ФАКТИ.БГ

Рецепта за вечеря: Пържоли от карфиол с кускус

Нетрадиционно предложение за лека зеленчукова вечеря

Публикувана: 20 Януари, 2021 16:05
7 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1365
Рецепта за вечеря: Пържоли от карфиол с кускус
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.

Малко е сложна за приготвяне, но си струва и е много вкусна, пише Actualno.com.

Необходими продукти:

1/3 чаша нарязани бадеми

1 голяма глава карфиол

7 супени лъжици зехтин

сол

2 скилидки чесън, смлени

2 чаени лъжички смлян джинджифил

2 чаши кус-кус

1/4 чаша стафиди

сок от 2 лимона и кора от 1 лимон, плюс още за сервиране

2/3 чаша раздробено сирене

1/3 чаша грубо нарязан пресен магданоз

прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте тиган на средно силен огън и препечете бадемите. Отстранете долните листа на карфиола и подрежете стъблото до основата. Обърнете карфиола настрани. Започвайки близо до края на стъблото, нарежете карфиола напречно, за да направите два кръга. Разрежете всеки кръг наполовина, така че да имате 4 полукръга.

Разбъркайте 3 супени лъжици зехтин в малка купа. Поставете 2 "пържоли" от карфиол върху всяко парче фолио. Намажете двете страни на всяка пържола и поръсете с малко сол. Увийте пържолите, за да направите пакетите с фолио възможно най-равни, за максимален контакт със скарата. Поставете 2-та пакета фолио върху горещата скара, запечатани надолу и печете за 12 минути. Обърнете пакетите и ги отворете с щипки, за да може парата да излезе. Гответе карфиола в отвореното фолио, докато омекне и се запече добре на дъното, 6 до 8 минути.

Междувременно загрейте 1 супена лъжица масло в средна тенджера на умерен огън. Добавете чесъна и джинджифила и разбъркайте за около 1 минута. Добавете кус-кус, 2 1/4 чаши вода, стафидите и 1 чаена лъжичка сол. Оставете да заври.

Покрийте, намалете котлона до минимум и гответе, докато цялата вода се абсорбира и кус-кусът омекне, около 12 минути. Прехвърлете кус-куса в голяма купа и разбъркайте с вилица, за да разбиете всички бучки и да отделите излишната пара. Оставете да престои 5 минути, за да се охлади леко.

Когато сте готови за сервиране, добавете останалите 3 супени лъжици масло, лимоновия сок и кора, фета, бадеми, магданоз, 1/2 чаена лъжичка сол и малко смлян черен пипер към кус-куса. Полейте карфиола с масло и добавете лимонов сок.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3 от 1 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бат Бойко нощния бандит
1 Отговор
За вас карфиол,за мен свинско.Булю,Гулю,Булю, Булю Булю

Коментиран от #5


Оценка:
-0 +3

hhrhr
2 Отговор
добавете и мен за украса

Оценка:
-0 +1

Лора
3 Отговор
Супер, приемам...!

Оценка:
-0 +1

Кикимора
4 Отговор
Кус-куса колко пъти да го посолим?!

Оценка:
-0 +1

антрашпиц
5 Отговор

До коментар #1 от "Бат Бойко нощния бандит":


Вратни печени(пържени),със ракия.......ей това е вечеря.....

Коментиран от #6


Оценка:
-0 +0

архимед
6 Отговор

До коментар #5 от "антрашпиц":


+ буркан туршия

Оценка:
-0 +0

смок
7 Отговор
1. Отворете бутилка червено вино и го оставете да подиша.
2. Ако усетите, че виното не диша, направете му дишане уста в уста.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.