!!!
    Купувате доматите от местния производител и ги берете чисто зелени!!!
    След това тези домати държат поне няколко дни до гниене!!!!
    А за страните, където нямат възможност да си произвеждат им продавате по-издръжливи сортове, които са естествено направени чрез примесване на коренови с-ми, стъбла и др естесвени начини!!!
    Знам, че гмо корпорациите искат бързо и огромно презабогатяване, но човека е възникнал именно поради натуралността на природата около него, променете я и ще ядете дървото!!!!!!!
  • 44 Мнение

    16 1 Отговор
    Знаете ли, че храната която ядем ни влияе на ДНК ниво?!
    Не случайно е казано - "Човек е това, което яде"!!!
    Т.е. в голяма част от случаите такава храна може и да не ви навреди, но дори да има и малък шанс за заболявания след прием на гмо, вие бихте ли рискували живота си и този на близките си,ако имате избор????
  • 45 Ленин

    20 2 Отговор

    До коментар #31 от "Николай":

    пръскат със самолети разни гадости нарочно за да нямаш в къщи и да си купиш от Лидъл.Поразрови в нета има статии и снимки.
  • 46 Гоуст

    19 2 Отговор
    Не винете търговците.Те продават това което се търси.И л@йна с вкус на кокосов орех да се търсеха,те щяха да ги продават.Като се търсят домати които имат само вид,това и ще се продава.Който не го мързи ще си хване мотиката и ще лапа вкусни и ароматни домати,ама ядец продаваме на село ниватада си купим второупотребен премиум автомобил.Тъй че вината си е изцяло в нас.
  • 47 цербер

    3 0 Отговор
    в молекулата на полигалактонуразаТА.
  • 48 бушприт

    8 0 Отговор
    Не стига,че са пластмасови на вкус,ами са и скъпи. Най-малките-черидоматите са най-скъпи. Домати на клонка-златни. Ако не са на клонка,какво? Не са домати ли? Аз не ги купувам. Чакам българските домати да узреят.
  • 49 инж технолог по хранене

    5 3 Отговор
    Много неточности има в обясненията. Ензими-аминокиселини,витаминни,молекулни названия,(независимо дали този картоф всъщност е вреден)говорим за домати,а не за картофи,нали?
  • 50 ИДЕАЛ

    12 1 Отговор
    Стига лъгахте хората.Крайният консуматор не ги яде с колците и разбира.Тези домати се садят в едни дълги и тесни чували като тръби пълни с перлит и в тях има поставени тръби по който капково тече контролирано тор и вода.Другото го върши изкуствената светлина и топлината.Не са ГМО но ядем тор и отрови.А ако искаш да си посадиш в двора,още семката или расад да купиш е заразен за да ръсиш като луд и пак да се разсипе.
  • 51 Stéphanie 🎲

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Де е Домата":

    Със сигурност ще ми се смееш много,в България само на село отглеждаме домати,картофи......всичко.За моя изненада във Франция и в градовете си отглеждат на терасата.Домата е любим на много хора и особенно полезен лятото за лицето против бръчки.Единствено биволско сърце ако намериш в магазина има вкус на домат. За щастие ние сме в къща та всеки сезон слагам някой корен в повече.Във Париж и на покрива си правят градинки(приспособления) за зеленчуци.

    Коментиран от #53

  • 52 Driving pleasure

    14 1 Отговор
    В крайна сметка от статията разбрах 2 неща:
    1. Има момент на модифициране на гените
    2. По магазините ни лъжата
    Като си набера на "баба от доматите" си изкарват по 1 седмица и нямам никакъв проблем със загниването им... тоест нма никакъв проблем да се отглеждат ИСТИНСКИ зеленчуци, а не тия химични бомби
  • 53 Една

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "Stéphanie 🎲":

    Ти опитвала ли си им доматите от терасите? Пак никакъв вкус.
  • 54 Stéphanie 🎲

    12 1 Отговор
    Не съм,аз специално купувам готов расад от цветарският магазин.Първата година не се получи мн.добре.Следващата година купихме големи специални кашпи,почва също,тук почвата е една свтло кафява нищо не става.Нямах опит първият път,интересното че много хора си правят мини оранжерии в къщите.Хубаво да се виде и млад човек да го прави,нещо позитивно .С тези химии побъркаха хората.
  • 55 геа

    10 2 Отговор
    Сложете доматите в топла вода 55град., за 10 минути и после ги режете, значително се подобрява аромата, и не ги дръжте в хладилник.
  • 56 Ам Бубаджан

    3 0 Отговор
    Е по добре на немита буба ли да имат вкус?
  • 57 някой

    4 0 Отговор
    айде, нямали гмо. дрън-дрън
  • 58 НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТИЯ

    8 1 Отговор
    ЦЯЛАТА СТАТИЯ Е ЛЪЖА - ДОМАТИТЕ СА СИ ГМО НА 100% И ПОКРАЙ ТЯХ И СТАРИТЕ СОРТОВЕ СА СТАНАЛИ ГМО - ПЛАСТМАСА !
  • 59 ясно е

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Николай":

    То след такива "дъждове" хората взеха до повяхват и да се разболяват, та камо ли доматите. Просто конкуренцията ползва факта, че сме разграден двор и ръси отгоре каквото и трябва - то термина хемтрейс вече си е цяла наука.
  • 60 Владо

    5 3 Отговор
    Хубава статийка. Полезна информация. Искренно се забавлявах с глупостите, които са писали повечето коментатори на статията. България може да се гордее с "компетентното" си населенение, което от едно клипче или статийка в нета могат да развият десертация по темета. Точно Вие...драги съграждани сте причина да ядете буклуците с добър търговски вид, предлагани в магазините ни. Избирайки стоките с "перфектен" външен вид и тези с най ниска цена насочвате точно в тази насока всички по "веригата". Ако искате по- вкусни домати, трябва да платите съответната цена(която задължително е по-висока заради по-дългото време на зреене и по-големия "брак")Работил съм години наред в сектора на бързооборотните стоки и съм си изградил обективно мнение по темата. Не съм почитател на ГМО продуктите или промишленото отглеждане на зеленчуци, но не може да се анатемосва всичко в тези сектори. Нама нищо на този свят, което да е 100% само лошо, винаги има и нещо хубаво!

    Коментиран от #61

  • 61 Гад

    4 1 Отговор

    До коментар #60 от "Владо":

    Аз се забавлявах преди с коментарите. Обаче вече съм в постоянен потрес от нивото на интелектуалното развитие на 80% от материала.
  • 62 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ха ха":

    Е точно и за това са ги утрепали ,те бяха от тия дето пречеха на хората да имат апартаменти Направи справка и сам ще видиш в какви дупки са живеели преди 9ти
    Не забравяи 80% от мъжете тогава за първи път са слагали обувки на краката си когато са влизали в казармата
  • 63 незнайко

    1 3 Отговор
    Домати на село и в двора в къща ако имаме . Малък парник 30-40 кв/м е достатъчен за ранно домати. За съжаление в тези панелни и други блокове ни направиха като животните във фермите !!!
  • 64 миш

    2 1 Отговор
    Що,не аресвате доматите,не са ли благи,нали са от НАТО и ЕС?
  • 65 Малоумници

    2 0 Отговор
    Докъде докарахте хората, да немогат и домат даси купят.Бг домати 5 лева ами много ясно ,че ще ядът пласмасови по 2лв.
  • 66 АнатемаНаСашаНерезаИнаСулюПаситто

    4 0 Отговор
    Защо ли? Защото СДС-Шайката изкорми държавата, задори извади подцинкованите тръби из полета и ливади,за да ги върне за скрап

    Коментиран от #69

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Царцарович

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "АнатемаНаСашаНерезаИнаСулюПаситто":

    Шайка се пише с малка буква. Направи справка от коя шайка на сам не се ползва 50% от базата на Напоителни системи поради негодност. Много започнахте да забравяте пършивите поклонници Маркс и Ленин.
  • 70 Гост

    0 0 Отговор
    Значи все пак СА генно модифицирани.
  • 71 Селянин

    1 0 Отговор
    Истинските домати се консумират от юли до ноември. Лично аз си сея три сорта останали от баба и дядо (на по-вече от 70 години) семейната и разсад сам си ги произвеждам.Сортовете са Идеал, Великан и Розов домат. Истината е че са по не устойчиви на болести и не са чак толкова родовити но са невероятно вкусни.
  • 72 Деда ти

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Егати":

    Прав си, такава идиотщина може да роди само болен мозък.Нещата са много прости печалбарите искат домати които могат да издържат дълъг транспорт запазвайки "добрия " си вид като не се интересуват от вкусовите качества.Това е истината а другото е плява за модерния човек ,бля бля.
  • 73 ????

    0 0 Отговор
    Градинари, аз съм консуматор. Семето е важно което ти го продават, а то не е българско. На турците от запада им носят семе за тикви децата им, но за животни. Стават над 20 кила и повече, но растат в тор от животни. Всичко е много относително. Слагат много тор, но за пазарчето, а за тях, за консумация по-малко. Българско семе дано не ви подведа, но мисля, че няма. Земя българска богата, ни казват, кой е работил в селското на запад... Тор от Холандия... Тя България преди 9 септември е била селскостопанска, но комунистите т. е. Бай тошо уж за хубаво.. Тежък е труда на селянина. Животновъдството също. Теглиш дебелата черта и си на загуба, но гледат някои за удоволствие, домати тази година аут от дъждове, но животни кяр няма, но като децата навън, това са ни децата. Излязоха жендари. Мъжкото жена, без... Милички са, а другото мъжко кьораво. Божа работа, но утеха, а и виж са ги открали и то богатите, по е някой гладен... За хаир. Доматите, семе дай българско. Къде е.. Мушмйроци
  • 74 Гост

    1 0 Отговор
    От заплата 3 хил поок няма. Няма сметка, като сложиш труда, водата, препаратите, а и градушката, дъждовете, маната и си на загуба. С животните е същото, ако гледаш например две. Купуваш ги за 200 лева, храна над 200 лева и решиш на джамбази 560, около 150 чисто за овчаря. Сметката е, че ядеш еко храна и месо. Но кой гледа животно и ако е чувствителен, не хапва от месото... Но животинчетата бихме раздали, но не яли. Много са мили, и всичко разбират, не могат да говорят. Хората са нервни хохохо завистливи, и много много алчни за много. Животът е кратък, а като знаеш, че хххх е нупено с пот много пот ти е мило и цениш го. От всеки човек градинар, животновъд не става и ако става по неволя днес ставаш овчар, шофьор, пазач и.. По неволя, всичко друго е заето от техните... Селският труд е много трудоемък, но спиш, като заколен, умрял, от умора.. Както казват градинарите, от всеки човек градинар не става, а и турците днес са лекари, зъболекари, аптекари, инженери, прависти и строители, последни на запад. Да му мисли българина. Палачинката е обърната, но номенклатурата се запаси с жилища, земи и ако закъса ще продава, ама и малцинствата ромео искат без парички, за хаир, дано успеят, но.. Голямо Но..

    Коментиран от #75

  • 75 Дон Франко Де Ла Бранко Барезе

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "Гост":

    Повече не пускай коментари моля.Не ти се отдава бате и помни от мен.Има много по кратък и ясен начин да се изразиш