Бобовите храни могат да намалят риска от преждевременна смърт с до 12 %, твърдят учени в ново изследване, цитирано от вестник Mirror.
Специалисти от Харвард и от Техеранския медицински университет установиха, че високопротеиновият хранителен режим, особено ако протеините са от растителни източници, намалява риска от ранна смърт. Ако месото бъде заменено с растителни протеини, може да се осигури и дълголетие.
Богати източници на растителен протеин са бобът, лещата, нахутът, баклата, ядките и киноата. В някои зеленчуци също има протеини, като броколито, граха, спанака.
За изследването, резултатите от което са публикувани в сп. British Medical Journal, експертите са анализирали 32 проучвания по темата. Периодът, в който са проследени ежедневните хранителни навици на участниците в тях (общо 715 128 души), варира от 3 до 32 години. Специалистите са следили и смъртните случаи, включително от сърдечносъдови заболявания и рак.
Резултатите показват, че богатата на протеини храна намаляват риска от преждевременна смърт с 6 %. При най-голямата консумация, той намалява с 8 % независимо от причината, а за сърдечносъдови болести - рискът от по-ранна смърт намалява с 12 %,
Всеки допълнителни начин за осигуряване на още 3 % енергия от растителни протеини е свързана с 5 % по-нисък риск от смърт по каквито и да е причини.
Сред обясненията на експертите за установената от тях връзка е положителният ефект на растителните протеини върху кръвното налягане. Той намалява риска от сърдечни болести и диабет тип 2.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 сила
17:02 17.11.2020
2 Яко зор
17:14 17.11.2020
3 пройчо
17:14 17.11.2020
4 Лора
17:24 17.11.2020
5 Тъй ли?
17:33 17.11.2020
6 Предколеден пост
17:37 17.11.2020
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Алфа Ромео
23:17 17.11.2020
9 ОТКОГА
Ало.....редактора......
09:37 18.11.2020
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Този коментар е премахнат от модератор.