Необходими продукти:
1,5 пресни черни миди с черупките
350 гр. ориз
1 глава кромид лук
2 моркова
2 белени домата
1 ч.ч. бяло вино
1 лимон
олио
2 - 3 дафинови листа
девесил
джоджен
черен пипер
сол
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата миди по бургаски е подготовката на мидите, пише lesnovkusno.com. Почистете ги с четка от полепналите по тях водорасли и песъчинки. Ако някои от мидите са счупени или ви се сторят съмнителни, най-добре ги изхвърлете, защото сигурно са развалени.
След като сте почистили мидите, сложете ги в дълбок съд с вода, така че да ги покрива. Разбъркайте ги, отцедете и изхвърлете водата. Повторете няколко пъти, докато изхвърлите бистра вода. Накрая отцедете добре мидите и ги оставете настрана.
Лукът и морковите нарежете на ситно и задушете в загрята мазнина. Използвайте голяма тенджера, защото по време на готвенето мидите ще се отворят и разбъркването им ще е трудно, ако съда е малък.
Добавете ориза и гореща вода, но по-малко от обичайното, защото при готвенето мидите ще пуснат доста течност. И да не забравяме, че ще добавим и 1 чаша вино.
След като ориза понабъбне леко, прибавете отцедените миди, така, както са си с черупките. Добавете виното, девесил, джоджен, пипер и сол на вкус. Внимавайте да не пресолите ястието, защото водата която мидите ще пуснат е солена. Не прекалявайте с бъркането, за да може мускулчето на мидите да си остане в черупката.
Малко преди ястието да е готово, добавете нарязаните на кубчета домати. Разбърквайте периодично, докато всички миди се отворят. Мидите се сваряват много бързо - 10 - 12 минути, така че е добре готвенето им да съвпадне с увирането на ориза. Поръсете готовото ястие с нарязаните на ситно копър и магданоз.
Сервирайте мидите по бургаски в голямо плато и залейте с пресен лимонов сок.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Я всеки ден готвя
10:11 05.07.2020
2 Д-р Ох Боли
10:24 05.07.2020
3 Фактология
Коментиран от #6
10:28 05.07.2020
4 Бай Алекси
Коментиран от #7
10:34 05.07.2020
5 Ха ха ха ха ха ха
10:58 05.07.2020
6 EPIC !
До коментар #3 от "Фактология":
Браво братле 👍10:59 05.07.2020
7 БАТ ПЕТЬО
До коментар #4 от "Бай Алекси":
да не си ги ял с черупките ве,аркадаш.....?????Коментиран от #9
11:32 05.07.2020
8 Миди
Коментиран от #10
11:33 05.07.2020
9 Бачо Киро
До коментар #7 от "БАТ ПЕТЬО":
Не, има предвид, че са събирани и хрупа пясъкът в тях. Не са гледани на въжета примерно.11:43 05.07.2020
10 Бачо Киро
До коментар #8 от "Миди":
Това на снимката прилича на паеля май и няма общо с рецептата, освен мидите.11:44 05.07.2020
11 миди по бургаски
12:05 05.07.2020
12 лили
12:42 05.07.2020
13 Ченгета скеле
12:48 05.07.2020
14 Бацо от Пудрия
15:41 05.07.2020
15 Рамбо
15:49 05.07.2020