ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Миди по бургаски

Разкошно ястие за любителите на морски дарове

Публикувана: 5 Юли, 2020 10:05
15 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3275
Рецепта на деня: Миди по бургаски
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.

Необходими продукти:

1,5 пресни черни миди с черупките
350 гр. ориз
1 глава кромид лук
2 моркова
2 белени домата
1 ч.ч. бяло вино
1 лимон
олио
2 - 3 дафинови листа
девесил
джоджен
черен пипер
сол
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата миди по бургаски е подготовката на мидите, пише lesnovkusno.com. Почистете ги с четка от полепналите по тях водорасли и песъчинки. Ако някои от мидите са счупени или ви се сторят съмнителни, най-добре ги изхвърлете, защото сигурно са развалени.

След като сте почистили мидите, сложете ги в дълбок съд с вода, така че да ги покрива. Разбъркайте ги, отцедете и изхвърлете водата. Повторете няколко пъти, докато изхвърлите бистра вода. Накрая отцедете добре мидите и ги оставете настрана.

Лукът и морковите нарежете на ситно и задушете в загрята мазнина. Използвайте голяма тенджера, защото по време на готвенето мидите ще се отворят и разбъркването им ще е трудно, ако съда е малък.

Добавете ориза и гореща вода, но по-малко от обичайното, защото при готвенето мидите ще пуснат доста течност. И да не забравяме, че ще добавим и 1 чаша вино.

След като ориза понабъбне леко, прибавете отцедените миди, така, както са си с черупките. Добавете виното, девесил, джоджен, пипер и сол на вкус. Внимавайте да не пресолите ястието, защото водата която мидите ще пуснат е солена. Не прекалявайте с бъркането, за да може мускулчето на мидите да си остане в черупката.

Малко преди ястието да е готово, добавете нарязаните на кубчета домати. Разбърквайте периодично, докато всички миди се отворят. Мидите се сваряват много бързо - 10 - 12 минути, така че е добре готвенето им да съвпадне с увирането на ориза. Поръсете готовото ястие с нарязаните на ситно копър и магданоз.

Сервирайте мидите по бургаски в голямо плато и залейте с пресен лимонов сок.

 

Поставете оценка на статията:
Оценка 4 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Я всеки ден готвя
1 Отговор
Кокали с ориз,отде пари за миди...!?

Оценка:
-7 +7

Д-р Ох Боли
2 Отговор
Трябва и една ч.л. мазут... Иначе не са "по бургаски" 😆

Оценка:
-9 +12

Фактология
3 Отговор
Това си е направо турлю-гювеч и с толкова много подправи просто убиваш ястието.Филия хубаво полу-обезсолено сирене,отгоре добавяш задушените миди,1 домат на филии,риган и заливаш със зехтин,пакетирано в алуминиево фолио.Печеш на скара и си готов.

Коментиран от #6


Оценка:
-3 +10

Бай Алекси
4 Отговор
Яз един път ми дадоа миди на Китен бех ойдел, повече не сам повторил. Много рупат. Зъбаците си изпостроших.

Коментиран от #7


Оценка:
-8 +5

Ха ха ха ха ха ха
5 Отговор
Значи с пот от мутри вместо оцет и сочни сливи от 12год.заработващи бургазлийски ученички.

Оценка:
-5 +0

EPIC !
6 Отговор

До коментар #3 от "Фактология":


Браво братле 👍

Оценка:
-2 +0

БАТ ПЕТЬО
7 Отговор

До коментар #4 от "Бай Алекси":


да не си ги ял с черупките ве,аркадаш.....?????

Коментиран от #9


Оценка:
-1 +6

Миди
8 Отговор
с ориз ! А на снимката ориза е с шафран !

Коментиран от #10


Оценка:
-2 +2

Бачо Киро
9 Отговор

До коментар #7 от "БАТ ПЕТЬО":


Не, има предвид, че са събирани и хрупа пясъкът в тях. Не са гледани на въжета примерно.

Оценка:
-1 +1

Бачо Киро
10 Отговор

До коментар #8 от "Миди":


Това на снимката прилича на паеля май и няма общо с рецептата, освен мидите.

Оценка:
-0 +5

миди по бургаски
11 Отговор
Заменете монокините с пола от рибарска мрежа до средата на прасеца. Уловът е гарантиран.

Оценка:
-0 +2

лили
12 Отговор
аз обичам мъди по варненски

Оценка:
-0 +2

Ченгета скеле
13 Отговор
УЖАС..ДАФИНОВ ЛИСТ И МИДИ ...СЕЛЯНДУРИ МАЛОУМНИ

Оценка:
-3 +0

Бацо от Пудрия
14 Отговор
Абе интересно...направих ги тия миди точно по рецептатата..не беха лоши, ама имаха един странен вкус. Може би щото беха от Варненскио залив( по думите на продавача в магазина). Но не беха лоши де..ич не беха...тайфата ги омете всичките, че и за още питаха...

Оценка:
-0 +1

Рамбо
15 Отговор
От години работя в ресторант в Испания специализиран за риба и морски дарове.В приготвянето на задушени миди винаги се слага и дафинов лист.А това на снимката ми прилича на ризото фрути ди маре или сервирана паейа.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5