20 Януари, 2021 16:05 3 258 7

Рецепта за вечеря: Пържоли от карфиол с кускус

  • карфиол-
  • пържоли-
  • кускус-
  • какво да сготвя

Нетрадиционно предложение за лека зеленчукова вечеря

Рецепта за вечеря: Пържоли от карфиол с кускус - 1
Снимкa: Shutterstock

Малко е сложна за приготвяне, но си струва и е много вкусна, пише Actualno.com.

Необходими продукти:

1/3 чаша нарязани бадеми

1 голяма глава карфиол

7 супени лъжици зехтин

сол

2 скилидки чесън, смлени

2 чаени лъжички смлян джинджифил

2 чаши кус-кус

1/4 чаша стафиди

сок от 2 лимона и кора от 1 лимон, плюс още за сервиране

2/3 чаша раздробено сирене

1/3 чаша грубо нарязан пресен магданоз

прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте тиган на средно силен огън и препечете бадемите. Отстранете долните листа на карфиола и подрежете стъблото до основата. Обърнете карфиола настрани. Започвайки близо до края на стъблото, нарежете карфиола напречно, за да направите два кръга. Разрежете всеки кръг наполовина, така че да имате 4 полукръга.

Разбъркайте 3 супени лъжици зехтин в малка купа. Поставете 2 "пържоли" от карфиол върху всяко парче фолио. Намажете двете страни на всяка пържола и поръсете с малко сол. Увийте пържолите, за да направите пакетите с фолио възможно най-равни, за максимален контакт със скарата. Поставете 2-та пакета фолио върху горещата скара, запечатани надолу и печете за 12 минути. Обърнете пакетите и ги отворете с щипки, за да може парата да излезе. Гответе карфиола в отвореното фолио, докато омекне и се запече добре на дъното, 6 до 8 минути.

Междувременно загрейте 1 супена лъжица масло в средна тенджера на умерен огън. Добавете чесъна и джинджифила и разбъркайте за около 1 минута. Добавете кус-кус, 2 1/4 чаши вода, стафидите и 1 чаена лъжичка сол. Оставете да заври.

Покрийте, намалете котлона до минимум и гответе, докато цялата вода се абсорбира и кус-кусът омекне, около 12 минути. Прехвърлете кус-куса в голяма купа и разбъркайте с вилица, за да разбиете всички бучки и да отделите излишната пара. Оставете да престои 5 минути, за да се охлади леко.

Когато сте готови за сервиране, добавете останалите 3 супени лъжици масло, лимоновия сок и кора, фета, бадеми, магданоз, 1/2 чаена лъжичка сол и малко смлян черен пипер към кус-куса. Полейте карфиола с масло и добавете лимонов сок.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    3 0 Отговор
    За вас карфиол,за мен свинско.Булю,Гулю,Булю, Булю Булю

    Коментиран от #5

  • 2 hhrhr

    1 0 Отговор
    добавете и мен за украса
  • 3 Лора

    1 0 Отговор
    Супер, приемам...!
  • 4 Кикимора

    1 0 Отговор
    Кус-куса колко пъти да го посолим?!
  • 5 антрашпиц

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Бойко нощния бандит":

    Вратни печени(пържени),със ракия.......ей това е вечеря.....

    Коментиран от #6

  • 6 архимед

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "антрашпиц":

    + буркан туршия
  • 7 смок

    0 0 Отговор
    1. Отворете бутилка червено вино и го оставете да подиша.
    2. Ако усетите, че виното не диша, направете му дишане уста в уста.