Last news in Fakti

4 Декември, 2020 10:05 4 431 5

Рецепта на деня: Постна мусака

  • мусака-
  • постна-
  • без месо-
  • какво да сготвя

Със скир и веган кашкавал

Рецепта на деня: Постна мусака - 1
Снимкa: Shutterstock

Има страхотни рецепти за хората, които постят по това време на годината и със сигурност могат да опитат да си ги приготвят у дома. Така ще хапнат нещо вкусно и няма да развалят постите си, поради отсъствието на животински продукти в рецептата. Мусаката е едно от най-вкусните български ястия, които по време на пости могат да ни липсват, затова винаги е добре да знаете кой е постният вариант на мусаката и да си го приготвите, пише actualno.com.

Необходими продукти:

6-7 средно големи картофа

2 тиквички

2 моркова

1 червена чушка

1 глава лук

1 домат

300 грама скир (замества киселото мляко)

200 гр веган кашкавал

подправки: сол, червен пипер, олио

Начин на приготвяне:

Нарязвате на ситно лука, чушката, морковите и започвате да ги запържвате с олио на средно силен огън. След това нарежете тиквичките на кубчета, големи колкото бихте нарязали и картофите за мусаката и запържвате и тях.

След като малко поомекнат зеленчуците добавяте солта и червения пипер, след което и нарязаният на ситно домат. В тавата, в която ще печете мусаката, нарязвате всички картофи на кубчета и добавяте запръжката като разбърквате добре.

Сипвате един пръст вода в тавата и слагате да се пече на предварително загрята на 180 градуса фурна. Заливката за мусаката се слага малко преди да е напълно готова. За нея настъргвате веган кашкавала и добавяте скира. След като разбъркате добре, изливате отгоре върху мусаката и печете до златисто.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не искам

    5 5 Отговор
    да обиждам вегетарианците,но постна мусака ми звучи,като пържола от тиква... Не използвайте имената,на традиционни ястия,за варени картофи разбъркани със тиквички и друг зарзават!!!
  • 2 Стоянов

    3 1 Отговор
    Майка ми правеше преди години постен вариант на мусака с картофи и праз, но никъде в интернет не успях да намеря този вариант. Ако някой знае - да сподели!

    С тиквички ми се струва, че ще стане блудкаво. А скир какво е?

    Коментиран от #4

  • 3 Лора

    0 0 Отговор
    Чудесно е, постното вече ми действа по добро, старост, ко да праеш....!?
  • 4 С тиквички

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Стоянов":

    Дори е по добре отколкото с картофи....!
  • 5 Orthodox

    2 0 Отговор
    В статията обаче има неточност в понятията. По каноните (правилата) на православната Църква при обикновения пост се забранява освен месото, също и млечните продукти, яйцата и рибата (тоест всякакви животински храни, като за рибата има някои изключения). Излиза, че "постната" мусака от рецептата не е точно постна от гледна точка на живеещия според вярата си православен християнин. Определянето на едно ястие като "постно" просто защото е безмесно е светско понятие. Безгръбначните животни (морски дарове, миди, охлюви и др.) се смятат за постна храна. В определени случаи постът бива и строг, ще рече без каквито и да са мазнини, включително и растителни. Съществува и облекчен пост, който включва млечни продукти и е предназначен за деца, болни хора, бременни и кърмачки.