ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Печена тиква със сушени плодове, ядки и локум

Експлозия от вкусове и аромати

Публикувана: 17 Ноември, 2020 10:05
5 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1828
Рецепта на деня: Печена тиква със сушени плодове, ядки и локум
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.

Необходими продукти:

- 1 средно голяма тиква
- сушени ябълки
- сушени сливи
- сушени круши
- 150 г златни стафиди
- половин кутийка локум
- 2-3 супени лъжици едри овесени ядки
- 2-3 супени лъжици коняк
- 1-2 шепи натрошени орехови ядки
- щипка канела
- щипка джинджифил на прах
- щипка индийско орехче
- 1-2 супени лъжици пчелен мед.

Начин на приготвяне:

Взимате тиквата. Измивате хубаво кората и я подсушавате с мека кърпа. За предпочитане е да не взимате „цигулка“, а такава в по-кръгла форма, на която да изрежете капаче отгоре, пише tialoto.bg. После издълбавате хубаво отвътре с лъжица и нож, за да почистите семките и конците.

След като сте подготвили тиквата за пълнене, намазвате хубаво стените ѝ с мед. Все пак, в рецептата има локум, който е сладък, затова не прекалявайте с количеството му.

В купа се смесват всички сушени плодове, които се заливат с коняка и отгоре се поръсват с ароматните подправки. Ако не разполагате с „пакет“ за ошав, може просто да вземете малко пресни ябълки и круши, които да нарежете на ситни парченца. Що се отнася до стафидите, сливите и смокините, тях по-лесно ще откриете изсушени в магазините за ядки. Всичко обърквате с лъжица и оставяте за 15-20 минути, за да се овкусят добре. После прибавяте нарязания на ситно локум.

Междувременно поставяте тиквата в тава, в която слагате около 1 чаена чаша вода и я поставяте за около 10 минути на горна и долна фурна (на 190 градуса). След като тя се свари леко, я пълните и връщате обратно, за да се доизпече.

Непосредствено преди пълнене, добавете овесените ядки, които ще поемат една част от водата в тиквата. Отгоре поръсете с натрошените орехи и сложете капачето на тиквата.

Тиквата се пече около 2 часа на 180 градуса. Според вашата фурна, може да я проверявате от време на време, като я набодете леко с вилица, за да видите дали е омекнала. Накрая махнете капачето и я оставете на вентилатор, за да се запече за кратко горната ѝ част.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.7 от 3 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Спомени за тиквата,
1 Отговор
Простичка и незастояла по нивите, защо не, идеално...!

Коментиран от #2


Оценка:
-1 +3

Лора
2 Отговор

До коментар #1 от "Спомени за тиквата,":


Обаче, някой да, ми даде, готова издълбана тиква, немам нерви за това действие....!

Оценка:
-1 +1

един от многото
3 Отговор
Всичкото добре ама не мога да стигна тиквата с джипката , много бързо кара , че и без ръце! Иначе идеята да се напълни е добра , защото е безнадеждно празна.

Оценка:
-1 +10

4
Този коментар е премахнат от модератор.
5
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Христо Крушарски
Собственикът на Локомотив Пловдив коментира ситуацията в тима
Настроението в Локомотив е пивко, трябва ни почивка и топла храна."

Още бисери
ТОП 5