Last news in Fakti

28 Септември, 2012 13:06 5 345 3

Маймуните в Африка са на изчезване

  • маймуните-
  • африка-
  • изчезване


Едрите видове маймуни в Африка са застрашени от изчезване, съобщава Би Би Си.

Учените са притеснени, че в последните години броят на маймуните (горили , шимпанзета, бонобо и т.н.) драстично намалява.

Според първото по рода си проучване на територията на африканския континент, експертите са регистрирали рязък спад на обитаване на териториите подходящи за човекоподобните маймуни.

Забелязва се че, от 1990 г. до сега, най-големият жив примат – Източната горила, е загубила повече от половината си обитаемост на континента. При представителите на шимпанзетата  и бонобите също се наблюдава подобна тенденция.

”Ситуацията е много драматична. Много от популациите на маймуни, които все още намираме в днешно време, ще изчезнат в близко бъдеще” , казва Др. Куел в интервю за Би Би Си.

”Без да има промяна в отношението ни към маймуните и техните местообитания, ситуацията няма да се промени”, казва още Др. Куел.

Живеем във времена, в които търсенето на пространства, дървен материал и минерални ресурси, расте с всеки изминал ден. Ако тази тенденция продължи и в бъдеще, то броят на африканските маймуни ще продължи да намалява и в един момент те ще изчезнат.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо стефчо

    1 1 Отговор
    Искам да съм изчезваща маймуна в Африка :)
  • 2 123

    2 2 Отговор
    скъпа калина отиди в африка и ще видиш около 800 000 000 маймуни от всяка порода.има и такива където се правят че работят но повечето лежат на сянка .
  • 3 Захарче

    2 0 Отговор
    Да не се притесняват , защото у нас в България ги имаме много ! Безплатен транспорт до там :)