29 Септември, 2020 20:31 3 034 7

Дъждобраните и гумените ботуши крият опасности

  • дъждове-
  • дъждобран-
  • галоши-
  • гумени ботуши-
  • опасно-
  • есен

В началото на есента се запознаваме с това какви рискове крият дрехите, които ни предпазват от дъжда

Дъждобраните и гумените ботуши крият опасности - 1
Снимка: Shutterstock

Настъпва есента, а с нея и дъждовете, така че много хора посягат към дъждобраните и гумените ботуши. Оказва се, че не бива да правите това! Причината за това обяснява дерматологът и терапевт Лариса Алексеева в интервю Спутник.

Жителите на мегаполисите не се нуждаят от дъждобрани и гумени ботуши - в големите градове не вали толкова често и има много възможности да се скрият някъде. Освен това такива дрехи сами по себе си могат да навредят на здравето, каза дерматологът. Образно казано, можете да "се сварите" в такива дрехи.

"В един мегаполис мисля, че е неподходящо да се носят дъждобрани и гумени ботуши, защото можете да носите чадър, има къде да се скриете, има транспорт. Дъждобраните са крайна мярка, подходяща за вили или поход в гората. Такива дрехи са вредни, в тях е нарушено регулирането на топлината. Кръвното налягане може да се повиши, тъканите не пропускат въздух, могат да се развият кожни заболявания и алергии, а ако се изложите на течение, можете бързо да хванете остра респираторна инфекция“, каза Лариса Алексеева.

Тя добави, че краката се изпотяват в гумените ботуши, въздухът не циркулира и това е директна предпоставка към развитието на гъбични заболявания. В допълнение, тези ботуши, като правило, не топлят, така че е лесно да се простудим с тях.

Според лекаря е по-добре да подберете обикновени дрехи, които могат да ви предпазят от атмосферните влияния – по същия начин маратонките с плътна подметка ще се справят с локвите и няма да навредят на краката ви.

"При такова време винаги трябва да имате не дъждобран, а яке с подплатен полиестер или пух, което да бъде с качулка. То е тънко, но запазва добре топлината, човек не се поти. А дъждобраните и гумените ботуши са дрехи за село или разходка в гората", казва Лариса Алексеева.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 AБВ

    21 0 Отговор
    Вече се чудят каква глупост да измислят и лекари и вестникари.
  • 2 😂 🤣 😂

    10 0 Отговор
    Май най-безопасно ще е да си теглиме набързо куршума
  • 3 Хайде госпожицата

    6 0 Отговор
    първо да се осведоми колко лесно счупваеми от вятъра са чадърчетата от "всичко по левче" и как лесно се разлепват маратонките внос China от потоците, поради непрактичната ни отводнителна система. Е чак гумени ботуши незнам, но си обичам дъждобрана. Естествено не нося пуловер под него, няма опасност да се сваря, споко.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пацо

    4 0 Отговор
    Доста нескопосано мнение за дрехите за дъжд. Има платове от памук и други естествени влакна които са специално обработени и не поемат вода изобщо. Кройката на дрехите е специална и подплатата също. Няма изпотяване няма вода няма нищо. И с ботушите е същата работа. Статията е за дъждобрани от 5 лв и ботуши от 10 лв.
  • 6 За човек с жълта хнижка

    1 1 Отговор
    Прилягат тези жълти аксесоари, а те хич не са малко...!
  • 7 Да бе да

    1 0 Отговор
    Гумените ботуши и дъждобрана ще носиш около час максимум като се измият и изсушат какви гъбички. Чадърът пази само главата да не намокри, а от плискащия дъжд можеш да станеш вир вода. При един вятър и чадърът ти е за казана