Last news in Fakti

25 Юли, 2020 10:05 8 381 5

Рецепта на деня: Домашна "Вегета" - естествена универсална подправка

  • вегета-
  • подправка-
  • сушени зеленчуци

Без токсични вещества

Рецепта на деня: Домашна "Вегета" - естествена универсална подправка - 1
Снимка: Shutterstock

Универсалната подправка "Вегета", която се предлага в магазините, съдържа MSG (Моносодиум глутамат - подобрител на вкуса) - съставка, към която може да станете зависими, ако я консумирате редовно. Ето добрата новина: може да си направите домашна "Вегета", която мирише по същия начин и не се различава почти по вкус от купешката, пише zajenata.bg. С чиста съвест може да я добавите към домашните супи, варива и други ястия.

Единственият проблем при приготвянето ѝ е, че зеленчуците се сушат дълго, освен ако нямате вкъщи дехидратор.

Разбира се, най-добре би било, ако зеленчуците са от домашната градина или пък от надежден доставчик от пазара.

Необходими продукти:

3 моркова със среден размер

2 средни корена пащърнак

1 малък стрък праз

½ корен целина

½ глава червен лук

2-3 скилидки чесън

шепа пресен магданоз

1 малък картоф

царевично нишесте

сол

Начин на приготвяне:

1. Измийте хубаво зеленчуците и ги нарежете на ситно. Не трябва да бъде прекалено ситно, но парченцата да са по-малки, така че по-бързо да изсъхнат.

2. Сушене: Зеленчуците трябва да се сушат 10-12 часа в зависимост от фурната (някои фурни пекат по-силно, други - по-слабо).

Ето защо не е необходимо да се придържате стриктно към споменатото време за сушене.

Най-добре ще прецените дали са изсушени, когато ги претриете през пръстите си - трябва да се усещат сухи. Въпреки това най-често необходимото време за сушене е 10 часа.

Ето и как се сушат според печката:

Печка на дърва:

Ако постоянно слагате дърва във фурната и тя е гореща - вратичката ѝ трябва да бъде постоянно отворена. Ако оставите зеленчуците във фурната през нощта, докато печката не е толкова гореща и докато не се захранва с дърва - тогава притворете вратичката..

Проверявайте на всеки няколко часа, за да уловите момента, когато зеленчуците изсъхнат.

Обикновена фурна:

Включете печката на 70 градуса (или евентуално малко повече), а вратичката оставете леко отворена, за да може влагата да излиза. Когато зеленчуците се поизсушат, намалете температурата на 60-50 градуса и сушете докато почувствате между пръстите си, че са напълно сухи.

Дехидратор за храна:

Има нормална опция за сушене, просто следвайте упътването.

3. Щом зеленчуците са сухи, добавете:

- 1 супена лъжица царевично нишесте, което ще помогне да не се образуват бучки;

- сол на вкус.

 4. Смилане: Смелете зеленчуците заедно със солта в блендер или кафемелачка.

Съхранявайте в стъклени буркани.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хазяйката на Том,

    3 0 Отговор
    Естествено ,че домашна по добре ,другата е доста солена. !
  • 2 До факти

    3 5 Отговор
    Уважаеми журналисти, може ли да ни подготвите рецепти с тикви! Имаме известно количество тикви за готвене и не можем да изберем правилната рецепта! Така, нуквално ни залейте с рецепти за тикви!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тикви за черни свини

    3 1 Отговор
    А тази подправка е много вкусна..!
  • 5 qwerty

    0 0 Отговор
    На български се казва моноНАТРИЕВ глутамат!!!