Тиквата - есенният суперплод с изненадващи ползи за здравето

21 Септември, 2025 12:50 2 467 19

  • тиква-
  • есен-
  • здраве-
  • сияйна кожа-
  • имунитет-
  • храносмилане-
  • добър сън

Как тези оранжеви красоти укрепват зрението, имунитета и настроението

Тиквата - есенният суперплод с изненадващи ползи за здравето - 1
Снимкa: Shutterstock

Тиквите често се свързват с есенните и Хелоуински декорации, но те са много повече от сезонна наслада. Богати на хранителни вещества, те предлагат множество ползи за здравето, от подобряване на зрението до подпомагане на контрола на теглото, пише Ladyzone.bg.

Хранителни стойности на тиквата

Една чаша сварена тиква (245 г) съдържа:

  • Калории: 49

  • Мазнини: 0,2 г

  • Протеини: 2 г

  • Въглехидрати: 12 г

  • Фибри: 3 г

  • Витамин А: 78% от ПДП

  • Витамин С: 13% от ПДП

  • Калий: 12% от ПДП

  • Мед: 25% от ПДП

  • Манган: 9% от ПДП

  • Рибофлавин: 15% от ПДП

  • Витамин Е: 13% от ПДП

  • Желязо: 8% от ПДП

Малки количества магнезий, фосфор, цинк, фолат и витамини от група В също са налични.

Забележка: Тиквата е 94% вода и е богата на бета-каротин, който тялото превръща във витамин А. Тиквените семки също са хранителни и полезни.

Ползи за здравето

Подпомага зрението

Витамин А е ключов за здраво зрение, предпазва от нощна слепота и намалява риска от макулна дегенерация, свързана с възрастта.

Повишава имунитета

Витамин С укрепва имунната система чрез подпомагане на производството на бели кръвни клетки и антитела, които защитават тялото от инфекции.

Контрол на теглото

Нискокалоричната тиква с високо съдържание на фибри подпомага чувството за ситост и намалява общия прием на калории.

Здрава и сияйна кожа

Антиоксидантите в тиквата защитават кожата от оксидативни увреждания и подпомагат младежкия тен.

Подобрява храносмилането

Фибрите подпомагат редовното изхождане и предотвратяват запек, като поддържат здравето на храносмилателната система.

Повдига настроението и качеството на съня

Тиквените семки са източник на триптофан, аминокиселина, която подпомага производството на серотонин - невротрансмитер, регулиращ настроението и съня.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 17 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здрасти

    29 7 Отговор
    Тиквата е полезна. Нашите 240 тикви са опасни за нашето здраве
  • 2 Сатана Z

    20 8 Отговор
    Тиквата се сервира само студена.
  • 3 Бъдеще

    31 4 Отговор
    Вижте иронията... плода тиква е много вкусен и полезен. А прякора "тиква" е откровено вреден и токсичен...

    Коментиран от #16

  • 4 Рангел

    22 6 Отговор
    Да, безспорно тиквата е много полезна,но с изключение на един вид-банкянската тиква.Доказано е,че е токсична,отровна и изключително вредна и в момента е изкоренена само тук таме вирее по някоя,но и те скоро ще бъдат унищожени завинаги
  • 5 никакви тикви и прасета

    20 8 Отговор
    Покрай банкянската тиква намразих истинската тиква!

    Коментиран от #11

  • 6 УдоМача

    7 6 Отговор
    За това ли на юдеите химнът се казва "Ха Тикваааааааааааааааааа" :D :D
  • 7 Така Така

    15 3 Отговор
    Има една тиква без никакви ползи, само вреди,
  • 8 Пич

    8 6 Отговор
    Най хубава тиквата става със заливка за крем карамел. Нарязвате на кубчета и изпичате със захар. По вкусно става ако оставите и захар по дъното на тавата за да се карамелизира. После заливате със заливка точно както за крем карамел и печете на водна баня.

    Коментиран от #13

  • 9 Бай Ставри

    10 2 Отговор
    Ту-туууу. Защо веднага направихте асоциацията?
  • 10 Р Г В

    10 3 Отговор
    Прасчо ще я схруска за десерт и ще е с още по издути бузки и едрогабаритно шкембенце през следващия ловен сезон ,същия ще бъде удължен и обявена награда за отстрелян най тлъст екземпляр в Югозападно горско стопанство. Успех авджии.
  • 11 Аааа

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "никакви тикви и прасета":

    Свинско мааш ли

    Коментиран от #17

  • 12 Както се

    8 3 Отговор
    Очертава свинята ще изяде тиквата ,сега остава въпросът ,къде са ловджиите да я отстрелят
  • 13 Ахмет

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Пич":

    Пич свободен ли си да те взимам за жина

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Соваж бейби

    1 12 Отговор
    Тиквата е най вкусна на супа ,всъщност се води за плодови зеленчуци .Печена тиква е било най големият ми кошмар като аромат и гледка като малка ,варена с захар също ,като десерт е гадно .
  • 16 Соваж бейби

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "Бъдеще":

    Ако имаш нужда от режим като супа засища, добавяш картофи и моркови, кубче маги ...след като се свари всичко без кората слагаш тиквата ,пасираш. Мързи ме да я ям с лъжица направо в чаша ,по 2 или 3 на ден .За една седмица смъкваш от 5 до 7 килограма ти гарантирам и по 2 л,вода и риба на грил вечер без хляб.Зависи и от метаболизма на човек .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Роза

    8 0 Отговор
    Печена тиква с мед ,орехи и канела!Разкош!
  • 19 Анонимен

    5 0 Отговор
    Любимо есенно ястие.