Last news in Fakti

30 Септември, 2012 10:38 1 141 1

Домакинската работа води до развод

  • развод-
  • домакинска работа

 

Норвежко изследване установи, че колкото повече домакинската работа се разпределя равномерно в двойката, толкова по-голям е рискът от развод.

Според Института за социални науки Нова процентът на разводите при домакинствата, които разпределят равномерно домакинските задължения, е около 50% по-висок от тези, при които основната работа трябва да се върши от жената.

"Колкото повече домакинска работа върши мъжът, толкова процентът на разводите нараства", заяви Томас Хансен, съавтор на обширното изследване, наречено "Равенството у дома". Според учените няма никаква или почти никаква причинно-следствена връзка и тази взаимовръзка е по-скоро признак за "модерността" на двойките.

"Съвременните двойки са такива и по отношение на разпределението на задачите и в представите им за брака", които не са толкова сакрализирани, обясни Хансен, като подчерта, че това е въпрос на ценности. "В модерните двойки жените често имат по-високо ниво на образование и по-добре платена работа, което ги прави по-малко икономически зависими от съпруга им. Така че те могат да се справят по-лесно в случай на развод", допълни изследователят.

В Норвегия, страна в която съществува равнопоставеност между съпруга и съпругата, отговорността за образованието на децата обикновено се споделя по равно между бащата и майката (в 70% от двойките), заяви Хансен. Но домакинската работа продължава да е отговорност в по-голяма степен на жената, в 70% от случаите. Изследването обаче показало, че тези жени като цяло са доволни от положението си и че нивото им на щастие като цяло се приближава много до това на жените в т. нар. "модерни" двойки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антон Апостолов

    0 0 Отговор
    жената ще прави салатата и ще изстуди ракията па аз ще гледам си мача :D