21 Септември, 2020 15:01 1 647 2

Русенец подобри световен рекорд с благотворителна кауза

  • русенец-
  • плуване-
  • световен рекорд-
  • благотворителна кауза-
  • теодор цветков-
  • 220 км

Той преплува 220 км за 84 часа в езерото "Липник“ край Николово

Плувец от Русе покорява рекорди и благотворителни каузи с плуване. Теодор Цветков атакува най-доброто постижение в света за най-дълго плуване в езеро, изминавайки 220 км за 84 часа в езерото "Липник“ край Николово, за да подпомогне създаването на образователна платформа за деца с увреждания, съобщава БНТ.

25-годишният Теодор Цветков редува 6 часа плуване с 6 часа почивка и рехабилитация всяко денонощие през последната седмица.

"Доказах на себе си, че мога да плувам 12 часа на ден, като счупихме рекорда за най-дълго плуване в езеро“, сподели той.

Русенец подобри световен рекорд с благотворителна кауза

А след жегите в началото на миналата седмица идва рязко застудяване и силен вятър, които създават допълнителни трудности на Теодор.

"Най-трудно беше течението. Духа вятър, голямо вълнение, но не се предадохме, даже и студено и вятър влизахме във водата, плувахме“, допълни русенецът.

Русенец подобри световен рекорд с благотворителна кауза

Все пак Теодор има и помощник в лицето на Мариян Гьоков, който е близо до него през цялото време.

"Насочвам го с каяка накъде да плува, горе-долу се опитваме да държим една линия, а когато има нужда от нещо, му асистирам, като му подавам вода, храна“, разказа Мариян.

Паралелно с това братът близнак на Теодор – Валентин, пробягва 280 км.

"Почнах на Лесопарка да бягам, но има много голяма денивелация и оттам натоварих твърде много колената си, и брат ми и русенски бегачи ме посъветваха да продължа бягането си в Русе, в Парка на младежта, каза Валентин.

А инициативата на двамата братя е с благотворителна цел.

"Каузата е за изграждане на онлайн интерактивна платформа, която подпомага много деца и хора в неравностойно положение”, допълни Теодор.

"Тези деца заслужават равен старт. Имат право да получават еднакво образование, като всички останали“, сподели брат му Валентин.

Това не е първата подобна кауза, в която те се включват. Теодор подпомогна лечението на хора с онкологични заболявания, като преплува 30 езера през миналата година, а през 2018 г. влезе в "Рекордите на Гинес“ за най-бързо преплуване на 10 км в езеро с една ръка, в помощ на изграждането на водно-рехабилитационен център за деца с двигателни увреждания в Русе.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доко

    2 4 Отговор
    аз пък ще плувам 12 часа в тихият океан ..при акулите ето това е постижение..
  • 2 Presian

    13 1 Отговор
    Респект, момчета! В много инициативи русенци винаги са били първи.