25 Ноември, 2020 20:27 10 499 24

5 начина да разпознаете чистия и качествен мед

  • мед-
  • качествен-
  • истински-
  • разпознаване

Ако закупеният мед кристализира след известно време, това е добър знак

5 начина да разпознаете чистия и качествен мед - 1
Снимкa: Shutterstock

Въпреки че повечето купувачи искат да си купят чист мед, поради различни причини те често се оказват с грешен продукт. С тези няколко полезни съвета от trafficnews.bg можете да проверите колко истински е медът и дали е качествен.

1. Кристализация

Ако закупеният мед кристализира след известно време, това е добър знак. Имитационният мед ще остане гладък като сироп, независимо къде го съхранявате, докато чистият мед ще кристализира.

2. Мед във вода

Сложете мед в чаша студена вода, ако той се разтопи е знак, че медът не е чист и съдържа сироп. Ако не се стопи, а падне на дъното, значи е напълно чист.

3. Мед и хартия

Поставете няколко капки мед върху хартия и наблюдавайте какво ще се случи. Ако медът попие в хартията, значи не е чист. Ако остане на повърхността, значи е чист.

4. Мед в устата

Точно преди поглъщането на истинския мед ще ви изтръпне устата, нещо, което фалшивият мед не може да постигне.

5. Мед и хляб

Намажете мед върху парче хляб. Натуралният мед ще се втвърди за няколко минути, докато изкуственият мед ще го навлажни, тъй като съдържа вода.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    20 3 Отговор
    Интересни факти...!
  • 2 РЪМПЕЗИ

    20 6 Отговор
    НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ИМА МЕД И МЕД...И БАРЦЕЛОНСКИ СЕ ВОДИ ЧОВЕК...
  • 3 Намажи гаджето с мед

    18 2 Отговор
    Опитай. Ако ти хареса значи меда е Чист.

    Коментиран от #10, #11

  • 4 Случаен читател

    6 2 Отговор
    О Вени има много други признаци на чистия мед. В лабораториите изследват 150 показателя на меда, като най-важният от тях е липса на радиация естествена или изкуствена.
  • 5 Behemoth

    10 6 Отговор
    Ако намажеш филия с мед и я изтървеш при фалшивия тя ще падне с намазаното отгоре а при истинския ще се пльосне на пода ...

    Коментиран от #7

  • 6 Аха

    40 6 Отговор
    Полезни съвети наистина! За съжаление така наречения чист мед е вече доста рядко явление в БГ, а и по света също. Обикновено смесват хубав мед с глюкоза и в зависимост от съотношението между двете получената смес се продава като "истински" мед или като глюкозо-фруктозен сироп, меден еликсир, меден продукт или както там са решили да го нарекат. Българският мед, заедно с румънският и сръбският са доказано най-качествените и полезни в цял свят!!! Значи самия ни регион е много благодатен, това си проличава и от други продукти произвеждани на Балканите. За съжаление откакто дойде "демокрацията" редовно се пускат всякакви отрови над България и съседните страни.......събрахме и сума ти боклуци от Европа и света, които замърсяват природата и това, в комбинация със все по-горещото и сухо време и безводието в последните години постепенно унищожава пчеларството в региона. Така че напоследък пчеларите вадят все по-малко хубав мед, много от пчелните семейства са измряли вследствие на посочените по горе причини и вече е трудно да се намери истински качествен и полезен мед. Нашите чуждестранни "партньори и приятели" са решили да ни ликвидират по един или друг начин, и го правят доста успешно с активното съдействие на българските си марионетки, които за власт и пари са готови да продадат и подарят всичко родно и ценно, което имаме. Те в крайна сметка ще си получат заслуженото, на този или на онзи свят но за съжаление нанесоха много вреди на нашата хубава страна и народ.

    Коментиран от #21

  • 7 Брендолета

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Behemoth":

    Счупи тъпомера😂. Много як коментар
  • 8 ali baba

    17 0 Отговор
    Вени, пчелар съм от 20 г. Съгласен съм с всичко което е писано по точки. Наистина е така, повярвайте ми, и още един начин да разпознаете пресния не кристализирал мед. В не дълбока чиния слагате 100тина грама вода,после добавяте по средата една чаена лъжица от меда който искате да проверите,почвате да правите кръгови движения, при фалшивия мед след 3-4 завъртвания ще се разтвори, при истинския мед ще се получат фигури като на килийките на медната пита.
  • 9 Пчелар

    21 2 Отговор
    Много е трудно да се познае качествения мед.... Най важна е т. 1 Кристализацията на меда, която винаги настъпва след различно време.... Купувайте само от производител, когото познавате лично!
  • 10 ✔️Pompev ®️

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Намажи гаджето с мед":

    Намажи Венелинчето отдолу...опитай ,ако меда е рядък не е добре,ако се задържа дълго време на хълмчето е добър знак

  • 11 ✔️Pompev ®️

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "Намажи гаджето с мед":

    Намажи Венелинчето отдолу...опитай ,ако меда е рядък не е добре,ако се задържа дълго време на хълмчето е добър знак

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ✔️Pompev ®️

    5 3 Отговор
    E, е,е,е на умен човек се набива ум на прост човек кuр се набива
  • 16 Pompev 🇧🇬✔️

    2 12 Отговор
    Томиславе на Радев съм иbал путк@та майчина
  • 17 Анонимен

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "✔️Pompev ®️":

    При нея когато и да близнеш долу все е сладко като мед

    Коментиран от #18

  • 18 ✔️Pompev ®️

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "Анонимен":

    Ок,пак добре, че не солено като топено сирене

    Коментиран от #19

  • 19 Анонимен

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "✔️Pompev ®️":

    Нощес в 0.30 часа ще обясни в поредната статия дали е солена или сладка като мед
  • 20 Кака Мара

    10 2 Отговор
    Семейството ми де занимава с кошери от близо 90 години. Спомням си, че през 60-години дядо ми показваше кой мед е билков, а не произведен от захар/вероятно и тогава е имало тарикати/.Отваряш буркана и потапяш в меда графита на т. нар. химически молив.По онова време масово използван от строители, дърводелци и Др. Ако около молива се оцвети, значи медът т е некачествен - не е узрял, има по-голямо водно съдържание или пчелите са хранени умишлено с повече захарен сироп.
  • 21 За такова подробно разяснение

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Аха":

    Заслужаваш Нобелова награда 🏆
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Русенец 2

    0 1 Отговор
    Други белези са:
    -ако е истински медът е непрозрачен има леко замъглен цвят.
    -абсолютно сигурно не е разреждан с примеси, ако се загребе с вилица и при оттичането си остане непокътната струята мед до последна капка.Тръгне ли още отначало да се процежда айде глюкозоФруктозен сироп.
    По отношение на цените нищо не знаете в Канада се продава за 3.10лева на едро.В нашия регион е изумително да узнаят пчеларите, че се печели на подобни цени.Ама хората изкар2ат от кошер 60кг., а тук около 20кг.Най-ниска цена в района имат украинците и с него разреждат бълг мед.
  • 24 уточнение

    1 0 Отговор
    истинския мед се тества само в лаборатория. Другото е смешен виц