Малко е сложна за приготвяне, но си струва и е много вкусна, пише Actualno.com.
Необходими продукти:
1/3 чаша нарязани бадеми
1 голяма глава карфиол
7 супени лъжици зехтин
сол
2 скилидки чесън, смлени
2 чаени лъжички смлян джинджифил
2 чаши кус-кус
1/4 чаша стафиди
сок от 2 лимона и кора от 1 лимон, плюс още за сервиране
2/3 чаша раздробено сирене
1/3 чаша грубо нарязан пресен магданоз
прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте тиган на средно силен огън и препечете бадемите. Отстранете долните листа на карфиола и подрежете стъблото до основата. Обърнете карфиола настрани. Започвайки близо до края на стъблото, нарежете карфиола напречно, за да направите два кръга. Разрежете всеки кръг наполовина, така че да имате 4 полукръга.
Разбъркайте 3 супени лъжици зехтин в малка купа. Поставете 2 "пържоли" от карфиол върху всяко парче фолио. Намажете двете страни на всяка пържола и поръсете с малко сол. Увийте пържолите, за да направите пакетите с фолио възможно най-равни, за максимален контакт със скарата. Поставете 2-та пакета фолио върху горещата скара, запечатани надолу и печете за 12 минути. Обърнете пакетите и ги отворете с щипки, за да може парата да излезе. Гответе карфиола в отвореното фолио, докато омекне и се запече добре на дъното, 6 до 8 минути.
Междувременно загрейте 1 супена лъжица масло в средна тенджера на умерен огън. Добавете чесъна и джинджифила и разбъркайте за около 1 минута. Добавете кус-кус, 2 1/4 чаши вода, стафидите и 1 чаена лъжичка сол. Оставете да заври.
Покрийте, намалете котлона до минимум и гответе, докато цялата вода се абсорбира и кус-кусът омекне, около 12 минути. Прехвърлете кус-куса в голяма купа и разбъркайте с вилица, за да разбиете всички бучки и да отделите излишната пара. Оставете да престои 5 минути, за да се охлади леко.
Когато сте готови за сервиране, добавете останалите 3 супени лъжици масло, лимоновия сок и кора, фета, бадеми, магданоз, 1/2 чаена лъжичка сол и малко смлян черен пипер към кус-куса. Полейте карфиола с масло и добавете лимонов сок.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Бат Бойко нощния бандит
Коментиран от #5
16:07 20.01.2021
2 hhrhr
16:07 20.01.2021
3 Лора
17:20 20.01.2021
4 Кикимора
20:07 20.01.2021
5 антрашпиц
До коментар #1 от "Бат Бойко нощния бандит":
Вратни печени(пържени),със ракия.......ей това е вечеря.....Коментиран от #6
21:57 20.01.2021
6 архимед
До коментар #5 от "антрашпиц":
+ буркан туршия04:59 21.01.2021
7 смок
2. Ако усетите, че виното не диша, направете му дишане уста в уста.
05:37 21.01.2021