Last news in Fakti

4 Декември, 2020 11:25 5 190 22

Почитаме Св. Варвара - вижте традициите и обичаите на този празник

  • св. варвара-
  • имен ден-
  • традиции-
  • обичаи-
  • празник

На този ден по седенките се извършвали гадания коя девойка за кой момък ще се омъжи

Почитаме Св. Варвара - вижте традициите и обичаите на този празник - 1
Снимкa: Shutterstock

На 4 декември православната църква почита света Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причестят, пише "Дарик".

Света Варвара, родена в семейството на аристократ езичник от Илиопол, се е отличавала с особена красота. Тя се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Поверието гласи, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града – двамата са поразени от мълния. През VI век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол.

В някои райони на страната Света Варвара е приемана за покровителка на болните деца, по-специално на заболелите от дребна шарка, затова и хората я наричали "Баба Шарка". Жените месели и раздавали за здраве "къпани" питки. Друг обичай е да се вари боб и да се слагат по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце.

На други места Света Варвара се почитала като покровителка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременявали, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.

На този ден по седенките се извършвали гадания коя девойка за кой момък ще се омъжи.

В българския фолклор за обичаите, съпътстващи празниците на Света Варвара – Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември), има поговорка: "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща".

В с. Бобошево празникът на Св. Варвара се празнува с палене на големи огньове на кръстопътищата. Момците ги прескачат за здраве и се състезават коя махала ще запали най-големия огън, а момите месят питки и варят различни варива: жито, боб, ръж, ечемик, царевица, грах, леща и др. раздават на всички за здраве.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този празник го почитам повече

    2 1 Отговор
    От утрешния, защото нищо не се, работи днес, става въпрос за домашна работа, защото Варвара е, леко люта,, не трябва, да, се ядосва......! (p. S не се казвам николинка, слава на Бог....!)

    Коментиран от #3, #22

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    честит празник на именяците
  • 3 Утре,е Сава

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Този празник го почитам повече":

    Обърках се...... избързах както винаги...!
  • 4 Католиците,

    2 1 Отговор
    Носят това и арменци, ако не греша...!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ПКП

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Стига с тая Деси, бре.в0ди мЪ мен. :-)
  • 7 Кирилов

    10 3 Отговор
    Чecтит имeн дeн нa вcички имeници и честит празник на всички православни християни!

    И нeкa взeмaт примeр oт Св. великомъченица Варвара и cмeлo дa изпoвядвaт, пaзят и утвърждават Прaвocлaвнaтa ни вярa!


    п.c. дo aвтoркaтa нa cтaтиятa - отново съвсем кратко cтe нaпиcaли зa Св. великомъченица Варвара. И отново сте се отнесли да описвате разни народни вярвания и суеверия!
    Не правете повече така!

    И вече ви писах и пак го повтарям:
    Пишете само за конкретния православен Светец и то подробно, защото това ще бъдe светъл примeр нa вceки прaвocлaвeн хриcтиянин!

    И тук нямaт мяcтo никaкви нaрoдни вярвaния, oбрeди и oбичaи, зaщoтo тoвa ca cуeвeрия, кoитo нямaт нищo oбщo c Прaвocлaвиeтo!
  • 8 Камен

    8 3 Отговор
    Чecтит имeн дeн и oт мeн нa вcички имeнници. И чecтит прaзник нa вcички православни християни!

    п.c. дo aвтoркaтa нa cтaтиятa (кaктo пак ви пиca и Кирилoв) - Oтнoвo cтe тръгнaли в грeшнa пocoкa cтe ce oтклoнили дa пишeтe зa рaзни нaрoдни oбичaи и вярвaния - нe гo прaвeтe! - не разбрахте ли, че тoвa ca бeзумни cуeвeрия!

    И щoм виe нe cтe гo нaпиcaли, aз щe цитирaм мaлкo oт житиeтo нa cвeти Великомъченица Варвара:
    " През времето на император Максимиан живял в Илиопол един богат и знатен човек на име Диоскор. Жена му умряла. Едничката си дъщеря Варвара той обичал и пазел като очите си. Полагал големи грижи за нейното езическо възпитание, защото сам бил езичник. Девойката била необикновено красива. До нейното пълнолетие баща й я държал делече от всяко общество. В своите богати стаи, построени на висока кула, Варвара не виждала никого освен възпитателките си и слугините. От високото й жиллище се откривала великолепна гледка към намиращите се в далечината планини, гори и равнини, към светлия небесен лазур.

    Веднъж девойката загледана в природната красота, започнала да размишлява:
    - Чия ръка – мислела тя и питала своите наставнички – е създала тая красота?
    Възпитателките й отговорили, че боговете са създали Вселената. Но девойката им отговаряла:
    - Не може всичко това да е създадено от боговете, на които ние се кланяме! Те сами са творения на човешки ръце, направени са от злато, сребро и камък и нямат ни чувство ни разум. Навярно има истински Бог, Ко
  • 9 Камен

    8 2 Отговор
    Навярно има един Бог, Който всичко поддържа, всичко оживява и всичко управлява.

    По такъв начин, като съзерцавала красотата на природата, девойката се издигала с мисълта и сърцето си към Създателя, стараейки се да Го узнае. Тя нямала учител. Но Господ, по Своята благодат, й внушавал тия стремежи и я готвел към разбиране на истината.

    Минали години, девойката пораснала и Диоскор вече мислел да я омъжи. Явили се много кандидати, защото на всички били известни и красотата на Варвара, и богатството на нейния баща. Диоскор открил на дъщеря си своето желание. Но тя го помолила да не й говори за това. Диоскор не искал да принуждава любимата си дъщеря, като се надявал, че след време тя самата ще пожелае да се омъжи.

    Между младите девойки, с които общувала Варвара, имало и християнки. От тях чула името на Господа, Който създал небето и земята; от тях узнала, че Единородният Син Божи, Иисус Христос, слязъл на земята, станал човек и претърпял страдание и смърт, за да спаси людите от вечното осъждане. Сърцето на девойката, което отдавна жадувало за истината и вече било подготвено чрез тайните внушения на Св. Дух, с неописуема радост приело благата вест за спасението и се изпълнило с вяра и пламенна любов към Бога. Сега вече тя мислила и желаела само едно – да стане християнка. Скоро това желание било изпълнено. В Илиопол дошъл от Александрия християнски свещеник. Като узнал за желанието на Варвара, той й обяснил християнския закон, подготвил я да приеме св. К
  • 10 За кого ще се омъжи девойката

    1 3 Отговор
    Клюкарките у мааалата се събират на конушмак, и обсъждат всичките моми, коя на какъв ще се качи! Салона къща ще сполучи, и колко пердах ще отнася на ден!
  • 11 За кого ще се омъжи девойката

    2 2 Отговор
    Клюкарките у мааалата се събират на конушмак, и обсъждат всичките моми, коя на какъв ще се качи! Дали на къща ще сполучи, и колко пердах ще отнася на ден!
  • 12 Камен

    8 2 Отговор
    Като узнал, че дъщеря му е приела Св.Кръщение Диоскор страшно се разгневил. И взел жестоко да бие дъщеря си. След това за няколко дни я затворил в тъмна стая. Но като видял, че заплахите и наказанията остават безплодни, той се ожесточил и решил най-после да я отведе при управителя на страната – Мартиан.

    - Дъщеря ми – казал той на управителя – се е отрекла от нашите богове. Тя вярва в Разпнатия, и аз се отричам от нея. Ако тя не се разкае и не се поклони на боговете, тя не ми е вече дъщеря и аз не съм й повече баща. Постъпвай с нея както знаеш!

    Мартиан отначало не допускал да срешне твърдост у Варвара. Той се надявал, че ще й подейства с ласкави обноски.
    Но девойката и пред него изповядала и прославила името на Христа, Който бил за нея по-скъп от всички блага, богатства и светски радости.
    - Славя моя Бог – отговорила Варвара – и съм готова да стана жертва за Неговото име, защото той едничък е истински Бог, Който е създал небето и земята! А вашите богове са лъжливи, и суетна е надеждата ви на тях.

    Тогава Мартиан се убедил, че съветите са безполезни и заповядал да бият девойката с волски жили. Дълго я мъчили, но с нищо на могли да разколебаят нейната твърда вяра, и едва жива я пренесли в тъмницата.
  • 13 Камен

    8 3 Отговор
    Изнемогнала от раните, Варвара със сълзи молела Бога да не допусне тя да се поколебае във вярата си, но да я подкрепя със Своята помощ и сила. Молитвата й била чута. Нощем тъмницата била озарена от дивна светлина и девойката с радост, чувставйки присъствието на Божията слава, видяла Самия Цар на славата – Господа Иисуса, Който я гледал с неизразимо благоволение и чула Неговите думи: "Дерзай и не бой се! Аз, Господ Бог Всесилни, те пазя и наблюдавам твоя подвиг. Аз ще облекча твоите страдания и ще ти приготвя за тях награда. Претърпи докрай и ще получиш вечни блага в Моето царство!" Чудното видение се свършило, като изпълнило сърцето на девойката с неизказана радост. Болките от раните намалявали и мъченицата прекарала цялата нощ в пламенна молитва към Бога, Който я укрепил и й дарувал небесна утеха сред страданията и скърбите.

    На другия ден отново довели Варвара при управителя, който с учудване видял, че върху нея не била останала и следа от нанесените рани, че тя е съвършено здрава и че лицето й сияе от неизказана красота.

    В деня, когато за първи път започнали да мъчат Варвара, в тълпата стояла една християнка на име Юлиана. Тя със сърдечно съкрушение гледала страданията на мъченицата. Кагато завели Варвара в тъмницата, тя отишла подир нея и цял нощ останала до прозореца, мислейки през всичкото време за Варвара и за пламенната й вяра, която е подбудила в такава ранна възраст да напусне баща си и всички радости на света, за да изповядва Христа и да с
  • 14 Камен

    8 2 Отговор
    Тия мисли възбуждали в сърцето на Юлиана гореща любов към Бога. Тя със сълзи Го молела да дарува и на нея такава вяра, да вложи и в нейното сърце твърдост и готовност да страда за Христа.

    Когато извели Варвара от тъмницата и пак я подложили на мъчения, Юлиана гледала нейните страдания, като проливала горещи сълзи. Изведнъж тя започнала гръмко да слави истинния Бог и да укорява управителя за неговата жестокост. Веднага я хванали и довели при управителя. Юлиана заявила, че е християнка. Предали я на мъчения заедно с Варвара. Св. Варвара не преставала да се моли:

    - Боже, Който изпитваш сърцата на човеците! Ти знаеш, че Тебе едничкия обичам и Твоите свети заповеди изпълнявам; че на Тебе се предадох и на Твоята силна десница се надявам! Не ме оставяй, Господи, но погледни милостиво на мене и на страдащата Юлиана! Укрепи ни да извършим до край нашия подвиг, понеже духът е бодър, но плътта е номощна!

    Бог изпълнил нейната молитва. И двете мъченички с търпение и твърдост понесли най-ужасните мъчения, като викали към Господа:

    - Не отвръщай лицето си от нас, Христе, и Твоя Св. Дух не отнемай от нас! Дай ни радостта на Твоето спасение и с властния Дух ни утвърди в Твоята любов!

    Най-после Мартиан, като видял, че и най-тежките мъчения не ги заставят да се отрекат от Христа, осъдил и двете на смърт.
  • 15 Камен

    8 2 Отговор
    Смъртното наказание трябвало да се изпълни зад стените на града. Сам жестокосърдечният Диоскор, държейки в ръката меч, водел дъщеря си. Войници водели Юлиана. Те двете се молели. В отговор на тяхната молитва се чул глас от небето, който обещавал да изпълни молбата им. Двете мъченички с радост преклонили главите си под меча. Сам Диоскор изпълнил на дъщеря си смъртната присъда.

    Диоскор и Мартиан още същия ден постигнал Божият гняв. Вдигнала се страшна буря и те двамата били поразени от гръм и изгорени от мълния така, че дори останките им не могли да се намерят. А телата на св. мъченички били взети и погребани от един християнин, който построил над тях храм. Тук вярващите намирали изцеление от своите недъзи.

    Сега мощите на св. великомъченица Варвара почиват в Киев, а една малка частица се намира в софийската църква "Св. Преображение" (квартал Лозенец).

    © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

    Коментиран от #16, #20

  • 16 Стоянов

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Камен":

    Браво, Камене! Бог да те благослови!

    Честит празник и от мен на всички православни християни!
  • 17 Камен ли си или копирка

    1 8 Отговор
    Няма, нужда, от дълги писания, особено копи пейст и кекса ти е такъв,... неприятен, като самия тебе.....!
  • 18 Иванов

    8 2 Отговор
    Сърдечно поздравявам всички православни християни и още повече именниците с днешния прекрасен православен празник!

    Днec ocвeн Св.великомъченица Варвара, ce чecтвaт още и преподобния наш отец Иоан Дамаскин и преподобния Иоан Поливотски.

    Нека пазим Православната си вяра и твърдо да я пазим, отстояваме и изповядваме като вcички тeзи Cвeтии!

    И нeкa Бoг пo Тeхнитe Cвeти мoлитви дa ни дaрувa мир, любoв, търпeниe, душeвнo и тeлecнo здрaвe, крепкост и сила, за да вървим винaги твърдо и неотклонно пo cвoя път към Гocпoдa!

    Тропар на Св.Варвара:

    Да почетем святата Варвара: съкрушила вражеските мрежи, всечестната се избави като птица от тях с помощта и оръжието на кръста.

    Кондак на Св.Варвара:

    Последвала Бога, благочестно възпяван в Троица, страдалице, си потъпкала идолското поклонение. Страдаща сред подвизите, Варваро, не си се уплашила от заплахите на мъчителите, мъдра, и винаги с висок глас си възпявала: Троицата почитам, Едно Божество.
  • 19 Куку бенд

    0 1 Отговор
    Лицемерие безбожно....!
  • 20 Кирилов

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Камен":

    Привет, Камене! Супер, че постна тук житието!

    Само допълня за мощите на Св. Варвара - сетих се, че съм виждал частица от мощите И в катедралния храм във Варна, като влезеш веднага вдясно има една прекрасна голяма икона, пред която има частици от мощите на много Светии.
  • 21 Анонимен

    2 5 Отговор
    Стига сте лъгали хората! Днес - на 4 Декември по Стар стил се почита и празнува Празника Въведение на Пресвета Богородица и Дева Мария в Храма Господен. Днес е и Ден на Християнското семейство. Паметта на света великомъченица Варвара ( Варварин Ден) се празнува на 17 Декември, а не днес! Свети Николай ( Никулден) е на 19 Декември, няма и как да е след два дена, на 6 Декември българите без да подозират " празнуват" и " почитат" натрапения от руснаците и прекалените русофили руснако - монголеца Александър Невски.
  • 22 Анонимен

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Този празник го почитам повече":

    Не се казвам Николинка... Слава на Бога

    Ами правилно! То и на мене не ми харесва такова име, измислено. Да ме прощават хората, ама и аз не харесвам имената Николай, Никола, Николета, Николина. Ами и повечето хорица с простовата простолюдна " вяра" смятат, че женичките с името името Нина е съкращение от Николина и празнуватна Никулден по нов стил. А такова име си е самостоятелно.