Last news in Fakti

17 Февруари, 2021 20:57 3 042 14

7 храни, които развалят настроението

  • храна-
  • настроения-
  • вредно

Хранителните вещества, които постъпват в организма влияят на настроението ни. Вижте точно как:

Настроението ни се влияе не само от моментните ни емоции и преживявания, но и от храната, която консумираме. Както някои храни са полезни за доброто настроение и борбата с депресивните емоции, защото съдържат важни вещества, като триптофан например, така други храни могат да повлияят зле на настроението ни.

Ако се чувствате зле, нямате никакво настроение и нищо не може да ви зарадва без видима причина, обърнете внимание на хранителните си навици. Те може да са в основата на минорното ви настроение. Кои са храните, които могат да повлияят негативно на настроението ви?

Вижте в следващите редове:

Червено месо

Любимата ви пържола може да е причината за лошото ви настроение. Червеното месо е пълно с наситени мазнини, които могат да извадят извън баланс половите хормони, особено при мъжете. Ако редовно ядете червено месо, това може да предизвика дори спад в либидото.

Зърнена закуска

Готовите зърнени закуски, които се разтварят само с прясно мляко, са изпълнени с наситени захари, което е лош избор не само за настроението ви, но за цялостното ви здраве. Те предизвикват внезапен скок в нивата на кръвната захар и инсулина, което дава моментен прилив на енергия, но след това ви кара да се чувствате уморени и в лошо настроение. Освен това не ви дават никаква хранителна стойност за деня, каквото трябва да прави една пълноценна здравословна закуска.

Солени фъстъци

Солените печени фъстъци са вкусни и много често неусетно изяждаме цялата купа. Те обаче могат да повлияят негативно на настроението ви. Солта в големи количества може да повиши кръвното налягане, да предизвика умора и слабост, да предизвика главоболие.

Обработени семена и ядки

Суровите и печени семена и ядки могат да са прекрасен начин да си набавите полезни протеини, мазнини, минерали и витамини, но ако са преработени и обогатени с различни подобрители, това вече може да има негативни ефекти върху здравето и настроението ви. Някои семена и ядки се обработват с калиев бромат например, който има действие на консервант. Избягвайте обработени семена, защото те могат да повлияят негативно на щитовидната жлеза и да предизвикат депресия.

Пържени храни

Пържените храни могат да ви направят агресивни, неспокойни и да донесат лошо настроение. Това показват данни от изследване, публикувано в Scientific American. От констатациите изглежда, че трансмазнините и наситените мазнини предизвикват химически реакции в мозъка, които правят хората, консумиращи често пържени храни по-нервни и склонни към депресия.

Бонбони и сладки

Въпреки че сме свикнали да утешаваме депресията и лошото си настроение със сладки десерти, те могат да задълбочат тези проблеми. Редовната консумация на бонбони от всякакъв тип, желирани, шоколадови, смучещи, увеличава риска от поява на депресия. Това сочи изследване от 2017 година, публикувано в Scientific Reports, цитирано от healthdigest.com. Захарта предизвиква зависимост, подобна на тази към кокаина. И когато не си доставите следващата доза бонбони, в мозъка се отключват биохимични процеси, които ви карат да се чувствате зле, докато не хапнете любимата си утешителна храна, пише az-jenata.bg.

Паста

Вероятно почти всеки обича паста и я похапва често, но това не е особено добър избор. Въглехидратите в пастата са твърде много, което дава утешение веднага след консумацията им, но впоследствие може да ви направи сънливи, без никаква енергия и с лошо настроение.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 винкел

    26 1 Отговор
    А какво да ям за да ми е весело?

    Коментиран от #2, #3, #6, #7, #14

  • 2 Чорейбе на клечка

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "винкел":

    според авторката
  • 3 Еколог

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "винкел":

    Риба.... Освен добро настроение, повишава сексуалното желание.... Гаранция')
  • 4 Гастро

    10 1 Отговор
    Нещо бъркате, почти няма човек който да не се наслади на пържени картофи, кюфтета, риба, за червеното месо ..за мен няма по голямо удоволствие от един качествен стек Т-бон или свинска вратна пържола.. Удоволсъвие от храната удоволствие от живота... Друг е въпроса че много не знаят и не се учат ка да приготвят червено месо, пържено и всякаква др храна и после са нешастни
  • 5 Ако сте нещастни

    10 2 Отговор
    Тогава яжте от веселите гъби.
  • 6 Гост

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "винкел":

    Банани. Помагат да произвеждаш хормона на радостта.
  • 7 Доктора

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "винкел":

    Яйца.Съдържат селен.Умората бяга и ставаш щастлив.
  • 8 Наистина,

    3 2 Отговор
    Могат да, ти развалят настроението, особено, ако си възрастен....!
  • 9 Гошко

    10 0 Отговор
    По-лошото е да съм гладен, тогава направо целия свят ми е крив. Ама хапна ли, каквото и да е - ехааа, купонът започва веднага! Та, според мен, няма нищо по-лошо от гладен човек, за ник'ъф чеп не става...
  • 10 Брендилия

    3 1 Отговор
    Събинче, не можеш ме убеди, че бонбонките ми развалят настроението. От дете ги предпочитам и консумирам стабилно понякога.
  • 11 бушприт

    0 2 Отговор
    Кафявите бонбонки в сутиена на жената подобряват настроението на мъжа.
  • 12 Парите

    0 1 Отговор
    Особено книжните със бандерола
  • 13 Парите

    0 1 Отговор
    Особено книжните със бандерола
  • 14 Бай Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "винкел":

    Смешен ( смесен бял и кафяв ) сладолед .