Last news in Fakti

25 Септември, 2012 13:23 4 239 2

Хапвайте по 9 пъти на ден за стройна осанка

  • хапване-
  • фигура

Храненето по малко и често е по-здравословно от традиционните хранения три пъти на ден, установиха британски учени. Те съветват хората да се хранят по девет пъти дневно.

Честото хранене помага за намаляване на кръвното налягане и холестерола и дори за топене на килограми. "Разделянето на приема на храна, така че да се храним по много пъти на ден, има благоприятно въздействие върху метаболизма спрямо същата храна, консумирана в по-малък брой хранения", заяви ръководителката на изследването д-р Сюзан Джеб.

В едно от последните си изследвания учените от Императорския колеж в Лондон сравнили диетите на повече от 2000 души от Великобритания, Япония, Китай и САЩ. Макар те да приемали едно и също количество калории и храна, половината участници се хранели по-малко от шест пъти дневно, а останалите - повече от шест пъти на ден.

Резултатите показали, че първата група имала значително по-високо систолно кръвно налягане - натискът, който кръвта оказва върху кръвоносните съдове, докато сърцето бие, спрямо хората, които се хранели по-често. Участниците в първата група били и значително по-пълни.

Изследването на Императорския колеж подкрепя предишни проучвания, които съветваха да се откажем от идеята за придържане към три хранения дневно - закуска, обед и вечеря, съветва БГНЕС. Така например учени от университета в Атина установиха с изследване на повече от 2000 деца на възраст между 9 и 13 години, че тези от тях, които се хранели пет пъти на ден намалявали с 32,6% вероятността да имат високи нива на лош холестерол спрямо връстниците им, които се хранели по-малко пъти дневно.

Не е ясно защо храненето по-често има това положително въздействие, но според една от теориите честите хранения предпазват от висок приток на мастни киселини, вещества, които се освобождават от храната и могат да доведат до натрупването на мазнини в артериите и да допринесат за високите нива на холестерола.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 капитен

    2 0 Отговор
    то тази май и трябва по 9 пъти клатене
  • 2 рест

    0 0 Отговор
    Именно, май това и помага за фигурата!