Last news in Fakti

30 Октомври, 2012 10:35 1 533 1

Джогинг прави мъжете по-умни

  • джогинг-
  • бягане-
  • мъже-
  • здраве

Упражненията не само ни държат във форма, но и ни правят по-умни, особено на средна възраст, установиха канадски учени, цитирани от британския в. "Дейли Експрес".

Те открили, че редовните интензивни тренировки увеличават способността ни за мислене, запомняне и вземане на бързи решения.

Учени от Монреалския институт за сърдечни заболявания установили, че 40 минути упражнения два пъти седмично, състоящи се от серии от 30 секунди интензивен спринт, последван от 30 секунди ходене или джогинг, са достатъчни не само за да направят хората по-стройни, но и да подобрят функционирането на мозъка им.

За целите на изследването, представено на Конгрес на сърдечно-съдовите заболявания в Канада, хора на средна възраст 49 години, които преди това водели заседнал начин на живот, преминали през четиримесечни интензивни тренировки. В края познавателните им функции се подобрили значително, съобщи ръководителят на проучването д-р Мартин Жюно.

"Ако говорите с хора, които правят упражнения, те ще ви кажат, че чувстват ума си по-остър. Сега ние открихме начин да измерим това", посочи той. "Има много ползи от упражненията, знаем, че те могат да ни накарат да се почувстваме по-добре. Това предполага, че те могат да ни накарат и да мислим по-добре", заяви д-р Бет Абрамсън от фондация Сърце и инсулт в Канада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    0 0 Отговор
    Само тъпаците правят ДЖОГИНГ.
    А за тях и малко да поумнеят си е постижение