Last news in Fakti

27 Януари, 2021 23:00 2 546 23

Двойките, които дълго отлагат олтара, по-често се разделят

  • брак-
  • двойки-
  • семейство

Съжителстващите дългосрочно двойки са с много по-малък шанс да сключат брак

Двойките, които дълго отлагат олтара, по-често се разделят - 1
Снимка: БГНЕС

Ново проучване установява, че колкото по-дълго една двойка съжителства, толкова по-малка е вероятността да сключи брак. Съвместният живот за дълъг период от време намалява вероятността двойката да остане заедно, както и шансовете да сключи брак.

Резултатите показват, че през втората или третата година от съвместния си живот в повечето случаи двойките или сключват брак или се разделят. Тези, които са живели заедно в продължение на 7 или повече години, са по-склонни да се разделят, отколкото да се оженят.

Професор Стив Маккей от Университета в Линкълн и Хари Бесон от "Marriage Foundation" достигат до извода, че двойки, които живеят заедно по-малко от година, шансовете да останат заедно през следващите 10 години са 75 процента, ако сключат брак и само 23 процента, ако не сключат. За двойки, които са живели заедно в продължение на осем-девет години, шансовете им да останат заедно през следващите 10 години, ако са сключили брак, са до 95 процента и 42 процента, ако не са женени.

Какво се случва със съжителстващите двойки в следващото десетилетие според годините, в които са живели заедно. Синя линия - сключват брак; червена линия - разделят се;

Какви са шансовете да останат заедно в следващото десетилетие според годините, в които са съжителствали - синя линия - сключват брак; жълта линия -не сключват брак;

Английската организация “Marriage Foundation” анализира данните от изследване на 25 000 възрастни британци, които между 1980 и 1990 г. са живели съвместно и резултатите от тяхното съжителство до 2000-та година.

Проучването показва, че независимо колко дълго двойките са били във връзка, 4 от 10 съжителстващи без брак са се разделили през 10-годишния период, след като са заживели заедно. Данните сочат, че колкото по-дълго двойката е живяла заедно, толкова повече вероятността да се ожени в бъдеще намалявала. 5 от 10 двойки, които са живели заедно до една година, са решили да се оженят, в сравнение с 3 от 10 двойки, които са живели заедно от десет години.

Повечето от тези двойки, които са се оженили, са били заедно 10 години по-късно. Една малка част от двойките, които не са сключили брак, са останали заедно 10 години по-късно.

Изследването показва, че колкото и привлекателно да е на пръв поглед съжителството без брак шансовете за дълготрайно посвещение са три пъти по-малки, а след 3-та година от съжителството те още повече намаляват.

С цел да помогне на двойките в пътя им към изграждане на успешен брак за десета година, от 7 до 14 февруари, у нас ще се проведе Седмицата на брака. Тя е част от международната Седмица на брака, която се провежда в над 25 страни по света по същото време. Разнообразни събития, изненади, конкурс и предизвикателства очакват настоящите и бъдещи двойки от 7 до 14 февруари у нас. Повече информация за инициативата може да се намери на: www.brak.bg


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 защото

    3 8 Отговор
    И най доброто ду-пе все някога омръзва.
  • 2 плевен

    11 3 Отговор
    Хич не се мотайте! Няма какво да чакате.
    Оженихме се три месеца след като се видяхме.И сега, след тооооолкова много години, мога да кажа, че това е единствената шестица от тотото, която живота ми даде. Без дори да съм пуснал фиш, или да съм я заслужил с нещо. Просто "излъгах" една страхотна жена.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Без брак

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "плевен":

    Ти може да си е излъгал 1 път, но тя колко те е лъгала и те лъже.По-темата:Това е пълна лъжа! 1.Хората които няма брак по-малко се разделят за разлика от тези със. 2.Хората със брак си мислят, че като направят един селски джангър със 150 индивида с екипи от абитюренската и два подписа са вързали някои/я до себе се и след това могат да си правят всичко.И като тръгнат да се развеждат става големият филм.Присъствал съм на няколко случки голямо разделяне и плюене за някви вехтории.Адвокати, схеми, коли голям смях по-весело става от самата сватба.Цялата истина е, че все по-малко хора се бракуват и държавата не лапа кинти и не може да хване още куп работи.Това си супер бизнес да лапаш пари от такива леймъри.Един път при брак и после при развод.И всъщност КОЙ глупак е измисли думата БРАК.Колко грозно звучи само, можеше да е нещо по-нежно и ефирно.
  • 5 Здрасти

    7 7 Отговор
    Аз пък съм почти на 30 и нямам намерение да ставам робиня на един мъж! Висшистка съм, работя в много известна фирма дето всеки знае, изкарвам си добри пари и не искам да си губя времето, парите и нервите в отглеждане на чавета. Като гледам моите приятелки дето са семейни въобще не им завиждам. Живея самостоятелно, животът ми е спокоен и подреден. За тези дето ще ме питат, ами като остарееш? И за това съм помислила, всеки месец на спестовна сметка си внасям пари за да може да си живея добре старините.

    Коментиран от #6, #8, #12, #13

  • 6 Танчи

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Здрасти":

    Поздравления! Много правилно мислите и се радвам, че има и интелигентни/силни/независими жени тук. Като жена изцяло подкрепям разсъжденията Ви!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Подкрепям напълно, въпреки че

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Здрасти":

    повечето жени ще кажат : А какво се случва с майчиния инстинкт?! Но това е едно на ръка, защото всяка здрава жена може да си роди дете и без мъж, стига да иска, но нямате ли нужда от мъжка ласка за удоволствие и наслада?! 💃

    Коментиран от #9

  • 9 Здрасти

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "Подкрепям напълно, въпреки че":

    Това не е проблем само за забавление. Имах сериозна връзка 3 години но вече не искам да се обвързвам сериозно. Няма нужда от мъж да ме храни. Аз сама се издържам, имам прилични доходи и нямам намерение да храня и издържам алкохолици дето не могат 1 яйце да сготвят и да пуснат една прахосмукачка. Нямам и никакво намерение да си губя времето с наследници. Кариерата ми е по-важна, никой няма да ме пусне 2 години да не ходя на работа.
  • 10 Баба Рада

    5 2 Отговор
    Аз съм на 54 години. С . ми живеем заедно от 2000-та година, но пък сме двойка без да съжителстваме. .от 1992-ра ...има няма.. догодина ще станат 30 години съжителство без брак..еее още сме заедно...

    Коментиран от #11

  • 11 Без брак

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Баба Рада":

    Браво!Да сте живи и здрави още 50г.Но няма така, Баба Рада още сте на 54г.Мама Рада е по-добре.😛
  • 12 Супер си

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Здрасти":

    То и без това никой не се реди на опашка да се жени за егоистки-))
  • 13 Без брак

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Здрасти":

    Още си млада и нещо налъгана от мъже, но проблема не е само в тях, а и в теб.Ти май си търсиш мъж да ти пържи яйца и да чисти.Когато двама се обичат правят компромиси.Ами ако той си търси пък жена да му готви.Аз съм на 47г.и почти аз готвя в къщи като също и чистя с моп, обирам прахта и др.Мен това ме разтоварва пък и се лигавим с дъщеря ми и все е майтапя да не стане като майка си мундарка.Работя по 3 -5ч. на ден и след това мога да си видя двете малки момичета едното 12г.а другото на 40г.да се изпокараме и посмеем.Изкарвам си 4-5хил.лв.на месец и какво най-важното съм постигнал.Исках да си направя момиче и си го направих, исках красива жена наточена интелигентна,умна и добра и това го имам.Най-малкият ти проблем са старините и пари.Докато се обърнеш на ляво и си станала 50г.и какво като си направила кариера и един чувал с пари.Това което ще постигнеш ще бъде една 0 ако нямаш дете до себе си, което е по-важно от няква кариера.Днес си в тази фирма ще те изцедят като лимон и утре ще ти кажат чао мила, а твоето място ще го заеме друга като теб надъхана за кариера.

    Коментиран от #14

  • 14 Здрасти

    7 5 Отговор

    До коментар #13 от "Без брак":

    Какъв е смисълът човек да създава наследници? Само харчене на пари. Вечно са недоволни, все искат и искат, инвестиция дето човек никога няма как да си върне парите. Ще чакат да станеш стар за да те изритат от собственото ти жилище. Излезте малко от България, светът не се върти около България! В западна Европа и САЩ като стане към 20 му бият щута и да се оправя в живота. Само тук хората отглеждат готовани, дето за 1 стотинка работа не са хванали и чакат всичко на готово. Жилището си е мое и никой няма да ме мръдне от него. Който иска да се качва на тавани или да слиза в мазета! Аз не съм животно да живея в мазе, както аз съм си постигнала всичко сама в живота така и тези трябва да си постигат. Стига с това ново българско робство, като са над 20 вече да се оправят. Винаги са ми били противни децата и никога няма да си променя мнението. Едни гадни досадни и скъпо струващи съжителства.

    Коментиран от #15, #23

  • 15 HUAWEI

    4 6 Отговор

    До коментар #14 от "Здрасти":

    Аз съм мъж на 38 и съм съгласен с теб. И аз имам добри доходи, но не искам жена. Поръчвам си от сайтове дето се занимават с това. Живея си живота, излизам пия с приятели през свободното време. Животът е толкова кратък че трябва да му се наслаждаваме. Евала моме, само неграмотни, тъпи и ограничени хора правят бебета.

    Коментиран от #16

  • 16 Абв

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "HUAWEI":

    Заради хора като вас България изчезва! Гледайте си кариерите и като остареете му мислете. До теб и до онази здрасти. Ваше право си е да не искате наследници, никой на сила не може да ви накара. Но мислите че това е нормално? Едно време нашите баби и дедовци как са живяли в една стая?

    Коментиран от #17

  • 17 Здрасти

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Абв":

    Драги мой, вече не живеем в 50 те години, никой няма вече външна тоалетна. И да прав си никой на сила не може да ме накара чавета да ражвам и гледам. Аз съм свободна жена и ще си живея живота както си искам. Аз градя кариера, малки микроби не искам, който му е на желанието да си ги създава и гледа. Никой не го спира. С този тон на майка си ще говориш така! Кой си ти та да ми обсъждаш живота. Прави си чаветата и си ги гледай.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Абв

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Здрасти":

    Каквото искаш прави
  • 19 Да знаеш

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Здрасти":

    ,че тебе Ковид не те лови. Изглежда си притежателка на антитяло -)))
  • 20 Smooth Jazz

    6 1 Отговор
    Най са ми смешни тези, дето живеели на "семейни начала" :D Какво ли не прави либерализма за да разбие и унищожи християнското семейство. Дори не мога да си представя родителите ми да са живели по този начин, или бабите и дядовците ми.
  • 21 Хермес

    2 1 Отговор
    Първо са хомосексуални, после живеят дъртите баби с младежи, това ако е брак, кажи му, както искаш..!
  • 22 ннннннннн

    1 1 Отговор
    - Вече никога няма да пусна жена си зад волана.
    - Защо?
    - Леле, така кара, че GPS-ът вместо да показва маршрута,си казва молитвата “Отче наш.”
  • 23 Без брак

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Здрасти":

    Сама си противоречиш и се вижда, че си меркантилна жена.Кой ще наследи парите и имота ти?