Last news in Fakti

27 Юли, 2020 00:30 12 727 59

Изневяра ли е мастурбацията?

  • изневяра-
  • мастурбация-
  • самозадоволяване

Етика на самозадоволяването

Изневяра ли е мастурбацията? - 1
Снимка: Shutterstock

Колкото и да се променят връзките, колкото и по-либерални и гъвкави да стават отношенията между двама души, повечето хора са моногамни и имат що-годе сходни възприятия за границата на техните отношения. Но дори в случаите, в които отношенията им не са толкова черно-бели, все някога се стига до момент, в който поведението на единия преминава някаква изказана (или неизказана) граница и започва да се разчита като "изневяра" от другия, пише Sexwell. Възможно е мастурбацията да попада в тази зона.

В моногамните връзки се очаква, че двамата партньора са сексуално достъпни за своя съюз и че имат интимни отношения ексклузивно и само един с друг. Не се включват други сексуални единици без съгласието, одобрението и знанието на партньора. Консервативният аргумент е, че след като всеки разполага с другия за задоволяване на сексуалните си нужди, то желанието за допълнителна наслада не би следвало да я има. В реалността обаче нещата не са такива. Партньорите често имат различни нива на сексуално желание и това, че са перфектни един за друг емоционално и интелектуално, не ги прави автоматично идеални сексуални партньори. Ако във връзката се появи такова разминаване, важно е да се адресира максимално бързо.

Когато се случи единият партньор да има по-високо либидо от другия, това може да предизвика нарастващи с времето негативни чувства - единият се усеща нежелан, другият притиснат. В тези ситуации мастурбацията може да намали напрежението. Но ако по-сексуалният партньор не получава необходимото в спалнята, и в същото време не получава никакво лично пространство за мастурбация, резултатът често е силни негативни чувства в добрия случай, а в лошия - раздяла или физическа изневяра.

Концепцията за изневяра е колкото широко разпространена, толкова и субективна, така че всеки ще ви даде своя собствена дефиниция за нея. За едни изневяра е да помислиш за друг. За други не е изневяра дори да докосваш друг. Важно е да разберете къде в спектрума се намира вашата връзка и по-конкретно вашият партньор.

За по-консервативните, мастурбацията или нейната липсва е показател за тяхната сексуална стойност във връзката. Т.е ако партньорът мастурбира, това е доказателство че нещо му липсва или не му стига в сексуалните отношения. Може да се възприеме като обида, а в по-лошите случаи - като изневяра.

За тези в средата, мастурбацията във връзката има неутрален ефект - да, случва се, но е лично занимание на другия и няма общо с начина, по който той се чувства в своята връзка.

За по-отворените към секс позитивността, мастурбацията има сближаващ и възбуждащ ефект, и често се практикува както солово, така и в присъствието един на друг.

Как да разберем къде се намира нашият партньор? Ако вече сте се карали на тази тема, знаете отговора - той/тя е от консервативните. Ако все още ви предстои да разберете нагласата му, най-прекият път е открито да зададете въпроса. 

Разбира се, не всичко е черно и бяло. Случва се човек да е по средата на някоя от двете позиции или в един момент да се чувства по един начин, но в друг тотално да смени нагласата си. Все пак става въпрос за емоции, които са силно контекстуални. А мастурбацията се случва във всякакви моменти и при всякакви хора - тя е нещо натурално и животинско, което ни е заложено по природа. Как тогава може да се адаптира към сложния човешки свят, да бъде етична и да носи позитиви в една връзка?

В основата на етиката на мастурбацията седи диалогът, комуникацията. Открита и откровена дискусия за мастурбацията и желанията на двамата души е задължителна за дипломатично изчистване на евентуален проблем, преди да е нараснал в нещо огромно и непреодолимо. Една от основните ви задачи като двойка е да разберете как се чувствате и двамата по въпроса с мастурбацията (своята и тяхната). Ето няколко въпроса, които можете да дискутирате:

- "Какво мислиш за мастурбацията?"
- "Приемливо ли е за теб да мастурбирам?"
- "При какви условия?"
- "Кога?"

Това не е лесен разговор, както повечето разговори в една връзка. От ваша страна може да е повече от ясно, че мастурбацията си е нещо лично ваше и неприкосновено. Но за да го заявите, трябва да говорите открито, защото може и да не се подразбира.  

Избягването на подобни разговори (за връзката) често води до тотално нежелание да се говори изобщо за секс. Особено ако вместо разбиране, се среща отпор и скандализиране. Това избутва акта на мастурбирането в сенките, то става нещо тайно, което се крие от другия. А тайната мастурбация е сексуален акт, който се извършва без знанието на партньора - т.е може да попадне в графата на изневярата. 

Понякога да мастурбираш тайно е по-лесно от това да повдигаш въпроса с половинката си.  Ако ви е много трудно да говорите за мастурбацията, то първият въпрос, който следва да си зададете е - ЗАЩО? И да тръгнете от там.

Сама по себе си, мастурбацията няма негативни последствия в една връзка - личната любов е неприкосновена. Проучване след проучване доказва, че тя води само до положителни неща в отношенията между връзките. Трябва наистина да се задълбаете дълбоко, че да откриете проучвания, които твърдят обратното. Единственият неетичен контекст е когато се прави тайно или е симптом на по-голям проблем, който не се комуникира.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИНДИВИДУАЛНО Е

    10 4 Отговор
    нали се сещате ....
  • 4 С онанизъм

    37 3 Отговор
    Здрав и бодър организъм !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГРАД КАЗАНЛЪК

    7 10 Отговор
    строго ИНДИВИДУАЛНО е АКО е мастурбация заради самата мастурбация не но АКО е мастурбация с някаква нечиста цел да

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ГРАД КАЗАНЛЪК

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "Здравей педалю":

    аз съм си ХЕТЕРО господине не ме обиждайте липсва ви възпитание
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Още малко искам да продължа ,ако ми позв

    2 13 Отговор
    След като имам партньор ,аз съм против мастурбацията...!

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Простатата

    7 2 Отговор
    Се поддържа здрава само с ножки
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Търновчанин

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ужас":

    Зависи, от жените.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Джеймс

    13 3 Отговор
    Чикиджийството е оличписки спорт и при двата пола. Шампиони са старите моми и заклетите ергени. Играта с пръсти е безопасна, фул контакт и не причинява неудобства от към време, размер и продължителност. Няма място за размисли в посока изневяра, напротив когато сте разделени- работа (командировка) или здравословни проблеми и физиологични (цикъл) да охлабиш жилата, една злодейка за разкош, да си я погали или натърка си е човещинка. Чикията при подрастващите например има и социален ефект. Намалява или способства за намаляване броя на бременните тинейджърки и в дни на карантина и изолация сваля напрежението и агресията в младежта, намалява акнето и младежките пъпки и развинтва сексуалната фантазия и мечти. Какно казваше един приятел- през дясната ми ръка колко манекенки и звезди от шоу бизнеса минаха- бедна ви е фантазията.

    Коментиран от #33

  • 32 Стара мъдрост

    17 3 Отговор
    Жената е за пред хората, чикията за удоволствие! Трябва да си много болен мозък за да смяташ самозадоволяването за изневяра! Чета по нагоре ако е с нечиста цел!?!? Що за простотия, целта е една да си доставиш кратко идоволствие без да се занимаваш с каквото и да било поне за мен!

    Коментиран от #34

  • 33 Несайдисаната Симеонка

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Джеймс":

    Тази ,,препоръка,,не върши работа....особено за сайдисани ,които са свикнали на най малко 20 идеи,Боже опази ...!
  • 34 Пелтекът

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Стара мъдрост":

    ,,Идиволствието преди клиентите,баба Димчи....,,!
  • 35 666

    7 6 Отговор
    Дали един мъж ще "души и извива питона" и една жена ще "гали и мачка котето" -изневяра е! Ако го правят насаме. Защото в главите им ще са мисли за друга/друг.Обаче-ако го правят пред любимия/любимата-адски секси е и възбуждащо,показва доверие и познание за нуждите на тялото. Част от забавлението в леглото. Не е толкова срамно човек да показва какво и как му харесва в секса. Стига това да не граничи с жестокост и насилие.

    Коментиран от #37

  • 36 Дадада...!

    5 3 Отговор
    Мастурбацията е ,,стара мъдрост,,ако си умен или умна ,ше висиш ли цял ден по сайтовете...от това по голяма мастурбация няма ...!
  • 37 Да си навреш цялата ръка в пещерата и

    2 5 Отговор

    До коментар #35 от "666":

    Това ли е жестокост,да мъжа ми я научи тази жестокост от един хипопотам,явно другото не и достига...!

    Коментиран от #38

  • 38 666

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Да си навреш цялата ръка в пещерата и":

    Ако ще и цялата глава да си навре-все тая. За да види с очите си откъде е излязъл. Що за тъпотии пишеш?

    Коментиран от #39

  • 39 Ти го каза ,за жестокостта

    1 4 Отговор

    До коментар #38 от "666":

    Я пиша истината,не са глупости ..!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Рон Джереми

    0 0 Отговор
    Добър ден на всички и на теб, модераторе!
  • 42 Рон Джереми

    4 0 Отговор
    Е, щом е таа - добър ден на всички, без моратора.
  • 43 Мария

    7 1 Отговор
    Много е хубав секса след мастурбация на приятелят ми пред мен. Възбуждащо е да видя как пулсира когато се изпразва. Същото е и когато аз го правя. След това секса е уникален. Няма друго такова удоволствие и изживяване, уверявам ви. Дори сега докато пиша, и като знам какво е, изпитах желание. Пробвайте и ще разберете какво сте загубили до този момент.

    Коментиран от #45, #46

  • 44 ученикът

    1 0 Отговор
    кефа при това действие е голям правя го по няколко пъти на ден. но искам да питам каква е разликата между обикновена и турска ч.ия която се споменаваше в друга тема? като го правиш пред снимка на какичка с голям бюст ли е турска
  • 45 Ама ти имаш приятел.,!?

    1 4 Отговор

    До коментар #43 от "Мария":

    Браво Симеонке,на колко си години,като е стара жината ,суха е и нищо не става,но така сте от маалата ,започвате от 9г,та до гроб...!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Лорчето

    2 1 Отговор
    Само масторбацията ми остана ...!!

    Коментиран от #59

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Симеонка

    1 1 Отговор
    🤣🤣🤣🤣
  • 52 Хо хо хо

    0 1 Отговор
    Ха ха ха ....хи хи хи 🐷
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Стари и дърти сте

    1 1 Отговор
    Смейте се на воля ,като гледате ,,ИХ,,...!хахаха...!
  • 56 Съдията Дред

    0 1 Отговор
    Глупости !!!
  • 57 леко мръсна :д

    0 0 Отговор
    той кат е свършил вече ти си чакай за е'ане :д аз па искам 3ка с жена :)
  • 58 чекмедже 2

    2 0 Отговор
    и свирка не е измяна..
  • 59 Надарения

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Лорчето":

    Лорче, здравей 🌹Аз отдавна съм ти мераклия, ще се радвам да се запознаем...