Last news in Fakti

28 Октомври, 2020 16:05 2 645 15

Рецепта за вечеря: Тиквено ризото с бяло вино

  • тиква-
  • ризото-
  • ориз-
  • бяло вино-
  • какво да сготвя

Есенни вкусове

Рецепта за вечеря: Тиквено ризото с бяло вино - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

280 г тиква
30 г масло
½ глава лук, нарязан
225 г ориз Арборио
80 мл сухо бяло вино
1,2 литра горещ пилешки бульон
4 супени лъжици настърган пармезан
Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете почистената тиква на кубчета. Поставете я да се свари в тенджера на средна към висока температура. По желание можете да сварите тиквата и на пара в съответния подходящ съд.

В друг тиган разтопете маслото. Добавете в него лука и го задушете за около 2 минути, докато омекне. Прибавете и ориза. Разбъркайте. Продължете с готвенето, като разбърквате от време на време, докато оризът стане бляскав заради маслото, а лукът започне да покафенява по ъглите.

Добавете виното и разбърквайте, докато се абсорбира напълно. Прибавете намачканата тиква и 1/3 от бульона. Намалете котлона. Гответе, докато бульонът се абсорбира или около 5 до 7 минути. Добавете половината от останалия бульон. Отново изчакайте да се абсорбира. Накрая добавете останалия бульон и отново гответе с разбъркване до абсорбирането на течността. Накрая добавете пармезана и овкусете с подправките.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГДБОП

    2 2 Отговор
    ...но Тиква от Банкя!

    Коментиран от #2, #10

  • 2 Брендолета

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГДБОП":

    Той е Рапон по прякор
  • 3 Нема да го ядеме тва

    1 3 Отговор
    Щото нали до довечера ше сме мъртви от ковито😂😂😂😂
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хелоин

    1 1 Отговор
    В карантина с.. М
  • 6 Аре

    1 2 Отговор
    Вени, забравила си да напишеш : - Накрая всичко това го изхвърлете в кошчето за боклук.
  • 7 763к54

    1 2 Отговор
    Типична, българска кухня с която са отрасли милиарди българи.
    Тиква в манджата, плюс някакъв си ориз, дето всяка баба го има в долапа, както и съвсем тичпичното за България, сиерне пармезан.
    Липсва само ляво око от жаба и яйце то гущер, та да стане рецептата.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за рецептата ВЕНИ и ФАКТИ БГ от ВАШ ФЕН но всеки според възможностите си а много ХОРА нямат и какво да ядът БЛАГОДАРЕНИЕ на пп ГРОБ
  • 9 Обичам я само

    1 2 Отговор
    Десертно приготвена, опитах се да си я представя с ориз, не можах, тиквата не зная в коя кухня е заложена като готвена, може би азиатската....!

    Коментиран от #15

  • 10 Брендолета

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГДБОП":

    или Винокурова по-точно. Съветвам те да не се пишеш ГДБОП. Много работи не знаеш, а и не пожела да говориш с мен никога. Знаеш коя съм сега и под какво име г-не.

    Коментиран от #11

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Брендолета":

    коя си ти БРЕНДОЛЕТА

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Брендолета":

    БЛАГОДАРЯ НАТАЛИ знаеш ли опитват се да ме хакнат когато отварям сайтове компютъра просто пада а БЛИЦ БГ са б ме блокирали безпричинно аз съм с инсулт БЛАГОДАРЯ НАТИ

    Коментиран от #14

  • 14 Брендолета

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Наташа, защото е украинско-сръбско😂 име. Затова съм шутирана😂в България. И Винокуров беше тук, срещнахме се м.11.1993.
  • 15 Бклнжйй

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Обичам я само":

    В Сф един път ме поканиха в едно китно, но бая посетено ресторантче с италианска кухня. Там вкусих нещо което оприличавам на яхния , само дето вместо картофи беше с тиква. Вкусно беше.