Last news in Fakti

30 Януари, 2021 18:18 3 785 8

Австриец завеща милиони на френско село, крило го от нацистите

  • франция-
  • село-
  • втората световна война-
  • евреи-
  • завещание

Не се съобщава точната сума на завещанието

Австриец завеща милиони на френско село, крило го от нацистите - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Австриец, избягал от нацистите със семейството си през Втората световна война, завеща голяма част от състоянието си на френско село, чиито жители ги укривали в продължение на години, съобщава БТА.

Ерик Швам, който почина на 90-годишна възраст на 25 декември, поиска в завещанието си изненадващото дарение да отиде за Шамбон-сюр-Линьон, което е разположено на отдалечено планинско плато в Югоизточна Франция. Селото имало голяма протестантска общност, известна с това, че дава убежище на хора в нужда.

„Това е голяма сума за селото“, каза кметът Жан-Мишел Ейро.

Той отказа да посочи точната сума, тъй като формалностите около завещанието още се уреждали, но неговата предшественичка на поста заяви пред местен уебсайт, че два пъти се е срещала с Швам и съпругата му, че става дума за около 2 милиона евро.

Швам и семейството му пристигат в селото през 1943 г. и били скрити в училището по време на войната, като останали там до 1950 г. Той по-късно следва фармация и се жени са католичка от региона на Лион, където те живели.

Ейро каза, че Швам поискал парите да бъдат използвани за образователни и младежки инициативи, и по-специално за стипендии. Шамбон-сюр-Линьон е приютило и защитило 2500 евреи по време на втората световна война, а жителите му са почетени като „Праведници на света“ от израелския мемориален център на Холокоста „Яд Вашем“.

През вековете селото е приемало различни хора, бягащи от религиозно или политическо преследване – от свещеници, принудени да се крият по време на Френската революция, до испански републиканци през гражданската война в родината им през 30-те години на XX век, а през последните години – мигранти и бежанци от Близкия изток и Африка.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Отворко

    15 4 Отговор
    Това го публикувахте преди няколко дена.

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вълчо

    15 1 Отговор
    Един друг Австриц па даде още повече пари на Южноамериканските диктатори за да се крие при тях след 1945.Всеки си харчи парите както прецени,особено Австрийците.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хаджи Хаджи Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Отворко":

    Събинка е била нашмъркана и го е пропуснала!
  • 8 6999

    0 0 Отговор
    Наистина започва да ни се гади от тази десетилетна пропаганда. Просто умрете и оставете човечеството да живее в мир.