7 Ноември, 2020 10:05 10 435 10

Рецепта на деня: Домашен кашкавал

  • домашен-
  • кашкавал-
  • извара-
  • какво да сготвя

Любителите на пикантен кашкавал могат да го овкусят с няколко скилидки чесън, любимите си подправки, билки или парчета сух червен пипер

Рецепта на деня: Домашен кашкавал - 1
Снимкa: Shutterstock

Приготвянето на кашкавал у дома е много просто. Изварата, която се използва при приготвянето на сирене, вече е ферментирал млечен продукт сам по себе си и нищо не трябва да се добавя към млякото за закваска. Можете дори да използвате извара с ниско съдържание на мазнини, консистенцията на сиренето ще остане твърдо и когато се нагрее, то ще се стопи добре. Това свойство е полезно в случай, че искате да изпечете пица или да приготвите гювеч от тиквички с получения кашкавал.

Необходими продукти:

1 кг извара

2 литра мляко

1 ч.л. сол

0,5 ч.л. сода

1 яйце

Начин на приготвяне:

Изсипете изварата в горещо мляко и сложете на слаб огън за 10 минути. След това сложете сместа в гевгир, покрит с марля, завъртете плътно краищата с турникет и изцедете добре суроватката.

Сложете сместа в купа, добавете яйцето, содата, солта и разбъркайте. Върнете сместа на котлона и варете още 10-15 минути, докато се получи вискозна консистенция.

Поставете кашкавала във форма, сложете нещо тежко отгоре. След 8 часа продуктът ще бъде готов за употреба.

Любителите на пикантен кашкавал могат да добавят няколко скилидки чесън, любимите си подправки, билки или парчета сух червен пипер по време на процеса на готвене, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За овце

    19 3 Отговор
    Венче, кашкавал се прави от мляко. Тази рецепта е за "заместващ продукт", от сурогати🤫
  • 2 Брабинеца

    13 1 Отговор
    По рецепта и стандарт, кашкавала става готов за 62-63 дена

    Коментиран от #5

  • 3 Фактология

    12 2 Отговор
    Пълна порнография.В сместа не се слагат подправките, защото става миш-маш и се разваля на 3-тия ден.Подправки се слагат едва тогава, когато е завършен продукта и се поръсва с тях.Явно днес не ти се готви..Премини да другата си тема и няма шанс да не ти дойде настроението.
  • 4 Знаещ

    12 0 Отговор
    Тотална кулинарна диверсия! Кашкавал и саламурено сирене и въобще сирена се правят само от мляко, бактериална закваска и фермент (мая) и точка ! Джендърска журналистика !
  • 5 123

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Брабинеца":

    Кашкавалът узрява постепенно и е готов след 40 тия ден ако са спазени правилните температурни режими. Естествено и 60 тия ден ще е още по вкусен !)

    Коментиран от #7

  • 6 Тубата

    7 0 Отговор
    Ще е хубаво готвачката предварително да готви писаните си творби и да покаже резултата със снимка, може би тогава ще разбере какви мизерии ни предлага.
  • 7 Брабинеца

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    По Мала Франция, виното и сиренето стават готови за 42 дни, кашкавала за 62-63, зреенето става в зимници, а дотогава се маат пръжки и спържа, ако има и клин чорба
  • 8 Кьорава ли си

    1 0 Отговор
    Прай ти. !?
  • 9 проблем

    2 2 Отговор
    Само да намерим млекодайно.
  • 10 Вени

    2 0 Отговор
    По тая рецепта се прави нещо като топено сирене-опитвала съм я. Нищо общо с кашкавала