6 Юни, 2024 10:05 12 201 15

Рецепта на деня: Бибимбап - едно от най-известните и обичани корейски ястия

  • бибимпап-
  • корейска кухня-
  • месо-
  • ориз-
  • зеленчуци-
  • какво да сготвя

Зеленчуци, месо, яйца и ориз, смесени в оригинална корейска рецепта

Рецепта на деня: Бибимбап - едно от най-известните и обичани корейски ястия - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 200 г гъби шийтаке;
  • 3 тиквички;
  • шепа спанак;
  • шепа соеви кълнове
  • 200 г моркови;
  • половин глава счукан чесън;
  • 600 г смляно говеждо (или друго месо по избор);
  • късозърнест ориз;
  • 3 яйца.

За овкусяване:

  • сол;
  • черен пипер;
  • сусамово олио;
  • корейска чили паста;
  • захар;
  • соев сос.

Начин за приготвяне:

Сварете късия ориз в тенджера или машина за готвене на ориз.

Подгответе зеленчуците. Нарежете гъбите шийтаке на ленти, тиквичките на ивици, морковите също.

След като подготвите зеленчуците, сложете соевите кълнове в кутия, измийте ги и ги поставете в тенджера с вряща вода. Оставете ги да врат за 15 минути, пише kulinarno.bg. Отцедете соевите кълнове и овкусете със сусамово олио и счукан чесън. Сложете ги в голяма купа.

Измийте спанака, сложете го във врящата вода за няколко минути и отцедете. Изстискайте го от водата и го овкусете с малко соев сос, счукан чесън и сусамово олио. Добавете спанака в голямата купа.

В тиган, сипете сусамово олио и задушете гъбите шийтаке с малко захар, сол и пипер. Добавете малко соев сос и задушете за още малко. След това прибавете и гъбите в голямата купа.

В тиган, сипете сусамово олио и задушете тиквичките с малко сол и захар. Когато станат прозрачни, ги добавете в голямата купа.

Задушете морковите в малко захар и сол (или без) и ги сложете в голямата купа.

Сложете смляното говеждо в тиган със зехтин и запържете. После добавете малко пипер и захар и малка щипка сол. Добавете малко (около чаена лъжичка) соев сос. Добавете малко сусамово олио и пържете, докато покафенее. Прибавете говеждото в голямата купа.

Според предпочитанията си, сгответе яйцето – бъркано или на очи. Ако го бъркате, нарежете го на парченца и го поръсете върху сместа в купата.

Гарнирайте като поръсите със сусам и сервирайте с ориз, а после добавете малко чили паста (или бибимбап паста) и малко сусамово олио.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Не кореец

    25 5 Отговор
    Бамбап по нашенски: дебела свинска пържола,задушена в свинска мас/да нЕма холестерол/ манатарки около нея подправки на вкус! Ориза зарзавата и яйцето на жената,и тя душа носи.....
  • 3 един от многото

    14 5 Отговор
    Щом няма кимчи , значи не е от най любимите манджи на корейчетата!
  • 4 Питащ

    10 2 Отговор
    И колко време трае приготвянето на Бибимбап?
  • 5 Дарвин

    10 9 Отговор
    Накрая изхвърлете това недоразумение в кофата и на корейски ресторант.
  • 6 Предник

    7 5 Отговор
    С други думи телешко с яйца и гъби!

    Баба пак така го готвеше но не слагаше шийтаке на ленти, само тиквички на ивици....

    Сол и соев сос... тва си е класика!

    Коментиран от #7

  • 7 Предник

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Предник":

    Забравих да хотбележа слагаше дългозърнест или дебелозърнест вместо късозърнест ориз...
  • 8 Гост

    3 7 Отговор
    Това си е каварма.
  • 9 Запознат

    3 3 Отговор
    Сусамовото олио не става за готвене, защото изгаря бързо, загрява се и се ползва за подправка.

    Коментиран от #12

  • 10 Дедо

    3 2 Отговор
    И аз да добавя че корейците не използват зехтин особено пък за пържене
  • 11 Мастер Шеф

    0 0 Отговор
    Тя и рецептата не е тази, но както и да е
  • 12 111

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Запознат":

    Маслото за което пишеш е нерафинирано, всички нерафинирани растителни масла загарят при по-ниска температура отколкото рафинираните версии ( за всяко растение е различна, но 100-тина градуса е нелошо обобщение ). За подправка се ползват именно нерафинираните, или поне така би трябвало - вкуса е по-естествен. Рафинираното сусамово масло става за готвене като и слънчогледовото (както и почти всяко друго масло). Не коментирай неща които не разбираш !
  • 13 "Кредит Маркет ООД"

    2 1 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.
  • 14 EдинПоЗагорял

    0 0 Отговор
    Кога - преди или след ядене на бибимбап е най-добрия секс?
  • 15 бибимбап

    1 2 Отговор
    600 г смляно говеждо
    (или друго месо по избор)
    Обикновено кучешко