Last news in Fakti

7 Юли, 2020 15:05 2 082 6

Ледниците в Перу са се стопили наполовина

  • ледници-
  • перу-
  • глобално затопляне-
  • климатични промени-
  • топене на ледовете

През последните 50 години глобавното затопляне е предизвикало драстични промени

Ледниците в Перу са се стопили наполовина - 1
Снимка: shutterstock

Климатичните промени са причина за стопяването на 51 % от повърхността на ледниците в Перу. Това се е случило през последнте 50 години, предизвиквайки образуване на нови езера и лагуни, съобщават от  National Water Authority (ANA), цитирани от международните информаионни агенции.

„Перу е загубил 51% от повърхността на своите ледници през последните 50 години, поради въздействието на изменението на климата върху тези солидни водни запаси“, се казва в доклада на ANA, който оценява ледниците и лагуните в страната в периода 1948-2019 г.

"Ледниците са екосистеми, които са много чувствителни на затоплянето на климата. През последните десетилетия ефектите са по-явни и предизвикват забележимо смаляване на масата им и образуване на нови езера", пише още в доклада.

Перу има повече от 800 планински езера и 2679 ледника с обща площ около 2000 км, които са разпръснати в в8-те заснежени планински вериги в страната.

Най-засегнат от ефекта на климатичните промени се оказва ледникът Пасторури, който е дълъг 5200 м и е един от най-големите магнити за туристите  в Националния парк Хуаскаран.

Ледниците в Перу са се стопили наполовина
Снимка: shutterstock

Повече от 50 % от повърхността му се е стопила. От 1980 г. до 2019 г. тзи ледник се е свил с повече от 650 м.

Ледниците Уруашраджу и Янамарей, също разположени в Анкаш, са изгубили средно един километър от площта си между 1948 и 2019 година.

На национално ниво ANA проследява 13 ледника, разположени в центъра и на юг на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 брок

    1 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Ледниците в Перу са се стопили наполовина
    Милена,пак не мислиш,нормално е за лятото,с покачването на летните температури,предполагам ,че и пред вас не вали сняг през лятото,или??Не е лошо да почетеш преди да почнеш да пишеш,попринцип.

    Коментиран от #6

  • 2 Азззь

    6 0 Отговор
    Само, че сега там е зима.
  • 3 Изумен

    1 1 Отговор
    И българите в България така...
  • 4 Лора

    3 0 Отговор
    Хубаво да види човек и тази интересна държава.а защо не и ламите..!
  • 5 Госあ

    0 0 Отговор
    Че къде не са ? Мер де глас - повече от половината. До половин век ще изчезнат напълно според мен. Ледените шапки малко по късно.
  • 6 456

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "брок":

    Помисли първо къде е Перу и кръв сезон в момента е там.😉