27 Септември, 2020 07:59 7 299

Модерният спорт Падел е вече и в България с помощта на DECATHLON

  • падел-
  • тенис-
  • скуош-
  • decathlon-
  • спорт

Вижте какво е падел и как да тренирате

Модерният спорт Падел е вече и в България с помощта на DECATHLON - 1

Какво е падел? Едно от най-актуалните спортни забавления както в Европа, така и отвъд океана. В Испания именно паделът се нарежда на второ място по популярност след неизменния лидер футбола.

Как така обаче у нас все още е сравнително непознат? Отговорът е елементарен – за практикуването му са нужни специални бази, каквито почти липсват у нас. Със задачата да изгради нови кортове конкретно за този спорт се зае веригата Decathlon. Първите игрища вече са факт, а развитието на проекта тепърва предстои.

Вижте повече за правилата на падел и за някои от най-популярните му фенове!

Как да тренираме падел

Паделът е изключително интересна комбинация от тенис и скуош. Играе се на специално изградени за него кортове, които имат две полета, по едно за всеки от отборите. Полетата са разделени от мрежа, над която трябва да минават топките. Кортът е ограден от стени, които имат стратегическа роля в играта – рикошетите в тях могат да се използват при ударите.

Отборите се състоят от по двама души, което е и една от причините за популярността на спорта. Той е чудесен начин за отмора с приятели, за забавление със семейството, а защо не и за неформални бизнес инициативи.

Правилата са същите като тези на тениса: играта е разделена на сетове, в които единият отбор трябва да вземе 6 гейма. При равенство или разлика, по-малка от два гейма, се играе тайбрек. „Помощта“ от стените обаче прави играта както по-динамична, така и по-малко натоварваща от тениса. И макар сред най-популярните любители на падела да са супер звезди от големите кортове като Рафа Надал и Анди Мъри, този спорт е подходящ и за абсолютно начинаещи. Той не изисква специална подготовка – достатъчно е само желание за игра и състезателен дух. Практикуван е както от възрастни, така и от деца.

Къде да играем падел

През септември спортният лидер Decathlon открива първите нови падел игрища. Двата готови корта са на територията на магазин Витоша. Втора локация също е в процес на строеж и се намира в квартал Подуяне. Decathlon приема като своя мисия популяризацията на този спорт у нас и предвижда още интересни инициативи.

Вече е факт и новата платформа за запазване на падел кортове Play by Decathlon. Чрез нея по всяко време може да направите бърза справка за актуалния график на игрищата и онлайн да платите за резервирания час. А цените са повече от изгодни – 16 лева на час за корт.

Модерният спорт Падел е вече и в България с помощта на DECATHLON

Каква екипировка е нужна

Екип. На тренировка по падел ще се чувствате удобно в дрехи, които ви дават свобода на движенията: шорти, тениски, къси спортни рокли и поли;

Маратонки. Маратонките за падел се отличават от останалите спортни обувки по своята лека, но стабилна подметка. Тя трябва да неутрализира хлъзгавината на настилката и да осигурява меко, но прецизно приземяване след скок. В каталога на Decathlon ще откриете серии маратонки за този спорт за различни възрастови групи;

Падел топки. Възможно е да ги объркате с топките за тенис, на които доста приличат. Препоръчително е обаче да се оборудвате с модел, създаден конкретно за падел, тъй като с него ще постигнете най-оптимално сцепление с ракетата и съответно – най-добри спортни резултати. Освен това имате възможност да изберете топката спрямо своето ниво: напреднали, начинаещи, деца и т.н.;

Ракети. Те са най-характерният елемент от екипировката. По-малки са от ракетите за тенис и имат каишка, с която се закачат за ръката на играещия. Кордажът е заменен от тънка плоска еластична материя с дупки. Качествени ракети и цялостна екипировка за падел предлага марката KUIKMA, която е разработена от Decathlon конкретно за този спорт. За ракетите от серията се използват въглеродни влакна и два вида каучук с висока издръжливост.

Над 8 милиона души в целия свят практикуват падел. Имаш желание да се присъединиш към тях? Събери още трима любители на активния начин на живот и си запазете час за игра. Презареждането с енергия и настроение е гарантирано!


Платена публикация

Свързани новини