Last news in Fakti

20 Юли, 2020 22:32 7 317 18

Приличаме повече на бащите, отколкото на майките си

  • бащи-
  • деца-
  • гени-
  • наследяване-
  • днк

Ето какво наследяваме от татковците

Приличаме повече на бащите, отколкото на майките си - 1
Снимка: shutterstock

Учените са установили, че по принцип бозайниците генетично приличат повече на бащите си. Макар да си мислим, че децата наследяват половината си ДНК от майката и половината от бащата, всъщност бащинските гени са доминиращи. И дори гените и от майката, и от бащата да присъстват по равно в детето, те се проявяват по различен начин, като така причиняват този дисбаланс.

Ето и няколко интересни факта в подкрепа на това твърдение:

Наследяваме пола от бащите си

Възможно е да се определи какъв ще бъде полът на бебето по гените на бащата. Според проучване, публикувано в Science Daily, родословното дърво на бащата може да се окаже много полезно в това начинание. Но всичко зависи от спермата. Ако тя носи X хромозома, заедно с X хромозома от майката, бебето ще е момиче, ако спермата носи Y хромозома, ще е момче.

Приличаме повече на бащите, отколкото на майките си
Снимка: shutterstock

Момчетата могат да наследят плодовитостта си от баща си

друго проучване сочи, че бащите с репродуктивни проблеми могат да предадат това на своите синове, когато все пак успеят да имат деца.

Менталното здраве също наследяваме от бащите си

Гените и на двамата родители са важни за менталното здраве на децата, но бащите с шизофрения, дефицит на вниманието или хиперактивност е много по-вероятно да предадат това на децата си.

Приличаме повече на бащите, отколкото на майките си
Снимка: shutterstock

Усмивката наследяваме от бащите си

Според Американски журнал на физическата антропология, всички белези като големина и разположение на зъбите, форма на челюстта, са наследени от родителите ни. Но учените казват, че и тук гените на бащата са по-силни, като те определят формата на усмивката, както и това дали зъбите на детето ще са с правилна форма, или криви, и дали ще имат здрав зъбен емайл.

Приличаме повече на бащите, отколкото на майките си
Снимка: shutterstock

Височината също е от бащата

По принцип по-високите мъже имат и по-високи деца. Техните гени определят както дължината на плода, така и височината на децата им на по-късен етап, но те не са решаващи за теглото на наследниците им. Там по-голяма роля играят гените на майката.

Наследяваме и личностни качества от бащите си

Учените са сигурни, че гените имат значение за унаследяване и на личностни качества, но не са сигурни до каква степен. Съществуват доказателства, че гените могат да повлияят на серотонина и допамина, произвеждани в тялото, а това може да окаже влияние върху мозъка, като се прояви в състояния на депресия, тревожност, дори срамежливост.

Приличаме повече на бащите, отколкото на майките си
Снимка: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Радо

    45 4 Отговор
    Ако не мязаме на баща си, значи ще е на някой комшия.

    Коментиран от #5

  • 3 пройчо

    11 4 Отговор
    Дръвнишка логика !..---На кого приличат плочките в банята ,тогава?
  • 4 Бесен Язовец

    11 3 Отговор
    Синовете на седерадчета са евро педе*** чета!
  • 5 Професора

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Радо":

    На млекара!
  • 6 Повечето

    13 1 Отговор
    Не искат да приличат на родителите си,защото гените са кофти -родословното дърво на първо място,шизофрения,която много лесно се предава ,цвят,ръст,но и Божа работа..!Някой е наказан ,грубо казано да бъде грозен и той си го изкарва на други хора ,като ,че ли те му са виновни за това,всеки иска да е красив и умен,но това не е концерт по желание -гена доста ,,говори,,с фуния да му наливат мозък ,не става . !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Циганин

    9 0 Отговор
    Всички цигани приличат на .... Памид Памид
  • 9 Спинчо Масов

    2 11 Отговор
    Радев прилича на майка си на тефтеря !
  • 10 баба ви от бг

    3 2 Отговор
    ей, алооооо, да няма католици и ортодоксни е....и! ние сме и оставаме Българска нация, която винаги е уважавала и майката, и бащата! друг е въпросът за възпитанието! а бе толкова няма там някой, да пише честно? толкова бълвочи на едно место!!!!!

    Коментиран от #13

  • 11 Какво никой друг по природа

    4 1 Отговор
    Не при всеки е така!
  • 12 Феми Ниска

    4 7 Отговор
    Какъв е тоя сексизъм? Ясмо е, че повече се наследява от майките - питайте евреите, ако не вярвате.

    Коментиран от #17

  • 13 Ортодокс

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "баба ви от бг":

    Означа православен . Относно учените... ами не всичко , което учените казват трябва да се приема за 100% истина. Нека не забравяме , че има много мистика, която няма да разберем защото не сме създадени с такъв премъдър мозък , като на Всевишния

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 плевен

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ортодокс":

    Учените по правило говорят за проверени неща. В тази редакция приемат за учен всеки, който има очила и е ходил на училище.
  • 17 Хлъц

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Феми Ниска":

    Нещо грешите! При тях има друг елемент,заложен още от Тората.Той е двукомпонентен.Религиозен( де факто идеологически) и втория - запазване на расова чистота.Това е причината,да бъдеш признаван за евреин,ако майката е чиста еврейка. Нашия народ го е казал много мъдро: Бащи много,но майка само една!
  • 18 какавиди

    3 0 Отговор
    бойко прилича на цецо а той на цеца !