20 Ноември, 2020 15:19 1 737 2

Може ли социалното дистанциране да отслаби имунитета ни?

  • имунитет-
  • имунна система-
  • социално дистанциране-
  • пандемия

Мнозина се тревожат, че липсата на контакти ще се отрази зле върху имунната им система

Може ли социалното дистанциране да отслаби имунитета ни? - 1
Снимка: Shutterstock

Може ли социалното дистанциране да отслаби имунната ни система? Казано с една дума - не, предава Асошиейтед прес.

Някои хора се притесняват, че липсата на социални контакти с околните ще отслаби имунната им система, понеже намалява активния досег с бактерии и микроби.

Независимо дали стоите на разстояние от метър и половина от околните или прекарвате по-голямата част от времето си у дома, организмът непрекъснато взаимодейства с бактерии и микроби, които обитават външната и вътрешната околна среда.

"Постоянно сме изложени на микроби", казва Акико Ивазаки, изследовател на имунитета в университета Йейл. "Имунната ни система не спира да бъде предизвиквана".

Ефектът на ваксините от детството и друг вроден имунитет също е дълготраен и не изчезва просто защото спазваме дистанция от околните по време на пандемията, добавя Ивазаки.

Експерти съветват желаещите да укрепят имунитета си по време на пандемията да се концентрират върху здравословното хранене, редовните физически тренировки, да контролират стреса си и да спят достатъчно.

Точно тези неща влияят на имунната система, казва Ивазаки. Ваксината срещу сезонния грип може да ни предпази от още едно потенциално заболяване.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Психическото

    2 1 Отговор
    Не имунитета, ако не си по добре, ставаш още по,, любезен,, да ме пази Бог и моето семейство...!
  • 2 волен сидеров

    0 0 Отговор
    ДААА