Last news in Fakti

5 Декември, 2012 10:36 5 007 0

Отровните червени устни

  • олово-
  • червило

Страстните отровно-червени устни, обещаващи бурни нощи, могат да бъдат опасни за вашето здраве, предупреждава в. „Дейли мейл“.

Изследване на 22 марки червила показало, че при 55% от тях съдържат минимално количество олово. Изследвана е една цветова гама, която се продава в големите супермаркети на САЩ. При над половината от тях е установено съдържание на олово с нива 3.22 на милион.

Наличието на олово е опасно дори и в минимални количества, защото може да окаже влияние на здравето и дори да увреди мозъка.

„Ние знаем, че дори и в минимални количества металът може да увреди IQ, човешкото поведение и способността да се учи“, отбеляза д-р Шон Палфри, медицински директор на Програмата в Бостън за предпазване от отравяне с олово.

Изследователите все пак отбелязват, че оловото не е влагано преднамерено в червилата. Много от съставките са натурални и опасният метал е попаднал чрез водата или почвата. Все пак в другата половина от пробата не е открито олово, което дава надежда, че може да се произвежда безопасна козметика.

Изследователи припомнят, че за последните десет години нивата на олово в козметиката е намаляло два пъти и то благодарение на желанието на козметичните фирми да произвеждат зелена и безопасна козметика.

В клетките оловото разстройва нормалната порфиринова обмяна като уврежда синтеза на делта-аминолевулиновата киселина, причинява сегментна демиелинизация на периферни нерви, оказва въздействие върху бъбрека, върху черния дроб, сърдечно-съдовата система и репродуктивната система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА