Last news in Fakti

4 Юли, 2020 18:36 4 592 5

Китайски учени с интересно откритие за коронавируса

  • коронавирус-
  • маймуни-
  • откритие-
  • изследователи-
  • китай

Чрез вземане на чести проби изследователите откриват, че пикът на пораженията от вируса е достигнат три дни след заразяването

Китайски учени с интересно откритие за коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

Маймуни, заразени с новия коронавирус, са били защитени от реинфекция до 28 дни по-късно. Това показва китайско проучване, публикувано в списание Science. Докато маймуните са проявили първоначален имунитет, все още не е ясно колко дълго ще продължи той при хората - ще е необходимо да се изчакат месеци или дори години, за да се знае дали милионите заразени в началото на пандемията са защитени от повторно заразяване, твърдят китайските учени.

Изследователите от Пекинския медицински колеж извършиха експеримент с макаци - често използвани при медицински експерименти заради приликите им с хората, за да установят дали имат краткосрочен имунитет към вируса, уточнява БГНЕС.

Шест маймуни са били заразени с доза от вируса SARS-CoV-2. Те са развили леки до умерени симптоми и им е отнело около две седмици, за да се възстановят напълно. 28 дни след първата инфекция четири от шестте маймуни са получили още една доза вирус, но този път, въпреки краткото повишаване на температурата, те не са показали признаци на повторно заразяване, пишат авторите на изследването.

Чрез вземане на чести проби изследователите откриват, че пикът на пораженията от вируса е достигнат три дни след заразяването на маймуните.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 психо

    15 5 Отговор
    учени от Магадан правили изследвания с мисирки и установили че заразят ли се е доживотно няма лек
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мао

    3 4 Отговор
    А комунистически вирус хващат ли китайските маймуни?
  • 4 Макаци

    0 1 Отговор
    Хахаха
  • 5 67777789

    1 2 Отговор
    Що на маймуни правите опити правете ги върху китайци и без това сте прекалено много трябва да паднете доста под милиард. Да ги ева и чайниците да ги ева, унищожиха света с вирусите си. Има един лек срещу коронавируса и той се казва бомба от химически произход.Доказано е че при такава атака никой вирус не е оцелял дори и най-смъртоносният.