18 Февруари, 2021 20:50 2 330 12

Какво се случва с тялото по време на махмурлук?

  • тяло-
  • махмурлук-
  • черен дроб

Черният дроб страда при всеки прием на алкохол

Какво се случва с тялото по време на махмурлук? - 1
Снимкa: Shutterstock

Най-често махмурлукът е свързан с главоболие, жажда, гадене и чувство на обща слабост. Ето какво се случва с тялото в състояние на махмурлук:

Махмурлукският синдром е неприятен за хората, тъй като етиловият алкохол се превръща в ацеталдехиди, които тровят човешкото тяло.

В същото време махмурлукът също е показател, че тялото работи нормално и се противопоставя на отровите. Например при алкохолизъм практически няма махмурлук, тъй като тялото свиква с етанола.

Черният дроб страда при всеки прием на алкохол. Именно от черния дроб започва химическата трансформация на етиловия алкохол в ацеталдехид. Едва тогава отровата се разпространява в тялото заедно с кръвта.

Поради увеличаването на количеството токсини в кръвта, ние чувстваме жажда. Тъй като тялото насочва всички сили, за да отстрани остатъците от токсични вещества от тялото. Затова е толкова важно да пиете повече течности в следващия ден след партито.

Киселинно-алкалният баланс на организма е нарушен, тъй като продуктите от преработката на етилов алкохол имат киселинен характер.

Чревната микрофлора се влошава, това провокира повръщане, диария и лош дъх. Заедно с преработените продукти, микроелементите и витамините напускат тялото, така че в състояние на махмурлук е много важно да консумирате плодове или витамини в таблетки.

Нервната система е пренапрегната след излагане на ацеталдехид. Сънят е неспокоен и периодичен, възможни са крампи на крайниците.

Между другото, широко разпространеното чувство за вина след събитието също се счита за един от симптомите на нарушения в нервната система, което е временно, пише Zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    13 1 Отговор
    Тялото реве и стене:Бира,бира дайте!

    Коментиран от #7, #12

  • 2 радио ЕЛЧО

    3 2 Отговор
    Вени , я си гледай сеховете и не се занимавай с тъмна материя ..... как да очакваме тук траверситът и бременното нещо да коментират пламено ?
  • 3 киркобравичка

    1 2 Отговор
    тялото махмурлира
  • 4 локомотива

    5 2 Отговор
    вено ма,че ти освен от пи-ки и пу-ки от друго разбираш ли ма.
  • 5 На,такива мъшки и женски

    1 2 Отговор
    Просто да им завидиш...!
  • 6 Дрът коЗел

    1 0 Отговор
    Чакаме бременното нещо ,траверстинтът Десанчик и малоумното да почнат с коментарии
  • 7 И още

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сандо":

    И яка шкембе чорба. Според възможностите да намерите– сокът от китело зеле също върши работа.
  • 8 Пацо

    2 1 Отговор
    Липсата на експертни мнения как да се консумира алкохол или култура на пиенето довежда до проблеми и то сериозни. Трябва да се осветли това от познавачи на тази тънка материя и хората да получават удоволствие от пиенето и да се наслаждават максимално и да няма инциденти. Пийте с мярка ,опознайте себе си и алкохола с грижа за себе си и околните. Успех.
  • 9 Селския

    2 0 Отговор
    Ми Ко да му се случи, па му се смучи.......
  • 10 Световни светила по

    0 0 Отговор
    Науката махмурлук са Г.морков и спас ГЪРНЕТО😇
  • 11 Аре

    4 0 Отговор
    Не пий толкова много бе мама, пий дорде ти е сладко. - мамо ма ами на мен все ми е сладко. Пий с мярка бе сине с мярка. - Ми с мярка пия ма мамо те в кръчмата го мерят.
  • 12 антрашпиц

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сандо":

    Но след туй вече може и ракия.......